Prva regionalna konferencija o turizmu u BiH ‘Sarajevo Tourism Summitu’ okupila više od 300 učesnika

Prva regionalna konferencija o turizmu u BiH ‘Sarajevo Tourism Summitu’ okupila više od 300 učesnika

Prva regionalna konferencija o turizmu u Bosni i Hercegovini – “Sarajevo Tourism Summit”, koja je danas otvorena u Sarajevu okupila je eksperte, lidere iz oblasti turizma, hotelijerstva i ugostitetljstva, te renomirane ličnosti drugih, srodnih, grana privrede.

Cilj dvodnevnog skupa je upoznavanje i predstavljanje novih trendova, te savremenih praksi unutar te oblasti.

Summitu prisustvuje više od 300 učesnika iz Bosne i Hercegovine i zemalja regije.

Na Summitu će govoriti više od 50 vrhunskih predavača iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, koji će dati značajan doprinos prenoseći iskustvo, prakse i modele poslovanja, a koji će imati veliki značaj i za turizam BiH.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić kazao da je svjedoči “jednom ozbiljnom samitu, koji treba da pošalje poruku regionu, a i BiH koliko imaju šanse da prave i grade zajedničke projekte, da razvijaju turističku infrastrukturu i kako zajedno mogu izaći u svijet i ponuditi turističke projekte”.

– Ono što je važno bićemo u prilici da u ova dva dana ukažamo koliko turizam može biti razvojna šansa, koliko može biti i okosnica razvoja i drugih grana privrede. Ono što Vanjskotrgovinska komora BiH čini je da smo u prethodnom periodu organizirali nekoliko važnih projekata. Između ostalog, nastupali smo na raličitim sajmovima turizma, promovirali smo naš turizam u Jordanu, Turskoj i brojnim drugim zemljama. Zajedno sa nišim partnerima USAID-om, GIZ-om i ostalim radimo na promciji turizma u BiH. Ovo je jedna regionalna priča koja ima za cilj da skrene pažnju koliko region može puno više ponuditi ukoliko se ujedni i koliko zajedno možemo napraviti kada su u pitanju turizam ali i druge grane privrede – kazao je Egrlić.

Organizator “Sarajevo Tourism Summita” Eniz Hadžimujić kazao je da očekuje više od 300 učesnika i 60 regionalnih panelista, koji će prezenirati trendove u hotelijerstvu.

– Očekuju nas dva dana bogatog programa, priča o turizmu, ugostiteljstvu, hotelskoj industriji  aktuelnostima koje nas okružuju i pojavljuju se svaki dan. Želimo da potaknemo dolazak u Sarajevo kao destinaciju, promociju BiH, da se priča o Sarajevu, da kongresni turizam, kao jedan vid turističke djelatnosti, podignemo na jedan još veći nivo. Naš cilj od početka je bio da ovdje dovedemo jake regionalne zvijezde hotelske i turističke industrije, da kroz svoja iskustva i praksu prezentiraju našim ljudima u BiH kako i na koji način da djeluju. Ovjde imamo 28 hotelskih brendova – kazao je Hadžimujuć.

Suorganizator “Sarajevo Tourism Summita”  Jasmin Topalović izjavio je da su u ova dva dana pripremili bogat program, više od  sedam panela i četiri master show clasa. 

– Ova projekat smo uradili uz podršku USAID-a, Turističke zajednice KS, Vanjskotrgovinske komore BiH i mogih drugih partnera. Svim gostima želim ugodan boravak u Sarajevu, da se što više povezujemo, da naša regionalna saradnja bude što bolja, kako bi turizam i benefiti turizma, bili na što većem nivou – kazao je Topalović.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam AP Vojvodina Nenad Ivanišević izjavio je da je Summit veoma  važan “sa ciljem da govorimo o zajedničkim iskustvima i zajedničkim izazovima, jer sve ono što se dešava u regionu jeste zajedničko”.

– Mi smo uspjeli da u prehodnoj godini nadmašimo 2019. i da postanemo uspješniji. Uložolli smo više od 50 miliona eura u razvoj turističke infrastrukture.  Danas ćemo pričati o ideji da da ponudimo regiju kao zajednički turistički proizvod – kazao je Ivanišević.

Uz glavni program, učesnici će imati priliku prisustvovati master vinskom show programu, spirit & olive oil degustaciji, te show prezentacijama za coffe & chocolate što će uz izložbeni prostor sponzora i prijatelja Summita učesnicima donijeti sjajno iskustvo kao vrhunski organiziran event, koji su pored kompanija prepoznale i institucije.

Fena
Previous Komšić: Zašto Konakoviću ne smeta mijenjanje Ustava BiH na kršćanskim osnovama i srbijanski napadi na teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine
Next Lejla Njemčević zauzela prvo mjesto na svjetskoj UCI maraton ranking listi

You might also like

TURIZAM

Skijanje na četiri bosanska skijališta sa jednom kartom

Na Jahorini je potpisan sporazum o saradnji četiri ski centra u Bosni i Hercegovini – Jahorina, Bjelašnica, Ravna planina i Vlašić, koji se ogleda u jedinstvenoj karti koja od danas

TURIZAM

48 sati u Sarajevu: 10 stvari koje morate vidjeti i probati u bosanskom gradu heroju

Tek nekoliko sati vožnje, u samom srcu Bosne i Hercegovine, smjestio se jedan od povijesno najzanimljivijih gradova u Europi. Grad u kojem se spaja zapadni i istočni svijet i gdje

TURIZAM

Tri nove aviokompanije na Sarajevskom aerodromu i jedna na Aerodromu Tuzla

Tri aviokompanije odabrane su na Javnom pozivu za subvencioniranje aviosaobraćaja na području Kantona Sarajevo. Ovaj Javni poziv je bio otvoren do 13.11.2023. Komisija za stručnu ocjenu je nakon razmatranja zaprimljenih