Prva zvanična posjeta novog gradonačelnika Istanbula: Imamoglu u Sarajevu

Prva zvanična posjeta novog gradonačelnika Istanbula: Imamoglu u Sarajevu

U zvaničnoj posjeti Kantonu Sarajevo boravi gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu. Brojna delegaciju najvećeg turskog grada susrela se danas sa članovima Vlade Kantona.

“Mi smo ponosni domaćini gradonačelniku Istanbula Ekremu Imamoglu koji je za svoju prvu zvaničnu posjetu odabrao upravo Sarajevo i zbog jake saradnje i veza koju sa našim gradom imaju građani Istanbula porijeklom sa naših prostora,“ poručio je premijer Kantona Edin Forto.

Kanton Sarajevo će odredit smjernice produbljivanja saradnje sa Istanbulom koja je i do sada postojala, a kako je naglasio premijer, koju želimo da proširimo i pojačamo. Uz zahvalu premijeru Forti i Vladi KS na srdačnoj doborodošlici gradonačelnik Imamoglu je istakao da je danas vođen jedan konstruktivan razgovor.

“U izbornom periodu, ja sam mojim sugrađanima obećao da će se posjeta Sarajevu realizirati ubrzo nakon izbora i evo nas danas ovdje. Ja sam gradonačelnik koji smatra da je uloga Istanbula od presudne važnosti naše kulturološke saradnje koja ima dugu povijest, ali želimo da razvijamo saradnju u svim ostalim segmentima života”, poručio je Imamoglu.

On je poručio da želi da ovaj grad i područje zadrže svoj autentični duh. Izrazio je spremnost da svoja iskustva podijeli sa Sarajevom kako bi se i u narednom periodu gajile vrijednosti tolerancije i suživota.

Delegacija Istanbula odala je počast i položila vijenac na mezar prvog predsjednika R Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića te posjetila i muzej koji nosi njegovo ime.

Previous Stolac: Gradnja sakralnih objekata u zaštićenom pojasu nacionalnog spomenika?
Next Rekordne strane investicije u našoj zemlji - do kraja godine milijardu BAM!

You might also like

HISTORIJA

105. godišnjica bitke na Monte Meletta-Fior

Obilježavanje 105. godišnjice bitke na Meletta-Fior  održat će se u Austriji na vojnom groblju u Lebringu Svake godine početkom mjeseca juna na vojnom groblju u Lebringu, pored Graza, u Austriji

NAŠI DANI

“Stare strategije iza novih maskiranja – Sadašnje prijetnje bosanskohercegovačkom društvu i njegovoj državi”

Centar za strategijske studije Međunarodnog foruma Bosna, uz pokroviteljstvo Općine Stari Grad i općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića, organizovat će u utorak, 09. novembra 2021. godine u 17:00 sati Javno

NAŠI DANI

„Merhamet“ pokrenuo humanitarnu akciju pomoći stanovništvu Petrinje i Gline (RH), koje je stradalo u zemljotresu

Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet“ pokrenulo je humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za stanovništvo Petrinje i Gline u Republici Hrvatskoj, koje je stradalo u katastrofalnom zemljotresu. Akcija pod nazivom „Pomoć stanovništvu Petrinje