Prve hadžije stigle u Bosnu i Hercegovinu

Prve hadžije stigle u Bosnu i Hercegovinu

Prvi avion sa bosanskohercegovačkim hadžijama, koje su u organizaciji Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini putovali u Mekku i Medinu, sletio je sinoć na Međunarodni aerodrom u Sarajevu.

Prema riječima Izet-ef. Čamdžića, glavnog vodiča, put je protekao bez problema i zdravstveno stanje svih hadžija je dobro.

– Prva grupa hadžija je u 20.00 sati, po lokalnom vremenu, poletjela iz Medine, a u 23.00 sata smo stigli na sarajevski aerodrom. Let je bio ugodan, sve hadžije su zdrave i žive. Želim reći da je ovogodišnji hadž protekao uspješno, te da se odluka da se prvo ide u Mekku, a potom u Medinu, pokazala vrlo opravdanom i za hadžije vrlo korisnom. Hadžije su svježe mogle obaviti hadž, a onda su došli u Medinu koja je sama po sebi odmor.

Rukovodstvo hadža i Islamska zajednica u cjelini treba biti ponosna ono što jest ovogodišnji hadž – poručio je Čamdžić.

Hadžije koji su doputovali dočekao je veliki broj članova porodica, rodbine i prijatelja.

– Presretni smo što smo obavili sve obrede. Zadovoljni smo organizacijom hadža. Želim kazati da nije najlakše obaviti hadž, temperature su bile visoke, i ovo je ujedno poziv da ljudi mlađi obavljaju hadž. Zaista smo se vratili sretni u Bosnu i Hercegovinu – izjavio je po dolasku hadžija Samir Mešić.

Posljednja grupa iz Mekke u Medinu će doći 26. juna i prema Bosni i Hercegovini krenuti 1. jula. Od danas, 26. juna, pa do 1. jula, planirano je da hadžije u Sarajevo dolaze sa po dva aviona dnevno, s polijetanjem iz Medine u jutarnjem terminu od 7.05 i večernjem od 20.10 sati. 

Izvor: Agencije

Previous Vlada ZDK upriličila prijem te nagradila učenike generacije osnovnih i srednjih škola
Next Progonjeni novinar napokon slobodan: Assange se vratio u Australiju

You might also like

NAŠI DANI

Gradonačelnica Sarajeva proslavila sa svojim sugrađanima najveći katolički blagdan

-Plato ispred Katedrale Srca Isusova u Sarajevu odisao je danas zajedništvom i prijateljstvom. U predivnoj atmosferi proslavila sam sa svojim sugrađanima najveći katolički blagdan Uskrs, uz darovanje uskršnjih jaja i

DUHOVNOST

Dokumentarac ‘Živjeti islam’ – priča o životu bosanskih muslimana

Kroz tri epizode predstavljeni pozitivni primjeri kako se u životu mogu spojiti i karijera i porodica i duhovnost. Dokumentarni serijal „Živjeti islam“ priča je o svakodnevnom životu bosanskohercegovačkih muslimana. U tri

DUHOVNOST

Vijekovima čovjek bosanski obavlja hadž

Srce svakog vjernika je vezano za K’abu i želi da je što prije hodočasti. Vijekovima čovjek bosanski, ispunjavajući jednu od svojih islamskih dužnosti, obavlja hadž, odnosno odlazi u Meku i