Prve ovogodišnje posjete Nacionalnom parku Una (FOTO)

Prve ovogodišnje posjete Nacionalnom parku Una (FOTO)

Oni koji ne umiju da vole, neka na Unu dođu – i zavoljet će;

oni koji ne umiju da pjevaju, neka na Unu dođu – i propjevat će;

oni koji ne zbore – prozborit će kraj Une,

oni koji ne čuju – pročut će kraj Une,

oni koji ne vide – progledat će kraj Une!

Tako je Ćamil Sijarić pisao o krajiškoj ljepotici, rijeci Uni… A ovih dana Nacionalni park “Una” aktuelnu sezonu 2017 počeo je već u martu, mnogo ranije nego prethodnih godina. S dolaskom toplijih dana došle su i prve grupne posjete, a fokus je dat radionicama o prirodi, njenom značaju i vrijednostima.

Među prvim posjetiocima bila su djeca osnovnih i srednjih škola s područja Unsko-sanskog kantona.

– Mali čuvari prirode iskoristili su lijepo vrijeme za organizirani obilazak Unskog  bisera prirode, te u sklopu izleta imali su priliku da uz igru i zabavu prošire svoje znanje o važnosti očuvanja prirode.  Edukacija i senzibilizacija javnosti o očuvanju iznimnih prirodnih, kulturnih i historijskih vrijednosti područja Nacionalnog parka “Una”, a po uzoru na razvijene sredine Evrope, jedna je od temeljnih odrednica ove ustanove, navode iz NP “Una”.

Edukativni programi za djecu osmišljeni su tako da se putem radionica i planiranih aktivnosti u okviru odabranog programa obilaska Nacionalnog parka “Una” unaprijedi komunikacija između djece, te da se kroz zabavu i rekreaciju djeci formira svijest o važnosti zaštite i očuvanja prirode kroz upoznavanje i promoviranje prirodnih vrijednosti parka.

Aktivno osmišljene igre utječu na poboljšanje zdravlja djece i uče ih kako funkcionirati u timu, dijeliti, pregovarati, slušati i rješavati svakodnevne izazove života u prirodi i s prirodom.

Aktivnosti i radionice u Nacionalnom parku “Una”, tematski, sadržajno i metodološki su prilagođene različitim uzrastima.

Poznato je da su djeca jedni od najboljih čuvara prirode, da su posebno strasni promotori pozitivnih ekoloških poruka u svojoj užoj i široj okolini, te se tako povoljan utjecaj radionica i edukacije djece višestruko umnožava i širi. Svijest o očuvanju prirode razvija se od malih nogu, a praksa gradova s najviše parkova i zelenila poput Beča i Londona ovaj model primjenjuje vrlo uspješno. Dokazane prakse razvijenih sredina primjenjene u radionicama NP “Una” model su po kojem  uprava NP “Una” proširuje svoju ponudu najmlađoj populaciji.

Svim zainteresiranim osnovnim i srednjim školama, turističkim agencijama, te organizacijama i pojedincima koji žele jednodnevni izlet ovakvog tipa zaposleni u NP “Una” stoje na raspolaganju, navode iz ovog nacionalnog parka.

Previous Osnovana nova ergela bosanskog brdskog konja
Next Ova djevojka bosansko-pakistanskih korijena postala je simbol otpora mržnji u Engleskoj

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Vratio se iz Njemačke i sagradio ‘raj na zemlji’ u Bosanskoj Kostajnici

Ibrahim Agarević punih 25 godina živio je i radio u Njemačkoj. Od toga pune četiri godine bio je predsjednik bh. kluba „Bosna Köln“. Ibrahim je rođen u Bosanskoj Kostajnici, pa

BH RAZGLEDNICA

Mostar uputio zahvalu zdravstvenim radnicima

“Hvala, Thank you, Grazie, Gracias, Merci, Danke” riječi su koje su večeras bile ispisane na Starom mostu u Mostaru. Bile su to riječi kojima su se Mostarci zahvalili svojim zdravstvenim

BAŠTINA

Stari bosanski gradovi: Jajce i Travnik u zimskoj čaroliji – VIDEO

  Snimci iz zraka dva prelijepa naša grada koji stameno stoje još od srednjovjekovne bosanske države.. Jajce… Travnik… (Snimci: Dron.ba za N1)