Prvi dan ramazanskog posta 23. marta

Prvi dan ramazanskog posta 23. marta

 Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, zalaskom sunca u srijedu, 22. marta 2023. godine, nastupa mjesec ramazan i tada će se klanjati prva teravija, dok će prvi dan posta biti u četvrtak, 23. marta.

Bajram-namaz je u petak, 21. aprila 2023. godine.

Rijaset Islamske zajednice će tokom ovog mjeseca organizirati brojne vjerske aktivnosti, te jedinstvene programe povodom obilježavanja značajnijih datuma – Lejletul-bedra, Fethu-Mekke i Lejletul-kadra.

Mjesec ramazan deveti je mjesec hidžretskog lunarnog kalendara, i u njemu se izvršava ibadet posta.

Ovaj mjesec se odlikuje i po tome što je u njemu započelo objavljivanje Kur’ana, posljednje Božije Objave, a karakteristika islamske tradicije Bošnjaka jeste i učenje ramazanskih mukabela.

Ramazan je najvažniji mjesec za muslimane širom svijeta, pa i za one koji vijekovima žive u Bosni i Hercegovini i čuvaju ramazansku tradiciju. 

Bogat program manifestacije “Visit Sarajevo – feel the spirit of ramadan”

 Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo tokom cijelog ramazana će organizovati niz vjersko-kulturnih sadržaja u okviru manifestacije “Visit Sarajevo – Feel the spirit of Ramadan”, najavljeno je danas na konferenciji za medije, koja je održana u Gazi Husrev-begovom hanikahu.

Iz Medžlisa su ocijenili da sve aktivnosti ove manifestacije imaju nemjerljiv doprinos u kreiranju pozitivne atmosfere u blagoslovljenim danima, te da su, u najširem smislu, festival duhovnosti, dobročinstva i ljubavi.

– Ramazani u Sarajevu su posebni. Usudio bih se reći jedinstveni. Sarajevo je na poseban način stoljećima dočekivalo ovaj veliki mjesec, otvarajući svoja vrata i pokazujući svu svoju dobrotu i univerzalnost. Iako je uvijek lijepo i otvoreno, čini se da Sarajevo u ramazanu postaje još ljepše i otvorenije.

Stoga Medžlis Sarajevu iz godine u godinu kontinuirano radi na očuvanju ove važne dimenzije našeg grada, čineći sve što je u našoj mogućnosti da svaki ramazan bude još posebniji.

Želimo da i ove godine svi u Sarajevu, bez obzira na vjersku ili bilo koju drugu pripadnost, osjete posebnost i duh ramazana u Sarajevu, kao što to i naš slogan kaže – izjavio je na konferenciji glavni imam Medžlis Islamske zajednice Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić.

On je podsjetio i na vrijednosti ovog odabranog mjeseca.

– Ramazan je mjesec Kur’ana, ali i mjesec kojeg vjernici provode u postu i u dodatnim ibadetima.

Ramazan je i mjesec našeg preporoda, duhovne čistote, mjesec međusobne solidarnosti, zapravo mjesec u kojem se vraćamo pravim vrijednostima, svojim porodicama, prijateljima, ljudima u našoj blizini, te na taj način pronalazimo istinsku sreću i blagostanje – naglasio je, između ostalog, efendija Velić.

Kako je istaknuto na konferenciji, namjera Medžlisa Sarajevo je da se tokom ramazana građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine, kao i brojnim turistima i gostima, ponudi veliki broj vrijednih vjerskih i kulturnih programa, što će doprinijeti unaprijeđenju i obogaćivanju kulturnog života, ali turističke ponude Sarajeva i BiH, te ukupnom razvoju kulturnog života lokalne zajednice i društva.

– Ramazan u Sarajevu je nešto posebno. Ove aktivnosti se uklapaju u naše vizije specifičnog turizma, rado to podržavamo. Nadamo se da će ovo potaknuti i druge vjerske zajednice da obilježavaju svoje značajne dane. Sarajevo je grad različitosti, grad u srcu Evrope, na to smo ponosni – izjavio je danas Haris Fazlagić, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Neke od aktivnosti koje će biti provedene su zajednički iftari, mukabele, posjete po mahalama, kao i već prepoznatljiva aktivnost “Ramazanske večeri”.

Ove godine “Ramazanske večeri” će biti realizirane prva tri vikenda: 24., 25., i 30 marta, 1., 7. i 8. aprila, u Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese.

Ušešće će uzeti eminentni gosti, koji će tretirati teme duhovnosti u vremenu i prostoru u kojem živimo, kao i kulturne i historijske zamenitosti i posebnosti Sarajeva i BiH. Svaka večer će biti obogaćena učešćem umjetnika koji njeguju duhovnu muziku. Posebni gosti će biti i učenici sarajevskih gimnazija, koji će imati priliku prezentirati svoj aktivizam i rad, te aktivno sudjelovati u realizaciji aktivnosti.

Program će biti prenošen uživo na BHT1, RTV BIR i službenom Facebook profilu Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

Također, najavljen je i bajramski koncert “Bajram dođe, mirišu avlije”, koji će prvog dana Bajrama biti održan u dvorani “Mirza Delibašić” u Skenderiji. Koncert će biti humanitarnog karaktera, a prikupljena sredstva će biti donirana za nastradale u zemljotresima u Turskoj i Siriji.

Podršku manifestaciji su pružili Media centar Islamske zajednice, Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, BHT, Hayat TV, BH Telecom, BH Pošta, Općina Stari Grad i drugi prijatelji. 

(Mina/MiruhBosne)

Previous U Cazinu otvorena nova fabrika stiropora
Next Doktorica se nakon 10 godina učenja i rada u Njemačkoj vratila u Bosnu: Osjećaj kad sam u svojoj domovini ne može mi nadoknaditi nijedna druga država

You might also like

DUHOVNOST

Sarajevske stogodišnjakinje: Ajka napunila 104 godine, a Aziza sa 103 posti

   Ajku Lokmić, stanovnicu Sumbuluše, koja je u maju ove godine napunila 104 godine posjetio je danas načelnik Starog Grada Ibrahim Hadžibajrić, dok su predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Jusuf

DUHOVNOST

Sulejman Bugari: Ramazan je ponuđen čovjeku da na najbrži način nađe svoju originalnost

Muslimanski sveti mjesec ramazan je mjesec tokom kojeg se omogućava čovjeku da na najbrži način dođe do onoga što će učiniti njegov život smisaonim. To u intervju za Anadolu Agency

DUHOVNOST

Fascinantno zdanje bosanske džamije i IKC-a u Ljubljani (FOTO)

Ljubljanska džamija: Jednostavna kocka izrađena od betona, čelika i stakla izvana dobila je kupolu prije nekoliko dana koja se izdiže u nebo, piše Delo. Prva džamija u Ljubljani i jedina