Prvi dan ramazanskog posta 23. marta

Prvi dan ramazanskog posta 23. marta

 Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, zalaskom sunca u srijedu, 22. marta 2023. godine, nastupa mjesec ramazan i tada će se klanjati prva teravija, dok će prvi dan posta biti u četvrtak, 23. marta.

Bajram-namaz je u petak, 21. aprila 2023. godine.

Rijaset Islamske zajednice će tokom ovog mjeseca organizirati brojne vjerske aktivnosti, te jedinstvene programe povodom obilježavanja značajnijih datuma – Lejletul-bedra, Fethu-Mekke i Lejletul-kadra.

Mjesec ramazan deveti je mjesec hidžretskog lunarnog kalendara, i u njemu se izvršava ibadet posta.

Ovaj mjesec se odlikuje i po tome što je u njemu započelo objavljivanje Kur’ana, posljednje Božije Objave, a karakteristika islamske tradicije Bošnjaka jeste i učenje ramazanskih mukabela.

Ramazan je najvažniji mjesec za muslimane širom svijeta, pa i za one koji vijekovima žive u Bosni i Hercegovini i čuvaju ramazansku tradiciju. 

Bogat program manifestacije “Visit Sarajevo – feel the spirit of ramadan”

 Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo tokom cijelog ramazana će organizovati niz vjersko-kulturnih sadržaja u okviru manifestacije “Visit Sarajevo – Feel the spirit of Ramadan”, najavljeno je danas na konferenciji za medije, koja je održana u Gazi Husrev-begovom hanikahu.

Iz Medžlisa su ocijenili da sve aktivnosti ove manifestacije imaju nemjerljiv doprinos u kreiranju pozitivne atmosfere u blagoslovljenim danima, te da su, u najširem smislu, festival duhovnosti, dobročinstva i ljubavi.

– Ramazani u Sarajevu su posebni. Usudio bih se reći jedinstveni. Sarajevo je na poseban način stoljećima dočekivalo ovaj veliki mjesec, otvarajući svoja vrata i pokazujući svu svoju dobrotu i univerzalnost. Iako je uvijek lijepo i otvoreno, čini se da Sarajevo u ramazanu postaje još ljepše i otvorenije.

Stoga Medžlis Sarajevu iz godine u godinu kontinuirano radi na očuvanju ove važne dimenzije našeg grada, čineći sve što je u našoj mogućnosti da svaki ramazan bude još posebniji.

Želimo da i ove godine svi u Sarajevu, bez obzira na vjersku ili bilo koju drugu pripadnost, osjete posebnost i duh ramazana u Sarajevu, kao što to i naš slogan kaže – izjavio je na konferenciji glavni imam Medžlis Islamske zajednice Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić.

On je podsjetio i na vrijednosti ovog odabranog mjeseca.

– Ramazan je mjesec Kur’ana, ali i mjesec kojeg vjernici provode u postu i u dodatnim ibadetima.

Ramazan je i mjesec našeg preporoda, duhovne čistote, mjesec međusobne solidarnosti, zapravo mjesec u kojem se vraćamo pravim vrijednostima, svojim porodicama, prijateljima, ljudima u našoj blizini, te na taj način pronalazimo istinsku sreću i blagostanje – naglasio je, između ostalog, efendija Velić.

Kako je istaknuto na konferenciji, namjera Medžlisa Sarajevo je da se tokom ramazana građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine, kao i brojnim turistima i gostima, ponudi veliki broj vrijednih vjerskih i kulturnih programa, što će doprinijeti unaprijeđenju i obogaćivanju kulturnog života, ali turističke ponude Sarajeva i BiH, te ukupnom razvoju kulturnog života lokalne zajednice i društva.

– Ramazan u Sarajevu je nešto posebno. Ove aktivnosti se uklapaju u naše vizije specifičnog turizma, rado to podržavamo. Nadamo se da će ovo potaknuti i druge vjerske zajednice da obilježavaju svoje značajne dane. Sarajevo je grad različitosti, grad u srcu Evrope, na to smo ponosni – izjavio je danas Haris Fazlagić, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Neke od aktivnosti koje će biti provedene su zajednički iftari, mukabele, posjete po mahalama, kao i već prepoznatljiva aktivnost “Ramazanske večeri”.

Ove godine “Ramazanske večeri” će biti realizirane prva tri vikenda: 24., 25., i 30 marta, 1., 7. i 8. aprila, u Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese.

Ušešće će uzeti eminentni gosti, koji će tretirati teme duhovnosti u vremenu i prostoru u kojem živimo, kao i kulturne i historijske zamenitosti i posebnosti Sarajeva i BiH. Svaka večer će biti obogaćena učešćem umjetnika koji njeguju duhovnu muziku. Posebni gosti će biti i učenici sarajevskih gimnazija, koji će imati priliku prezentirati svoj aktivizam i rad, te aktivno sudjelovati u realizaciji aktivnosti.

Program će biti prenošen uživo na BHT1, RTV BIR i službenom Facebook profilu Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

Također, najavljen je i bajramski koncert “Bajram dođe, mirišu avlije”, koji će prvog dana Bajrama biti održan u dvorani “Mirza Delibašić” u Skenderiji. Koncert će biti humanitarnog karaktera, a prikupljena sredstva će biti donirana za nastradale u zemljotresima u Turskoj i Siriji.

Podršku manifestaciji su pružili Media centar Islamske zajednice, Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, BHT, Hayat TV, BH Telecom, BH Pošta, Općina Stari Grad i drugi prijatelji. 

(Mina/MiruhBosne)

Previous U Cazinu otvorena nova fabrika stiropora
Next Doktorica se nakon 10 godina učenja i rada u Njemačkoj vratila u Bosnu: Osjećaj kad sam u svojoj domovini ne može mi nadoknaditi nijedna druga država

You might also like

DUHOVNOST

Ramazanska akcija: Somuni stižu na vrata postača u Hercegovini

U toku je velika akcija Regionalnog odbora Merhameta Mostar u sklopu koje aktivisti ove organizacije na širem području Hercegovine svakog dana dijele iftarske somune, javlja AA. Podjela se vrši porodicama

DUHOVNOST

Edhem Čavčić korača desetom decenijom života i posti cijeli ramazan

Iako je zakoračio u desetu deceniju života, Edhem Čavčić iz Sarajeva, a porijeklom iz Žepe, bez ikakvih poteškoća posti svaki dan mjesec ramazana. Post, koji je treći od pet stubova

KULTURA I UMJETNOST

Latić: Bošnjaci i ne znaju ko su njihovi najveći pjesnici. Hasan Sabit Bosnevi nagrađen je kao najbolji pjesnik carstva koje se prostiralo na tri kontinenta

U Bošnjačkom institutu – Fondacija Adil Zulfikarpašić u Sarajevu u utorak je održana “Večer sa bošnjačkim pjesnicima”, koja je dio programa ovogodišnje manifestacije Dani o Allahovom Poslaniku “Selam, ya Resulallah