Psi demineri iz Bosne i Hercegovine spašavaju živote širom svijeta

Psi demineri iz Bosne i Hercegovine spašavaju živote širom svijeta

Ovo je priča o psima koji su u posljednjih nekoliko godina spasili stotine života širom Bosne i Hercegovine, ali i svijeta.

Psi demineri – njih oko 530 obučavanih u blizini Sarajeva pretražilo je više od 106 miliona kvadratnih metara u operacijama deminiranja širom svijeta i to bez ijedne nesreće na miniranom terenu. Za to je zaslužan rad Globalnog centra za obuku pasa za otkrivanje mina i eksploziva.

U ovom centru se već 13 godina vrši obuka pasa za otkrivanje mina i eksploziva. Ovo je dom za trenutno 60 pasa koji će se pridružiti u deminerima kao pomoć pri otklanjanju skrivenih ubica koji i 20 godina nakon rata vrebaju .

530 pasa iz ovog centra je proslijeđeno širom svijeta i do sada su sve svoje zadatke obavili uspješno bez incidenata. Obuka samo jednog psa prije zadatka u minskom polju traje i do 18 mjeseci.

“U prilogu možete vidjeti neke segmente obuke , do potpuno obučenih pasa koji rade u boxu, to je metoda dugog povodca koja se koristi u operacijama deminiranja i trening koji predstavlja integraciju gdje se pas uči pretražuje u ravnoj liniji dakle ponašanje odnosno indikaciju , pronađeno sredstvo i vikosi inteninzi njušenja odnosno pretraživanja pod pritiskom gdje pas konstantno pretražuje određenu površinu. Radi se o belgijskom ovčaru ovo je tip malinoa dakle uzgajamo i obučavamo ovaj tip pasa prije svega zbog velikog broja kvalitetnih radnih karakteristika ovih pasa”, kazala nam je Gordana Medunjanin, operativni rukovodilac u Centru za obuku pasa.

Ono što je karakretistično za ovaj centar je i interni program uzgoja i obuka od najranijeg perioda. Sa novorođenim štencima se radi pažljivo i sa strpljenjem.

“Naš trening se bazira na igri, ni u jednom momentu ne radimo prisilu u smislu treninga pasa, sve se svodi na interakciji pasa sa čovjekom , na igru, na ono što, na proizvodnju lovnog i plijenskog nagona kod psa bez prisile”, utvrdila je Alma Đukić, veterinar i senior trener.

U Bosni i Hercegovini je još uvijek 1.398 ugroženih zajednica pod uticajem mina. U prijevodu u ovom trenutku ugrožena je sigurnost 545.000 stanovnika. U bazi podataka trenutno je registrovano 20.220 minskih polja.

U Globalnom centru za obuku pasa za traženje mina trenutno se nalazi oko 60 pasa a ovi najmanji će proći proces treninga i u budućnosti biti korišteni za traženje mina u Bosni i Hercegovini. Prema posljednjim procjenama u Bosni i Hercegovini je još uvijek 2,2 % od ukupne površine pod minama.

Izvor: N1

Previous Sutra Dan bijelih traka: Sjećanje na više od 3.000 prijedorskih žrtava
Next Most iz 18. vijeka bit će sastavni dio budućeg trga u Gradačcu

You might also like

NAŠI DANI

Silajdžić: Nije im lako, treba braniti jedan fašistički projekat

  Ratni predsjednik Vlade Republike Bosne i Hercegovine i ministar vanjskih poslova naše zemlje u najteže vrijeme u njezinoj bližoj historiji, kao i član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić u ekskluzivnoj izjavi za Radiosarajevo.ba komentirao je

NAŠI DANI

Predsjednik RH protiv EU principa u Bosni; proziva njemačke diplomate, brani Dodika

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović komentirao je diplomatsku inicijativu koju je pokrenuo prije sastanka NATO članica u Briselu, nakon koje je unesen dio formulacije koji, uz dio teksta vezan uz

NAŠI DANI

Obilježena 24. godišnjica pogibije „Zlatnog ljiljana“ Safeta Hadžića i njegovih saboraca

Dvadeset četvrta godišnjica pogibije heroja odbrambeno – oslobodilačkog rata i dobitnika najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ rahmetli Safeta Hadžića i njegovih saboraca, danas je obilježena polaganjem cvijeća na spomen –