Putinov propagandista Mardan: Srbija se ponaša kao zadnja ku*va

Putinov propagandista Mardan: Srbija se ponaša kao zadnja ku*va

Jedan od vodećih Putinovih propagandista Sergej Mardan vrijeđao je Srbiju nakon izvještaja da je u Ukrajinu prodala oružje vrijedno 800 miliona eura.

Mardan je izjavio kako su granate koje je Srbija izvezla na zapad ispaljene na ruske položaje u Vulhedaru, Bahmutu, Rabotinu i drugim mjestima.

“Nakon ovoga smatrate li Srbiju bratskom državom? Nemamo braće u svijetu, prokleti bili. Srbija se ponaša kao zadnja ku*va, to je neosporno”, kazao je Mardan.

Podsjećamo, Financial Times piše da je Srbija od početka ruske invazije na Ukrajinu toj zemlji preko trećih zemalja izvezla streljiva u vrtoglavoj vrijednosti od 800 miliona eura.

FT piše da je Srbija tiho povećala prodaju streljiva Zapadu, što u konačnici pridonosi obrambenim sposobnostima Ukrajine, iako je Srbija jedna od dvije europske zemlje koje nisu podržale zapadne sankcije protiv Putina i Rusije.

Procjene na koje se poziva Financial Times ukazuju na to da je od početka ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine Srbija izvezla streljivo koje je stiglo u Ukrajinu preko trećih strana u vrijednosti oko 800 miliona eura, što je predsjednik Aleksandar Vučić između redova potvrdio.

On je predstavio situaciju kao poslovnu priliku insistirajući da neće zauzimati strane u ratu.

“Ovo je dio našeg ekonomskog oporavka i važno je za nas. Da, izvozimo naše streljivo. Ne možemo izvoziti u Ukrajinu ili Rusiju… Ali imali smo mnogo ugovora s Amerikancima, Špancima, Česima i drugima. Što oni na kraju rade s tim, njihov je izbor.

Čak i ako znam gdje streljivo ide, to nije moj posao. Moj posao je osigurati da rukujemo našim streljivom legalno, da ga prodajemo… Moram se brinuti za svoje ljude i to je to. To je sve što mogu reći. Imamo prijatelje u Kijevu i Moskvi. To su naša slavenska braća”, kazao je predsjednik Srbije.

Na novinarsko pitanje je li brojka od 800 miliona eura tačna, Vučić je rekao da se to odnosi na “možda period od dvije ili tri godine”.


Izvor: Vijesti.ba

Previous Dok se Dodik 'razdružuje', iz manjeg entiteta traže novac od Sarajeva
Next Bihać privlači sve više turista, neumorno se radi na poboljšanju ponude

You might also like

NAŠI DANI

Predsjednik RH protiv EU principa u Bosni; proziva njemačke diplomate, brani Dodika

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović komentirao je diplomatsku inicijativu koju je pokrenuo prije sastanka NATO članica u Briselu, nakon koje je unesen dio formulacije koji, uz dio teksta vezan uz

NAŠI DANI

Ministrica Turković: Biden u najtežim vremenima za Bosnu i Hercegovinu bio na strani istine i pravde

Sjedinjene Američke Države su u proteklim decenijama bez  sumnje bile i ostale uz Bosnu i Hercegovinu, kao jedan od najvažnijih prijatelja naše zemlje. Svaka administracija je, od okončanja agresije snažno

NAŠI DANI

Otvorena Wi-Fi mreža u jezgru Starog Grada

  Svi građani i turisti mogu pristupiti otvorenoj Wi-Fi mreži „Općina Stari Grad Free Wi Fi“ koja pokriva prostor od Baščaršijskog trga do Katedrale kroz glavne šetnice ulica Sarači i