“Quo Vadis, Aida?” u konkurenciji za najbolji evropski film

“Quo Vadis, Aida?” u konkurenciji za najbolji evropski film

Večeras će u Berlinu, u Njemačkoj, biti održana 34. svečana dodjela Evropske filmske nagrade, a bosanski film “Quo Vadis, Aida?” nominiran je u nekoliko kategorija.

Filmu “Quo vadis Aida?”, rađenom u koprodukciji sa BHRT-om, konkurenti će biti “Odjeljenje broj 6” finskog reditelja Juha Kuosmanena, francusko-britanski “Otac” Floriana Zellera, italijanska “Božja ruka” Paola Sorrentina i francusko-belgijski “Titan” Julie Ducournau.

“Quo vadis Aida?” takmiči za najbolji “Evropski film 2021″, Jasmila Žbanić je u konkurenciji za najbolju režiju i scenario, a Jasna Ðuričić za najbolju glumicu.

Pored navedenih nominacija, “Quo Vadis, Aida?” je nominovan za Evropsku univerzitetsku filmsku nagradu, koju dodjeljuju studenti sa evropskih univerziteta.

Film “Quo Vadis, Aida?” koji tematizira genocid u Srebrenici osvojio je nekoliko međunarodnih nagrada, a bio je nominovan za “Oscara” u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku.

U takmičenju za naslov “Evropskog reditelja 2021” sa Žbanić su u konkurenciji Sorrentino, Zeller, Ducournau i Rumun Radu Jude za film “Bad Luck Banging or Loony Porn”.

U konkurenciji za najbolji scenario pored Žbanić, tu su Judo, Sorrentino, Zeller i Christopher Hampton za “Oca”, kao i Eskil Vogt i Joachim Trier za norveški “Najgora osoba na svijetu”.

Sa Ðuričić u konkurenciji su glumice Seidi Haarla za “Odjeljenje broj 6”, Carey Mulligan za “Obećavajuća mlada žena”, Renate Reinsve u “Najgoroj osobi na svijetu” i Agathe Rousselle u “Titanu”.

Za najboljeg glumca su nominovani Yuriy Borisov za “Odjeljenje broj 6”, Anthony Hopkins za “Oca”, Vincent Lindon u “Titanu”, Tahar Rahim za britanskog “Mauretanca” i Franz Rogowski za austrijsko-njemačku “Veliku slobodu”.

Evropske filmske nagrade svake godine od 1988. dodjeljuje Evropska filmska akademija kako bi prepoznala izvrsnost u kinematografskim dostignućima na Starom kontinentu.

Nagrade se dodjeljuju u 19 kategorija, od kojih je najvažnija najbolji film, a do 1997. godine službeno su se nazivale “Felix Awards”. Od 1997. godine, Evropska filmska nagrada održava se početkom i sredinom decembra.

(AA/MiruhBosne)

Previous Krivična prijava protiv predsjednika RH zbog izjava o Srebrenici
Next Bonn: Demonstracije za jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu

You might also like

BAŠTINA

Vranduk dio manifestacije ‘Noć tvrđava’

Muzej grada Zenica priključit će se u petak, 29. aprila inicijativi obilježavanja međunarodne regionalne manifestacije “Noć tvrđava”, koja će se tog dana obilježavati u 40 gradova u tri države. Kako

KULTURA I UMJETNOST

Najizvođenija predstava BKC-a Tuzla – “Srebrena krv” u Cazinu i Bužimu

  Pozorišna predstava “Srebrena krv” koja govori o genocidu u Srebrenici, bit će izvedena u Cazinu i Bužimu 19. i 20. decembra ove godine.  Radi se o najizvođenijoj predstavi koja

KULTURA I UMJETNOST

Sutra počinje 28. Sarajevo Film Festival: 230 filmova iz 62 zemlje

Prikazivanjem filma “Trougao tuge“, Rubena Ostlunda, dobitnika Zlatne palme na festivalu u Cannesu, sutra će zvanično biti otvorena najveća regionalna filmska smotra 28. Sarajevo Film Festival, javlja AA. Festivalska atmosfera