Racks Production Bosnia: Transportne korpe iz Jajca osvajaju svjetsku autoindustriju

Racks Production Bosnia: Transportne korpe iz Jajca osvajaju svjetsku autoindustriju

Bosna i Hercegovina je u svijetu prepoznata kao zemlja sa dugom tradicijom i velikim iskustvom u automobilskoj industriji.

Jedna od kompanija koja u svijetu opravdava taj status je RACKS PRODUCTION BOSNIA d.o.o iz Jajca, čija je osnovna djelatnost proizvodnja i prodaja specijalnih transportnih korpi namijenjenih za autoindustriju.

Enesa Dulić, vlasnica kompanije za Akta.ba kazala je kako je kompanija trenutno 100 – postotni izvoznik sa prometom od oko 2,4 milion KM, a koja na inostranom tržištu aktivno i uspješno posluje već treću godinu.

“Kompanija R-P-B, prvobitno je osnovana sa idejom preuzimanja jednog dijela farbanja i proizvodnje Volkswagenovih djelova čiji se pogoni naleze u Vogošći, s obzirom da se neke stvari nisu posložile onako kako smo mi zamišljali, danas je kompanija potpuno neovisna i djeluje preko svojih sad već stalnih klijenata širom svijeta. Naše poslovanje je poznato upravo po transportnim korpama jer smo jedna od rijetkih firmi koja proizvodi upravo ovakve korpe, a bez njih je transport karoserija za automobile nezamisliv”, rekla je Dulić.

Kompanija još izrađuje specijalne alate i dijelove koji se brizgaju od plastike a koji se koriste većinom na Crash testovima u autoindustriji.

“Naša kompanija je relativno mlada ali se zato po klijentima za koje radimo to ne može reći. S obzirom da se svi naši proizvode izvoze, jako smo sretni što se kvalitet koji mi radimo prepoznaje u velikim autoindustrijskim kućama koje nam daju svoje povjerenje. Kompanije za koje mi radimo su Audi, BMW, Jaguar, Maserati, SMP, Bestform, TLT holding, GF+ i Lear GmBh”, rekla je Dulić.

Proizvodni pogoni kompanije nalaze se u Jajcu i prostiru se na oko 2.000,00m2. Kompanija ima 22 zaposlena, kako Dulić kaže svakodnevno ulažu u edukaciju i usavršavanje svojih zaposlenika jer tržište to neprestano nameće, pogotovo u poslu kao što je autoindustrija.

U planu imaju širiti svoje poslovanje kupovinom novog objekta-hale na atraktivnijoj lokaciji.

“Pored kupovine hale za dalji razvoj poslovanja imamo namjeru kupiti industrijski laser, a već do kraja mjeseca marta nam stiže i nova plazma za isjecanje metalnih dijelova što će nam uveliko olakšati izradu pojedinih komponenti”, kazala je Dulić.

 

(Akta/MiruhBosne)

Previous Stjepan Kljujić: Pravi borci nisu adekvatno nagrađeni
Next Na današnji dan '95. počela operacija oslobađanja Vlašića: Podvig generala Alagića i 7. korpusa (Video)

You might also like

Ekonomija/Biznis

Brčanski ‘Voćar’: Novo pakovanje i veći oktup šljiva iz sjeveroistočne Bosne

“Uvijek tražimo načine da povećamo i diversifikujemo našu proizvodnju“, kaže Esed Musić, vlasnik Voćara d.o.o. iz Brčkog , koji godišnje proizvodi 615 tona različitih prehrambenih proizvoda uključujući suho voće, čips,

Ekonomija/Biznis

Tri miliona eura za otvaranje 600 novih radnih mjesta u Bosni i Hercegovini

Evropska unija osigurala je putem projekta nazvanog “Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini” tri miliona eura, a time bi trebalo biti osigurano 600 radnih mjesta, dok bi

MADE IN BOSNIA-387

‘Inžinjering 1’ iz Jelaha otvorio novi pogon za proizvodnju; u posljednjih 12 mjeseci firma investirala u svoj razvoj 5 miliona KM

Firma Inžinjering 1 iz Jelaha danas je svečano otvorila novi pogon namijenjen za proizvodnju i pravljenje koševa od armature maksimalne dužine do 18 m i prečnika fi 1500 proizvođača Schnell.