Radnici Aluminija kratko blokirali magistralni put M-17

Radnici Aluminija kratko blokirali magistralni put M-17

Nekoliko desetina radnika mostarskog Aluminija u znak protesta zbog stanja u kojem se ovo preduzeće nalazi, kratko su blokirali  magistralni put M-17 u naselju Ortiješ u južnom dijelu Mostara.

Oni su blokirali glavnu saobraćajnicu M-17.

Iako radnici za to nisu dobili odobrenje iz MUP-a HNK, oni su ipak blokirali saobraćaj.

Jedan od vozača im je poručio da bi možda trebali blokirati put za Široki Brijeg.

Podsjećamo, ovaj nekadašnji privredni gigant iz Mostara, nalazi se u teškom stanju i prijeti mu gašenje.

Predsjednik sindikata radnika Romeo Biokšić istakao kako su se radnici okupili da ukažu na dugogodišnje probleme ove firme. 

“Bilo je i ranije najava i kriza, ali ovo je najozbiljnija kriza. Tražimo samo od Vlade FBiH da se poštuje onaj Aneks koji smo potpisali 2013. godine i da se problemi napokon riješe sa cijenom oko električne energije.

On je kazao kako je ovo osma uprava Aluminija koja je napravila i osam minusa u poslovanju firme. 

“Prema dokumentima od 31. decembra 2013. godine dug prema EP HZ HB bio je 68,5 miliona KM. Taj dug se od tada do danas vukao i niko ništa nije poduzimao. Zašto se ti minusi ranije nisu presjekli, mi to ne znamo”, kazao je Romeo Biokšić, predsjednik Sindikata radnika Aluminija dd Mostar.

Za ovakve dugove još niko nije odgovarao, dok su, kako je kazao Biokšić, direktori i drugi članovi uprave godinama primali enormno visoke plate.

“Radnici Aluminija nemaju potpisan kolektivni ugovor i 18 mjeseci nam nisu uplaćeni doprinosi. Tražimo da nam se to uplati”, kazao je on.

Radnici su istakli kako je u pitanju sudbina oko 900 radnika firme, te još veliki broj izvođača radova. Istaknuto je da bi došlo do gubitka u mjesečnom cirkulisanju novca od oko 4 miliona KM, što bi se odrazilo na cijelu mostarsku regiju.

Radnici su poručili kako u ovoj priči nema nevinih, osim običnih radnika, te da svi direktori snose krivicu za ovakvo stanje, jer su svi poslovali negativno – izvještavaju mediji.

Previous ‘Cvijet Srebrenice' i u Vogošći
Next Dobar početak sezone za banju "Sanska Ilidža"

You might also like

NAŠI DANI

Općina Kakanj će novac planiran za doček Nove godine preusmjeriti na stambeno zbrinjavanje sugrađanina Zejnila Kadrića

Načelnik Mirnes Bajtarević: Novac planiran za doček Nove godine na otvorenom preusmjeriti na stambeno zbrinjavanje heroja Zejnila Kadrića Zenge Jedna od prvih odluka koje je načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježen Dan sjećanja na ubijene Bošnjake u Rudom

Medžlis Islamske zajednice Rudo, u saradnji sa Udruženjem porodica ubijenih i nestalih 1992, organizovao je (ovog vikenda) Dan sjećanja na 101 žrtvu ratnih zločina počinjenih u tom bosanskohercegovačkom gradu i

NAŠI DANI

Protestna šetnja ‘Pravda za Dženana’ i podrška skupu u Banjoj Luci

  Protestna šetnja ”Pravda za Dženana” okupila je večeras u Sarajevu oko 300 učesnika koji su šetnjom od Trga djece Sarajeva do Sebilja na Baščaršiji poslali poruke kojima zahtijevaju da