Ramazan oživi Sarajevo i ispuni ga posebnom duhovnošću (Foto)

Ramazan oživi Sarajevo i ispuni ga posebnom duhovnošću (Foto)

Da je ramazan, osim za približavanje Bogu, mjesec kojim se vjernici u islamu približavaju jedni drugima, najbolje svjedoče prizori sa sarajevskih ulica tokom ramazanskih iftara i druženja

Odabrani muslimanski mjesec posebno je osjetan i jedinstven u Sarajevu kojeg, tokom ramazanskih dana, ispuni duhovna energija i specifična atmosfera. Da je ramazan, osim za približavanje Bogu, mjesec kojim se vjernici približavaju jedni drugima, najbolje svjedoče prizori sa sarajevskih ulica tokom ramazanskih iftara i druženja.

Tokom dana, kada sunčeve zrake i ljetna sparina ispune grad, glavne gradske ulice postaju neobično mirne. Prolazeći kroz mahale, iz okolnih džamija koje ispunjavaju vjernici mogu se čuti glasovi imama i hafiza koji uče Kur’an.

Mukabeli, učenju 10 do 20 stranica Kur’ana u podnevskom i ikindijskom vremenu prije ili iza namaza, prisustvuju vjernici svih dobi stvarajući tako atmosferu zajedništva u vjeri.

Grad zaživi predveče kada se prazne tezge na gradskim pijacama, a postači sa kesama prepunim voća i druge hrane hrle prema pekarama gdje se u redovima čeka na somune, dok se ulicama širi miomiris ćurekota, nezaobilaznog začina kojim se prije pečenja posipaju sarajevski ramazanski somuni.

Nekoliko minuta prije zalaska Sunca, grupe građana i turista brdovitim stazama stižu do male utvrde Žute tabije, stare dvije stotine godina, odakle se pruža jedinstven panoramski pogled i odakle tobdžija, odjeven u tradicionalnu nošnju, jednim pucnjem s topa ozvaniči kraj posta. Oni podno grada, u međuvremenu, strpljivo čekaju zvuk topa i simbolični vatromet kojim se nakon pucnja osvijetli nebo. Sarajevsku dolinu tada ispune ezani dok se pale kandilji na džamijama. U isto vrijeme, vjernici prvim zalogajima hurmi i gutljajima vode prekidaju post, ove godine dug više od 18 sati.

U Sarajevu su brojne društvene i druge aktivnosti prilagođene upravo ramazanskim danima. Tako restorani u starom dijelu grada pripremaju obilnije obroke, u svoje menije uvrštavaju tradicionalna bosanska jela, čorbe, pite i kolače specifične za mjesec posta, te proširuju svoje bašte dodajući nove stolice i sofe za goste.

Tih noći, brojne radnje ostaju otvorene do kasno u noć, kada Baščaršijom prolaze šetači i turisti, sladeći se kuhanim kukuruzima, sladoledom, bademima, kikirikijem, lješnjacima, pistacijama, prodaju se lubenice, sokovi od nara, dinje i borovnica.

Istovremeno, sa stanovnicima grada stapaju se i grupe brojnih turista koji fotografijom žele ovjekovječiti jedinstvenu atmosferu.

Nakon iftara i druženja uz kafu i čaj, vjernici odlaze u svoje džemate i džamije, koje pozivaju na molitvu, obavljanje teravih-namaza, molitve koja se obavlja samo u ramazanu.

U isto vrijeme, gradske ulice vrve, a postači se pripremaju za sehur, ponovno objedovanje kojim započinju post za naredni dan.

Hafiz Sadrudin Išerić, imam Careve – Sultan Fatihove džamije, najstarije džamije u Sarajevu i jedne od nastarijih u BiH, kaže kako je Sarajevo poseban grad, a ramazan poseban mjesec.

– Sarajevo je sam od sebe poseban grad, ima svoj ruhanijet, posebnost i to će reći oni koji su došli ovdje, a koji su obišli svijet. A ramazan je poseban mjesec, vid velike Allahove milosti prema robovima. Sarajevo je uvijek imalo tu tradiciju, inače taj dio koji je Turska osvojila i otvorila, ona je unijela malo ruhanijeta u vjeru, neke živosti da to nije samo forma već da se unese i ljepote. Tako da je Sarajevo stvarno posebno ljeti, jednostavno se promijeni dan u noć, ne samo kod postača već i u čaršiji vidite navečer oko jedan ili dva sata kao da je 12 satii po danu. Džamije su punije, moraju biti. Sve što vjernik radi mimo ramazana, u ramazanu dobija neku potpunu, drugu vrijednost. Hvala Bogu, kad je tako. Sada imamo snagu u našoj omladini, novu generaciju mladog svijeta koji je ponosan što su muslimani, ne stide se svoje vjere i vole svoju zemlju, kaže ef. Išerić.
Ramazan oživi Sarajevo i ispuni ga posebnom duhovnošćuRamazan oživi Sarajevo i ispuni ga posebnom duhovnošćuRamazan oživi Sarajevo i ispuni ga posebnom duhovnošćuRamazan oživi Sarajevo i ispuni ga posebnom duhovnošćuRamazan oživi Sarajevo i ispuni ga posebnom duhovnošćuRamazan oživi Sarajevo i ispuni ga posebnom duhovnošćuRamazan oživi Sarajevo i ispuni ga posebnom duhovnošćuRamazan oživi Sarajevo i ispuni ga posebnom duhovnošću
Ramazan oživi Sarajevo i ispuni ga posebnom duhovnošću
Izvor: AA
Previous Kadeti otputovali u Španiju, prvi susret na rasporedu u četvrtak
Next Život u selu Luka kod Srebrenice

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Bosanske patriotske pjesme koje volimo slušati (VIDEO)

25 pjesama za 25. godišnjicu nezavisnosti Bosne i Hercegovine! Mnogo pjesma je ispjevano u čast naše domovine. One opisuju ljepote Bosne i Hercegovine, čežnju za rodnom grudom… Neke od njih

BH RAZGLEDNICA

Stari Grad i čitavo Sarajevo su spremni za 29. Sarajevo Film Festival

Danas počinje 29. Sarajevo Film Festival, riječ je o vodećem i najuglednijem filmskom festivalu u Jugoistočnoj Evropi. Značajan dio festivalskih aktivnosti će se odvijati i u starogradskoj općini. Općina Stari

KULTURA I UMJETNOST

Safet Zec na 60. venecijanskom bijenalu: Vjerujem da sam donio nešto moga umijeća, kao i mali dio iz moje izmučene Bosne i Hercegovine

60. Venecijansko bijenale (La Biennale di Venezia) svečano je otvoreno 20. aprila. Ovo je najprestižnija svjetska umjetnička manifestacija koja je prvi put održana 1895. godine. Domaćin ove manifestacije, Grad Venecija,