Ramazanska atrakcija u Bihaću: Pogledajte kako izgleda drveni top u gradu na Uni

Ramazanska atrakcija u Bihaću: Pogledajte kako izgleda drveni top u gradu na Uni

Svako veče tokom mjeseca ramazana u Bihaću se iz stare gradske jezgre oglasi top i označi vrijeme nastupanja iftara, i to ne bilo kakav nego drveni top kojeg je izradio majstor Dursum Halilović iz Bosanske Otoke.

Nakon što je Gradska uprava nabavila jedan manji top za Sokolačku kulu na desnoj obali rijeke Une, Vlada Unsko – sanskog kantona i premijer Izudin Saračević naručili su i ovaj veći kako bi postači i na lijevoj obali Une imali svoju atrakciju.

– S obzirom da se svako predvečerje top istjera kod Kapetanove kule ili džamije Fethije, on zaista i jeste atrakcija jer tu je i najviše turista koji često uživo prate pripremanje i ispaljivanje s kojim označimo iftarsko vrijeme – ispričao nam je mladi tobdžija Ajnis Lipović.

I ovi mladići poste, te s obzirom da su zaduženi za top oni za iftar sebi u ruksacima ponesu po flašu vode i sendvić da se omrse.

Ajnis svako večer sa kolegom Dinom Saračevićem izvuče, a nakon upotrebe vrati top u podrum gradske uprave, ali kažu da oni ipak sebe ne bi nazivali tobžijama jer im nije dozvoljeno da barataju eksplozivom.

Za taj dio posla zadužen je Ajnisov otac Ermin Lipović – Lipa, predsjednik kluba ekstremnih sportova “NO Limit” iz Bihaća, piše Anadolija.

– U cijev topa ubacimo đule sa brzogorećim i sporogorećim štapinom, tako što precizno predvidimo vrijeme izgaranja sa vremenom akšama – istakao je Ermin Lipović.

Drveni top za mnoge izgleda nemoguć, kao i drveni šporet, ali je trik u tome što se ovdje radi o suhom jasenu, izuzetno otpornom drvetu, te uz metalne obrube bez problema izdrži detonaciju, objanile su nam tobdžije.

Osim toga, u tijelu topa smještena je i cijev od posebne legure, tako da se drvo ne može zapaliti.

 

(Faktor.ba)

Previous Karahasan: Činjenica je da je Bosna opstala zahvaljujući kulturi
Next DIPLOMATSKA ŠAHOVSKA PARTIJA

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Muzej Sarajeva izlaže u Švedskoj

  U sklopu obilježavanja 70 godina uspješnoga kulturnog i muzeološkog djelovanja, Muzej Sarajeva će se osim domaćoj predstaviti i internacionalnoj javnosti te je tim povodom danas u švedskom gradu Varnamu

KULTURA I UMJETNOST

ILHAMIJA – prvi bosanski disident (VIDEO)

U povodu ovogodišnjeg obilježavanja Evropskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima, DIGI:BA promovira VR film pod naslovom „Ilhamija – prvi bosanski disident“, a u povodu 200. godišnjice smrti Abdulvehaba Ilhamije

OTPOR BOSNE

Manifestacija ‘Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2021.’

 U okviru manifestacije “Odbrana BiH – Igman 2021.” u Sarajevu, učesnici manifestacije postrojili su se na Trgu Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine na Skenderiji, a potom su defileu kroz