Rasim Kovačević, čovjek koji je preživio boravak u 18 logora

Rasim Kovačević, čovjek koji je preživio boravak u 18 logora

 

Polaganjem vijenca, minutom šutnje i učenjem fatihe odata je počast stradalima u logoru Manjača. Kroz logor na vojnom poligonu prošlo je oko 5.000 Bošnjaka i Hrvata.

N1: Koliko ste Vi vremena proveli ovdje u ovom logoru? “Šest mjeseci. Od 6.6. do 6.12. 1992.”

N1: Šta Vam je bilo najteže dok ste bili ovdje? Glad. Tuča? “Ja sam prošao dobro kako su drugi prolazili, dobio sam par udaraca ali moglo se izdurati”, kazao je Ferid Mekić, bivši logoraš.

Rasim Kovačević u logoru Manjača je proveo 8 dana ali je ukupno prošao kroz 18 logora od Knina do Batkovića.

“Svašta sam ovdje vidio ali posebno u Bijeljini. Bio sam i u sabirnom centru u Banjaluci. Ovdje sam bio 8 dana i onda su me prebacivali od Knina, Batkovića, Petrinje”, kazao je Rasim Kovačević.

Prilikom transporta do mjesta radnih obaveza ubijeno je oko 80 zatvorenika ovog logora, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u šest masovnih grobnica, podaci su Saveza logoraša BiH.

“Preciznih podataka o tačnom broju ubijenih u logoru Manjača nema ali postoje svjedočenja i dokazani predmeti kada je u pitanju stradanje logoraša u transportu do Manjače ili prilikom transporta od Manjače do nekih drugih koncentracionih logora u Bosni i Hercegovini”, rekao je Jasmin Mešković iz Saveza logoraša BiH.

Trenutno najveći problem bivših logoraša nesrpske nacionalnosti u Republici Srpskoj jeste što ih sistem ne prepoznaje kao žrtve rata.

“Prijedlogom zakona koji je usvojen u NS RS kategorija logoraša nesrpskog naroda nije prepoznata tim zakonom jer je osnovni problem dokazivanja boravka u logoru. Zakon je predvidio da se kao validni dokumenti za priznavanje statusa logoraša priznaju samo dokumenti koje su izdali republički organi i institucije. Što u prevodu znači da kartica Crvenog krsta koju sam ja dobio ovdje kao maloljetni zarobljenik nije valdina da bi dokazala moj status”, pojasnio je Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logroaša regije Banjaluka.

Za zločine počinjene u logoru Manjača izrečeno je više od stotinu dvadeset godina kazne zatvora. Milomir Stakić osuđen je na 40 godina, Radoslav Brđanin na 32, Mirko Graovac na 15, Nikola Kovačević na 12, Željko Bulatović na 11 godina zatvora.

 

Previous Bosanska firma Širbegović proširila se na tržišta Njemačke i Austrije
Next Bosanske košarkašice bolje od Crnogorki - Na korak do Evropskog prvenstva!

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Osuda podizanja krsta u čast ruskih vojnika u Višegradu: Svi oni koji su zajedno sa VRS bili na istoj strani nose etiketu počinioca genocida

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa oštro osuđuju današnje podizanje spomen- obilježja krsta u čast ruskim vojnicima i smatraju da je ovo još jedan

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Hartmann: Genocid u Srebrenici je planiran u Beogradu

Gošća Pressinga sa Amirom Zukićem 9. marta bila je Florence Hartmann, bivša portparolka Tribunala u Haagu, francuska novinarka i književnica. Dvije sedmice ostale su do izricanja presude Radovanu Karadžiću, a

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Bacanjem ruža niz liticu obilježena 26. godišnjica zločina na Korićanskim stijenama

  Dvije stotine ruža bačeno je s litice na lokalitetu Korićanskih stijena na Vlašiću, gdje je 21. augusta 1992. godine strijeljano najmanje 200 bošnjačkih i hrvatskih muškaraca, javlja Anadolu Agency