Rast izvoza u Švicarsku za 28 posto

Rast izvoza u Švicarsku za 28 posto

U vanjskotrgovinskoj razmjeni Bosne i Hercegovine evidentan je rast izvoza u Švicarsku koji je u prvih šest mjeseci ove godine iznosio 126 miliona KM, što je više za 28 posto u odnosu na isti period lani.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Ahmet Egrlić izjavio je početkom ovog mjeseca u Sarajevu da Švicarska ima veliko, perspektivno tržište za bosanskohercegovačke privrednike, naglašavajući ulogu dijaspore u povezivanju sa tim tržištem i potencijalnim poslovnim partnerima.

Egrlić je najavio da će u Švicarskoj po drugi put organizovati poslovni forum, te podsjetio da je prvi bio 2017. nakon čega su se osjetili pozitivni rezultati kada je riječ o vanjskotrgovinskoj razmjeni.

– Na radionici u VTK BiH pripremaćemo naše kompanije za novi nastup, a u fokusu su IKT, elektro i metalska industrija. Mislimo da možemo bolje i više i ovo je prilika da uz podršku Švicarske ambasade, te naše dijaspore u Švicarskoj napravimo iskorak na tom tržištu, izjavio je Egrlić.

Kada je riječ o dosadašnjoj saradnji, kako je dodao, prednjače sektori drvoprerade, metalska industrija, turizam. Također u oblasti housinga postoje velike šanse, i tu već postoji značajan izvoz u Švicarsku.

Ambasadorica Švicarske u Bosni i Hercegovini Andrea Rauber Saxer je kazala da je osnovna ideja da se promoviše privatni sektor i pruži podrška bilateralnoj saradnji.

– Ukoliko želite da poslujete u Švicarskoj trebate da imate nekog ko će vam otvoriti vrata i onaj ko vam može pomoći u tome upravo je dijaspora. Važan preduslov jeste i da znate šta vaši partneri očekuju, odnosno morate biti pripremljeni da znate kako nastupiti u komunikaciji sa njima, kazala je Rauber Saxer izražavajući podršku unapređenju bilateralne trgovine čemu će doprinijeti B2B susreti koji će u narednom periodu biti organizovani u Švicarskoj.

Previous Predstavljeno djelo "Arhivska građa za historiju srednjovjekovne Bosne" (VIDEO)
Next Turista u Kantonu Sarajevo više za 16,3 posto

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Srebrenik: Firma Zaharex uskoro počinje s proizvodnjom u punom kapacitetu

Gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović, zajedno sa svojim saradnicima, posjetio je jučer firmu Zaharex čiji su skoro kompletni proizvodni pogoni bili uništeni u stravičnom požaru koji se dogodio u krugu firme

Ekonomija/Biznis

Ugalj umjesto gasa – Njemačka se vraća termoelektranama; zemlja na pragu recesije

Rusija nastavlja da smanjuje isporuke gasa, navodno zbog turbine koja nedostaje. Njemačka vlada stoga nalaže duže korišćenje termoelektrana na ugalj. „Turbina je tu, može da se isporuči, samo neko mora

Ekonomija/Biznis

KS će preuzeti obaveze u vezi s nastupom bosanskohercegovačkih privrednika na EXPO-u

Kanton Sarajevo (KS), odnosno Vlada ovog kantona preuzet će obavezu organizacije nastupa privrednika iz Bosne i Hercegovine na sajmu ‘EXPO’ – najprestižnijoj svjetskoj smotri privrede u Dubaiju.