Rast stranih investicija u Bosni i Hercegovini – Investicije porasle za 60,6%

Rast stranih investicija u Bosni i Hercegovini – Investicije porasle za 60,6%

 

 

 Prema podacima Centralne Banke BiH o stranim investicijama u prvih devet mjeseci 2017. godine, priliv ulaganja je dosegao iznos od  630,8 miliona KM, što predstavlja porast od 60,6 posto u odnosu na isti period prošle godine, saopćila je Agencija za unapređenje stranih ivesticija u BiH (FIPA). 

        Ovo je rekordan iznos u posljednjih nekoliko godina, kada je uglavnom billježen pad stranih investicija. Očekuje se rast i za četvrti kvartal 2017. godine, s obzirom na pozitivna kretanja i rast investicija u prva tri kvartala godine, tako da bi po prvi put u posljednjih nekoliko  godina bili ispunjeni  planovi za privlačenje stranih investicija u BiH (plan za 2017.g. prema projekcijama DEP  je okvirno oko 700 miliona KM).

        Uz širok dijapazon promotivnih aktivnosti koje FIPA -e pri Savjetu ministara BiH provodi na privlačenju stranih investicija u BiH, posebno je značajno da FIPA posjeduje preko 7.000 kontakata stranih investitora sa kojima je u stalnoj komunikaciji, i koje poziva da investiraju u BiH promovišući im odgovarajući projekte. 

        Veliki značaj za promociju zemlje predstavlja i ulazak FIPA-e u Upravni odbor Svjetske organizacije za investicije WAIPA, što znači bolji pristup stranim investitorima i značajniju promociju zemlje na svim investicionim skupovima.
        U FIPA-i smatraju da je povećanje investicija rezultat zajedničkog rada nadležnih institucija u BiH na privlačenju stranih investicija i poboljšanju poslovnih prilika u zemlji, promociji mogućnosti za ulaganja, te pružanju podrške stranim investitorima u BiH.
        Agencija je ove godine počela vrlo odlučno i pragmatično u namjeri da ostvari što više kontakata sa potencijalnim stranim investitorima, kompanijama i udruženjima poslodavaca u inostranstvu bilo kroz individualni rad bilo kroz suradnju sa nadležnim institucijama, stranim ambasadama i privrednim predstavništvima u BiH, a sve sa ciljem da pokuša motivirati strane investitore da ulože novac u zemlju.

        Kako smatraju u Agenciji važno je nastaviti raditi na unapređenju političkih i privrednih uvjeta u zemlji, na poboljšanju privrednog ambijenta, odnosno sprovođenju potrebnih reformi, koje će ukloniti prepreke i domaćim i stranim investitorima za njihovo širenje i poslovanje u većem obimu, a sve to, automatski doprinosi i poboljšanju imidža i konkurentnosti zemlje, donosi nove investicije i nova radna mjesta. 

        Visok procenat nezaposlenih i nizak životni standard građana stvaraju imperativ  za sprovođenje potrebnih reforma koje će omogućiti dolazak stranih investitora, koji su u BiH potrebni usljed nedostatka domaćih sredstava za pokretanje značajnijeg investicionog ciklusa. 

        FIPA naglašava da  strani investitori posebno insistiraju na stabilnoj političkoj situaciji i sigurnosti uloženog kapitala, pa je u narednom periodu veoma važno pokazati političko jedinstvo u naporima za ekonomski napredak zemlje, jer bez takvog jasno pokazanog opredjeljenja ni FIPA niti bilo koja druga institucija pojedinačno neće biti u stanju dovesti investitore u značajnijoj mjeri. 

Izvor: Agencije

Previous Vladarski dvor u Kraljevoj Sutjesci sa dvorskom kapelom posvećenom sv. Grguru čudotvorcu, vezanom za bosansku crkvu
Next Obilježena 25. godišnjica pogibije heroja Hakije Mrše i Remzije Veje

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

AC Food oživio nekada popularnu čokoladicu: ‘Kremipan’ u novom i poboljšanom izdanju

Nakon Maze još jedan vrhunski proizvod iz kompanije AC Food krenuće u prodaju, već naredne sedmice. U pogonima u Velikoj Kladuši izbacili su na tržište Kremipan – slatki hit iz

Ekonomija/Biznis

U Bosni i Hercegovini stanogradnja nastavila trend rasta

U Bosni i Hercegovini je u prvom polugodištu ove godine izgrađeno 1.245 stanova, što predstavlja rast za 6,1 posto u poređenju sa istim periodom lani. Stanogradnja je na taj način,

Ekonomija/Biznis

Građani Bosne i Hercegovine za godinu “popili” 96 miliona KM kahve

Iako većina bh. građana dnevno uživa u nekoliko šoljica kafe, rijetko ko poznaje put zrna kafe koja iz dalekih zemalja preko posrednika završavaju u tržnim centrima. S obzirom na to