Raznovrsni programi i sadržaji povodom Dana nezavisnosti  Bosne i Hercegovine

Raznovrsni programi i sadržaji povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Povodom 1. marta – Dana nezavisnosti  Bosne i Hercegovine, u ponedjeljak, 28. 02. i u utorak 01. 03. 2022. godine bit će održan niz raznovrsnih programa i sadržaja kojim će se obilježiti jedan od najznačajnijih praznika naše zemlje.

Programi se održavaju pod pokroviteljstvom članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića i Šefika Džaferovića.

Generalni pokrovitelj je Vlada Kantona Sarajevo. Partneri manifestacije su: Grad Sarajevo, Narodno pozorište Sarajevo i Sarajevska filharmonija. Izvršni organizator manifestacije je JU Bosanski kulturni centar KS. Medijski partneri su: TVSA, FTV

Dođite na svečanu dvodnevnu manifestaciju da zajedno obilježimo 30 godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Ulaz na programe je besplatan, uz pridržavanje VPT (vakcinisan/prebolovao/testiran) pravila.

Ponedjeljak, 28.02.2022.

11:00 – „Na dvoru bosanskom“ – muzičko – zabavni program za djecu / galerija BKC

19:00 – Referendum ‘92. – premijera dokumentarnog filma, autorica Arijana Saračević-Helać / velika dvorana BKC

Utorak, 01.03.2022.             

11:00 – Filmska matineja „Švedsko srce moje majke“ domaći igrani film Adisa Bakrača / velika dvorana BKC

13:00 –  22:00 praznični muzički program na otvorenom / Gradska tržnica Markale:

13:00 – Vojni orkestar Oružanih snaga BiH

13:30 – hor Superar

14:00 – Duo LaVa

15:00 – Vremeplov

17:30 – Zlatan Karić & Cover Art bend

20:00 – Zoster

17:00 – Javna tribina: Šta nama znači Prvi mart? / galerija BKC U okviru tribine će govoriti ugledni profesori, pisci, novinari, društveno-politički i kulturni radnici: Dragan Bursać, Nerzuk Ćurak, Dragan Markovina, Jasmin Duraković i drugi.

19:00 – „Švedsko srce moje majke“ domaći  igrani film Adisa Bakrača / velika dvorana BKC

Svečaniprogram će započeti u ponedjeljak 28. 02. u 11,00 sati, u galeriji BKC-a dječijim programom koji  nosi naziv „Priče sa dvora bosanskog“. Tom prigodom će mladi umjetnici iz Osnovne muzičke škole „Mladen Pozajić“ svirati djela poznatih kompozitora, a kroz bogatu historiju Bosne i Hercegovine posjetioce će voditi princeza i vitez sa bosanskog dvora, glumica Vanja Matović i glumac Kemal Čebo.

Isti dan u 19,00 sati u velikoj dvorani BKC-a bit će održana premijera dokumentarnog filma pod nazivom “Referendum ‘92.” autorice Arijane Saračević-Helać. Publici će se predstaviti i dio ekipe koja je radila na ovom dokumentarnom filmu.  Nakon ekskluzivnog prikazivanje u BKC-u povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, filmski materijal će u vidu dokumentarne serije biti prikazan na Federalnoj televiziji  1. 2. i 3. marta. Film je rađen u produkciji Redakcije dokumentarnog programa FTV-a, reditelj je Himzo Mihaljević, snimatelj Igor Ciković, dok montažu potpisuje Jasmin Nalo.

O dokumentarnom filmu “Referendum ‘92.” autori u sinopsisu kažu „Podsjećamo,  29. februara i 1. marta 1992. godine, od 64 posto građana Bosne i Hercegovine koji su se odazvali referendumu o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 99,44 posto glasalo je „ZA“.

Referendumsko pitanje je glasilo: “Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?“.

Prethodno je 25. januara 1992. Skupština SR BiH donijela Odluku o raspisivanju referenduma o nezavisnosti, koju su podržali SDA i HDZ BiH. Sjednicu je prije glasanja napustila većina srpskih zastupnika predvođena predstavnicima Srpske demokratske stranke. Njihov tadašnji vođa Radovan Karadžić, prijetio je sa skupštinske govornice kako će odluka o referendumu odvesti bošnjački narod na “istu onu autostradu pakla i stradanja kojom su pošle Slovenija i Hrvatska”. No, ipak, na referendum su izašli građani srpske nacionalnosti koji su živjeli uglavnom u većim gradovima.

Rekonstrukcijom političkih i vojnih događaja, u bivšoj Jugoslaviji, u ovom dokumentarnom serijalu,podsjećamo na okolnosti  koje su dovele do ovog važnog historijskog događaja za Bosnu i Hercegovinu. U tom kontekstu, zanimljivo je da se ove godine, po prvi put otvaraju arhivi, vezani za raspad Jugoslavije i nastanak novih nezavisnih država.

O svemu tome, uz autentičan filmski materijal, u seriji govore historičarke/i, stručnjaci za međunarodne odnose, vojni analitičari, sociolozi i sudionice/i događaja u BiH i regionu.“

Idući dan, 1. marta, povodom obilježavanja 30 godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine, održat će se niz programa.

U 11,00 sati u sklopu filmske matineje u velikoj dvorani BKC-a bit će prikazan domaći igrani film Adisa Bakrača „Švedsko srce moje majke“.

Praznični muzički program na otvorenom održat će se ispred gradske tržnice Markale u periodu od 13:00 do 22:00 sata.

U 13:00 sati nastupit će Vojni orkestar Oružanih snaga BiH.

Godine 2004. zajedno sa Počasnom postrojbom OS BiH utemeljen je Orkestar OS BiH kojem je osnovna zadaća potpora vojnog i državnog protokola, ali i čuvanje vojničke tradicije, povijesno-istorijskog nasljeđa i kulturnog identiteta vojnika OS BiH, a ujedno je spona vojnog i civilnog života, te stalni promotor OS BiH. Sa Orkestrom će kao gosti nastupiti članovi vojnog orkestra SAD. Na programu će biti popularne evergreen kompozicije u aranžmanima za duvački orkestar.

U 13:30 sati će nastupiti Superar, hor za djecu.

Superar je visokokvalitetan muzički program koji su u Beču prije jedanaest godina osmislile i osnovale institucije Caritas Beč, Hor bečkih dječaka, te Bečka koncertna dvorana. Superar u Bosni i Hercegovini sa radom je počeo 2016. godine kako bi djeci i mladim ljudima pružio priliku da ojačaju samopouzdanje, te razviju ključne vještine i kreativnost kroz poseban muzički program koji su kreirali renomirani umjetnici s ciljem pozitivnog razvoja ličnosti.

Program se bazira na pružanju jednakih mogućnosti za svako dijete, poticanju socijalne uključenosti ranjivih društvenih grupa, poboljšanju kvaliteta obrazovanja širom zemlje, te razvoju vještina kod djece i mladih u Bosni i Hercegovini koje vode ka pomirenju i osiguravaju mir.

Superar u BiH nudi horsko pjevanje i orkestar potpuno besplatno i direktno uključeno u obrazovni sistem, bez selekcije i segregacije. Prioritet programa su djeca i mladi koji ne mogu imati pristup kvalitetnom muzičkom obrazovanju, djeca koja su na određene načine odbačena od sredine, djeca s poteškoćama u razvoju, kao i djeca različite socijalne, društvene, etničke, te vjerske pripadnosti.

Superar program se trenutno implementira u Kantonu Sarajevu u dvije osnovne škole u kojima 187 djece učestvuje u Superar programu. U ovim školama njihov muzičko-obrazovni program nudi se kao dio redovnog nastavnog plana i programa tri sata sedmično u 10 odjeljenja ukupno. Zatim u Dječijoj kući (općina Novo Sarajevo) gdje se program implementira kao vannastavna aktivnost i to:

  • Superar hor za djecu (60 djece)
    • Superar hor Cadenza za djevojke i mlade žene (20 djevojaka)
    • Superar grupni časovi violine sa 30 polaznika, kao osnova za uspostavljanje prvog dječijeg orkestra u Sarajevu.  

Caritas BiH: Vrtić/produženi boravak « Sveta obitelj » : Superar hor za djecu (70 djece). Trenutno je ukupan broj direktnih korisnika Superar programa oko 370 djece i mladih ljudi u Kantonu Sarajevo.   

U 14:00 sati, publici će se predstaviti Duo LaVa koji je osnovan krajem 2021.godine, a čine ga pijanistica Lana Šahman i vokalna solistica Ivana Vlašić koja također svira i trubu. Na taj način je nastao magični spoj instrumenata, klavira, trube i glasa putem kojih se prenose najljepše emocije. 

U 15:00 sati nastupa grupa Vremeplov. Ime sastava odražava muziku koju izvode i preferiraju, a to je zabavna pop – rock muzika od 80-tih pa sve do danas. Zvuk i aranžmani  pjesama prilagođeni su instrumentima koje sviraju za ovaj žanr muzike.  

Kao sastav djeluju više od 3 godine pod imenom Romano band  pod kojim interpretiraju gipsy

(domaću i stranu muziku), te latino i špansku muziku raznih izvođača.

17:30 sati pred publikom će nastupiti Zlatan Karić & Cover Art bend. Grupu predvodi Zlatan Karić, pjevač, kantautor i muzičar, rođen je u Zenici gdje je završio i Osnovnu muzičku školu, svira klarinet i gitaru. Godinama kasnije, od repa i hip-hopa, Zlatan se profilisao i našao svoju inspiraciju u Funku, Rocku, Popu, Bluesu i Reggae.  Profesionalnu muzičku karijeru počinje sa sarajevskim rock bendom Paranoid Android 2012. godine, s kojim ima album, a par godina kasnije, 2016., odlučuje se za samostalnu karijeru i to singlom „IRIE“ – pjesmom koju je posvetio svom prvorođenom sinu Ajriju.

Zlatan Karić jedan je od najperspektivnijih i najinteresantnijih kantautora bosanskohercegovačke muzičke scene. Poznat je po energičnom scenskom nastupu, jedinstvenom muzičkom stilu te fascinantnim vokalnim sposobnostima.

Njegovi singlovi “IRIE”, “Let Love Be Your Game”, “Otvaram Oči”, “Falling” i “Građanin Uzoran”  oduševili su bh javnost i zainteresovali regionalnu scenu. Sedmicama na vrhu svih relevantnih top lista dokazuje da se radi o svježem, novom i kvalitetnom zvuku.

Zlatan uživo nastupa s bandom Cover Art koji čine: Emir Adilović Brko, Duško Kostić, Anes Zukić, Besir Beso Maglić… U njihovom širokom repertoaru i Zlatanovom specifičnom scenskom performasu uživaju svi oni koji očekuju fenomenalnu zabavu i nezaboravan provod. Zlatan Karić nedavno je objavio dva nova singla: “Wipe Yo Ego” i “Glas Anđela” kojim zaokruzuje prvi samostalni album “Let Love Be Your Game”. Autor je svih svojih pjesama, na većini je radio i aranžman te muziku, a njegove pjesme su uglavnom socijalnog i društvenog karaktera. Pjeva o ljubavi, zajedništvu i slobodi…

Od 20:00 do 22:00 sata publiku će zabavljati dobro poznata grupa  Zoster.

1. marta, u 17:00 sati, u galeriji BKC-a održat će se Javna tribina pod nazivom „Šta nama znači Prvi mart?“ U okviru tribine će govoriti ugledni profesori, pisci, novinari, društveno-politički i kulturni radnici: Dragan Bursać, Nerzuk Ćurak, Dragan Markovina.

U 19,00 sati u velikoj dvorani BKC-a bit će održana svečana projekcija domaćeg igranog filma „Švedsko srce moje majke“, a tom prilikom publici će se predstaviti dio glumačke i producentske ekipe koja je radila na ovom filmu.

Film je režirao Adis Bakrač, a sniman je na osnovu istoimene knjige autora Zilhada Ključanina, a radnja se temelji na njegovoj životnoj priči.

Projekat pretvaranja knjige u film je pokrenut još 2015. godine, ali je pauziran zbog smrti pisca Zilhada Ključanina koji je istovremeno radio i kao scenarista na filmu. Snimanje je nastavljeno nakon pauze od godinu dana na osnovu ideja i onog o čemu su pisac Zilhad Ključanin i režiser Adis Bakrač razgovarali tokom pripremnog perioda u početnoj fazi rada na scenariju. Film je sniman prošle godine na području općine Kiseljak.

Glavnu ulogu tumači Faketa Salihbegović-Avdagić, a pored nje glumačku ekipu čine i Nermin Omić, Irina Dobnik, Aida Bukva, Miro Barnjak, Midhat Kuštunić, Nerman Mahmutović, te Armin Omerović. Producent filma je “HEFT produkcija” na čelu sa Almirom Šahinovićem.

Sinopsis filma: “U ljeto 1993. godine grupa bosanskih izbjeglica, zbog ratnih dešavanja u Bosni, izbjegne u Švedsku. Švedski crveni križ izbjeglice smješta u paviljon za migrante. Među njima je i srednjovječni bračni par Derviša i Adem. Derviša u paviljonu upoznaje Šveđanku Ingrid i uprkos jezičkoj barijeri, njih dvije postaju dobre prijateljice. Derviša saznaje da je Ingrid teško bolesna. U međuvremenu završava rat u Bosni…“  

Film govori o majčinskoj ljubavi i prijateljstvu koje prevazilazi jezičke i kulturološke barijere, upoznavajući nas i sa najskrivenijim ljudskim osjećanjima koje, u ovom slučaju, neprekidno ispunjavaju samo ljubav i nada za bolje i ljepše sutra. “ 

Na 46. izdanju crnogorskog filmskog festivala „Mojkovačka filmska jesen“ jednoglasnom odlukom žirija glumica Faketa Salihbegović-Avdagić dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu, dok je Irini Dobnik pripalo specijalno priznanje za ulogu Ingrid, prijateljice glavne junakinje.

Previous Ponovo oživljeni Ljetopis Mula Mustafe Bašeskije
Next Vučić 19. najavio dolazak ruskog obavještajca, danas sam sebe demantovao optužujući druge za laž i 'obavještajni rat protiv Srbije'

You might also like

OTPOR BOSNE

Tahirović podsjeća zaboravnog Milanovića: Armija RBiH doslovno je spašavala Hrvatsku vojsku od zastoja i propasti “Oluje”

Hrvatska obilježava 28. godišnjicu vojno-policijske akcije “Oluja”, provedene od 4. do 7. avgusta 1995. godine. “Olujom” je okončana gotovo četverogodišnja pobuna dijela hrvatskih Srba koji su na širem području Like,

NAŠI DANI

NATO: Bosna i Hercegovina dobila zeleno svjetlo za aktivaciju MAP-a

  Bosna i Hercegovina je dobila zeleno svjetlo za aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO savezu (MAP) – izvještavaju mediji. Odlučeno je to danas na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO saveza.

NAŠI DANI

U Sarajevu obilježena 31. godišnjica formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine

Polaganjem cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači i odavanjem počasti poginulim borcima i šehidima obilježena je 18. godišnjica 2. pješadijskog puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) i 31. godišnjice