Reagiranje Muftijstva mostarskog: Kakav Mostar želi Mario Kordić?

Reagiranje Muftijstva mostarskog: Kakav Mostar želi Mario Kordić?

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić jučer je na sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara ponovo demonstrirao njegovu viziju i način totalitarne vladavine Gradom Mostarom, poručivši da se inicijativa koju je uputio predsjednik Kluba vijećnika Koalicije za Mostar Mirza Drežnjak neće razmatrati jer „nije dobrodošla“.

 – Koji su kriteriji da nešto bude ‘dobrodošlo’ nije pojasnio, već je na krajnje neprimjeren način, kako on to zna, ‘iskomunicirao’ inicijativu u kojoj se od njega traži da se konačno počne baviti svojim poslom i da u zakonski utvrđenom roku i prema zakonom predviđenim procedurama Islamskoj zajednici omogući izdavanje dozvole za Interkulturni centar ‘Mevlana’ – saopćilo je Muftijstvo mostarsko ovim povodom.

U saopćenju se navodi da, osim prenaglašene bahatosti u istupima gradonačelnika, Islamska zajednica i javnost očekuju da gradonačelnik pokaže ozbiljnost i da uvaži ovaj legalni i legitimni zahtjev, jer ako zagovara grad evropskih vrijednosti onda mu nasušno treba Interkulturni centar “Mevlana” koji će biti most  između Istoka i Zapada u srcu Evrope.

Da je Interkulturni centar “Mevlana” potreban Mostaru razumjeli su i međunarodni prijatelji, a ovo pitanje posebno je tretirano i u najnovijem izvještaju visokog predstavnika Vijeću sigurnosti UN-a.

– Ovdje nije riječ o, kako to kaže Kordić, ‘nekakvom’ interkulturnom centru, kojeg bi on najradije želio ignorisati, minimalizirati i omalovažiti, već o konceptu koji je transparentno izložen javnosti u Centru za kulturu Grada Mostara 6. marta ove godine. Ukoliko istinski zagovara multietnički Mostar onda će učiniti sve da se, čim prije, na lokaciji Lakišića harema uzdigne inkluzivno zdanje kulture i dijaloga po imenu ‘Mevlana’ koje predstavlja simbol ljubavi i poštovanja, a na temelju višestoljetne tradicije izučavanja Mesnevije u Mostaru, još iz vremena čuvenog Derviš – paše Bajezidagića navelo je Muftijstvo mostarsko.

U saopćenju se jasno poručuje kako se neće moći uskraćivati prava, nerješavati i daleko od očiju javnosti držati legalni i legitimni zahtjevi Islamske zajednice u Mostaru, jer, “Sizifov je to posao”.

– Krajnje je neprihvatljivo da Mario Kordić vraća Grad Mostar u ono vrijeme kada su figurirale strogo podijeljene nacionalne opštine s prefiksom hrvatske i u kojima nije bilo mjesta za bilo šta drugo i drugačije. Pretpostavljamo da je iz tog vremena i ideja famoznog ‘trga’ na Lakišića haremu, kao i Hrvatsko narodno kazalište, koje se gradi nelegalno. To su projekti koji su ‘dobrodošli’ gradonačelniku i HDZ-u, u vezi kojih pokrećemo postupak pred sudom u Strazburu i Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine – kaže se u saopćenju.

Muftisjtvo mostarsko poručuje kako njihova “civilizacijska borba neće prestati”.

– Mi se borimo za evropski Mostar, bez diskriminacije, u kojem ne postoje barijere i zidovi, jer kakva je budućnost i perspektiva Mostara bez uvažavanja dostojanstva i prava drugih i drugačijih? Nedobronamjerne i licemjerne strategije odugovlačenja, manipulacije i politiziranja neće uroditi plodom. Mi niti ćemo se umoriti, niti ćemo odustati, jer nepravedno oduzeti sakralni prostor vakufskog lokaliteta Lakišića harema na temelju historije, tradicije, civilizacije, kulture, morala i prava mora biti vraćen Islamskoj zajednici – ističe se u saopćenju Muftijstva mostarskog.

Previous Bosna i Hercegovina jedina zemlja u regiji koja je uradila procjenu stanja prirode i upravljanja prirodnim resursima
Next Počela berba krompira u Janji – zagarantovan otkup, plasman i sigurna zarada

You might also like

NAŠI DANI

Bihać – obilježena 25. godišnjica pogibije narodnog heroja Adila Bešića

  Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić i Dževad Malkoč, ministar za pitanja boraca i RVI organizovali su danas u Bihaću prijem za članove porodice Adila Bešića i njegove saborce. Članovi

NAŠI DANI

Baerbock: Njemačka će biti prisutnija u Bosni i Hercegovini. Podržaćemo samo one koji se zalažu za jačanje zemlje

Evropska budućnost zemalja Zapadnog Balkana glavni je vanjskopolitički prioritet Njemačke, izjavila je danas u Sarajevu ministrica vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Annalena Baerbock koja boravi u zvaničnoj posjeti Bosni i

NAŠI DANI

Na općim izborima u Bosni i Hercegovini pravo glasa ima više od 3,3 miliona birača

Na ukupno 5.903 biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini u nedjelju, 2. oktobra, mogućnost glasanja na Općim izborima imat će 3.368.666 birača podaci su Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine,