Reakcije na presudu rukovodiocima DB-a Srbije: Presuda velikodržavnim projektima

Reakcije na presudu rukovodiocima DB-a Srbije: Presuda velikodržavnim projektima

Direktor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić komentarisao je jučerašnju presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću te naglasio kako presuda znači da postoji direktna veza Vlade Srbije za zločine u Bosni i Hercegovini.

Kako je rekao za N1, nakon današnje presude Stanišiću i Simatoviću koji su osuđeni na po 12 godina zatvora, od sad se “ne može pisati o paravojnim srbijanskim formacijama u Bosni i Hercegovini nego o policijskim formacijama Republike Srbije”.

“Resor Državne bezbjednosti je funkcionisao unutar Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, što znači da postoji direktna veza Vlade Srbije za zločine u Bosni i Hercegovini kao što postoji i direktna odgovornost institucije predsjednika Srbije za zločine resora Državne bezbednosti u BiH, naročito tokom 1992. godine“, komentarisao je Suljagić.

“Neke od najstrašnijih zločina su odgovorne jedinice koje je formirao, obučio, opremio i u Bosnu i Hercegovinu uputio i podržavao resor Državne bebzednosti. Najočiglednija odgovornost Srbije za zločine koje su u njeno ime počinili njeni organi u BiH”, poručio je direktor Memorijalnog centra Potočari.

Naglasio je Suljagić za N1 i da Stanišić ni Simatović nisu optuženi kao privatni građani, nego u zvaničnom svojstvu direktora resora Državne bezbjednosti Srbije.

Društvo za ugrožene narode za Bosnu i Hercegovinu pozdravlja odluku Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove u Den Haagu kojom su pripadnici Miloševićevog establišmenta Jovica Stanišić i Frenki Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora, prenijela je Fena.

– Nalazimo da je ovom presudom Sud u Haagu konačno potvrdio odgovornost i učešće Srbije u udruženom zločinačkom poduhvatu u Bosni i Hercegovini i time prekinuo dosadašnju praksu delegiranja krivice za zločine masovnog protjerivanja, masovnog silovanja, masovnog ubijanja i deportacija u logore na bosanske Srbe – istakli su iz Društva za ugrožene narode za BiH, Fadila Memišević i Belma Zulčić.

Ovo priznanje Suda, dodaje se u saopćenju, predstavlja olakšanje ne samo preživjelim žrtvama već otvara put ka konačnom suočavanju Srbije sa prošlošću i priznavanju vlastite odgovornosti za počinjene zločine.

Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ocijenio je kako je presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću jasno ukazuje da je “obavještajni vrh tadašnje susjedne države imao aktivno učešće u ranim zločinima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj”.

Kazao je kako se radi o vrlo važnoj presudi kojom se utvrđuje direktna odgovornost dvije veoma bitne rukovodeće osobe iz Srbije, za počinjenje niza zločina sa ciljem stvaranje etnički očišćene Bosne i Hercegovine.

– Stanišić i Simatović doprinijeli su činjenju zločina od strane paravojnih snaga i drugih naoružanih grupa u ostvarivanju kampanja etničkog čišćenja protiv nesrpskog stanovništva – istakao je Komšić.

Dodao je da presuda ima svoj pravni sadržaj, ali je jednako važan i njen politički dio.

– Ona zapravo govori kako izgleda na terenu ideja bilo kojeg velikodržavnog projekta, bez obzira da li se to zove “Velika Srbija” ili “Srpski svet” kako to neki danas plasiraju u javnost. Zapravo je ovo presuda tim velikodržavnim projektima – kazao je Komšić.

A iz Srbije se, nakon presude, oglasila osoba koja najviše u javnosti potencira sulude priče o ‘srpskom svijetu’.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da presuda Mehanizma za krivične sudove u Hagu nekadašnjim čelnicima Službe državne bezbjednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću predstavlja pokušaj suđenja srpskom narodu i srpskoj državi.  On je istakao da je odmah nakon izricanja presude predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić pozvao njega i predsjednicu Vlade Anu Brnabić i da su razgovarali o presudi i sagledavali njene posljedice, rekao je Vulin za ‘Pink’ TV, uz dodatne žalopoljke na rad Tribunala.

Osuđujuća presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću je korak naprijed u osiguravanju odgovornosti lica najodgovornijih za zločine počinjene tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji, izjavio je nakon presude Serge Brammertz, glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

On je istakao da su kao visoki zvaničnici Službe državne bezbjednosti Republike Srbije, Stanišić i Simatović doprinijeli činjenju zločina od strane paravojnih snaga i drugih naoružanih grupa u ostvarivanju kampanja etničkog čišćenja protiv nesrpskog stanovništva.

U saopštenju iz Haga se navodi da je Tužilaštvo je zadovoljno zaključkom Pretresnog vijeća da je Tužilaštvo izvelo dokaze koji van razumne sumnje dokazuju Stanišićevu i Simatovićevu odgovornost za neka krivična djela za koja se terete. Tužilaštvo će pažljivo proučiti pismenu presudu, kada bude dostupna, uzimajući u obzir tačke optužnice za koje Pretresno vijeće nije utvrdilo da su dokazane van razumne sumnje, i odlučiti postoje li osnovi za žalbu.

Brammertz je izrazio zahvalnost Tužilaštva žrtvama i svejdocima koji su učestvovali u ovom postupku, navodeći da njihova spremnost da istupe i svjedoče protiv onih koji su im nanijeli nepravdu svjedoči o njihovoj hrabrosti kao i o važnosti pravosudnog postupka.

“Tužilaštvo naglašava da, iako je ovo posljednje prvostepeno suđenje održano u Hagu, i dalje postoji na hiljade osumnjičenih za ratne zločine širom zemalja bivše Jugoslavije koje još uvijek treba procesuirati. Nastavićemo intenzivne napore na pružanju podrške i pomoći kolegama u nacionalnim tužilaštvima kako bismo osigurali da se postigne više pravde za veći broj žrtava”, istakao je Serge Brammertz.

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) u srijedu je prvostepeno osudio, u obnovljenom postupku, bivšeg šefa Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovicu Stanišića i komandanta Jedinice za specijalne operacije (JSO) SDB-a Franka Simatovića na po 12 godina zatvora za podržavanje i pomaganje zločina u Bosanskom Šamcu.

Pretresno vijeće konstatovalo je da je Tužilaštvo van razumne sumnje dokazalo da su obojica optuženih odgovorni za pomaganje i podržavanje krivičnih djela ubistva, deportacije, prisilnog premještanja i progona u Bosanskom Šamcu. Proglašeni su krivim po tačkama jedan do pet optužnice te im je izrečena jedinstvena kazna od po 12 godina zatvora u koju će biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru. Za detaljno obrazloženje morat će se sačekati objavljivanje kompletne presude.

Haški tribunal je 2013. Stanišića i Simatovića oslobodio krivice, ali je Apelaciono vijeće 2015. usvojilo žalbu Tužilaštva i naloćilo da se suđenje ponovi zbog nepravilnosti u postupku. Optužnica je ostala ista.

Ponovno suđenje u predmetu “Stanišić i Simatović” počelo je u ljeto 2017. godine. Tokom 2020. godine bilo je odgođeno na oko pola godine zbog pandemije koronavirusa.

Srbija je 2003. godine uhapsila Stanišića i Simatovića.

Previous Grad Sarajevo namjerava obnoviti astronomski opservatorij na Trebeviću
Next Nove isporuke vakcina za našu zemlju

You might also like

NAŠI DANI

Dan državnosti Bosne i Hercegovine planinari obilježavaju pohodom na Bjelašnici

  Sarajevsko planinarsko društvo „Željezničar“ obilježit će Dan državnosti BiH pohodom iz  sela Umoljani do planinarskog doma Bijele vode na Bjelašnici, a očekuje se  da će u subotu u pješačkoj

NAŠI DANI

State Department i EU o incidentu u Pazaru: Veličanje ratnih zločinaca i genocida neprihvatljivo

“Veličanje ratnih zločinaca i genocida je neprihvatljivo. Pozdravljamo reakciju nadležnih koja je omogućila da se igra bezbjedno nastavi”, reakcija je neimenovanog portparola Stejt departmenta povodom incidenta na superligaškoj fudbalskoj utakmici

NAŠI DANI

U naselju Vrbanja kod Bugojna obilježena godišnjica zločina nad Bošnjacima

Polaganjem cvijeća na spomen obilježju u naselju Vrbanja kod Bugojna obilježena je 28. godišnjica zločina nad Bošnjacima. Naime, od 17. do 28. jula u napadu HVO-a ubijeno je 45 civila