Reakcije na provokacije u Srebrenici, Višegradu, Bratuncu…

Reakcije na provokacije u Srebrenici, Višegradu, Bratuncu…

Stižu reakcije na sinoćnja dešavanja tokom proslave Badnje večeri u Višegradu, Bratuncu, Srebrenici u drugim mjestima u entitetu Republici srpskoj.

Prema svjedočenjima građana i videozapisima dostupnim na društvenim mrežama, u Srebrenici, kao i blizini Memorijalnog centra Potočari pjevane su pjesme koje nemaju nikakvu povezanost sa vjerskim praznikom Božićem koji se danas proslavlja.

U Višegradu su prema navodima građana također pjevane pjesme u dijelovima gdje su bošnjački povratnici a čuli su se i rafali iz vatrenog oružja.

Memorijalni centar potočari traži povećanje stepena sigurnosti

Memorijalni centar Srebrenica – Potočari upozorava, nakon jučerašnjeg incidenta u blizini kompleksa Potočari da je lokalna zajednica još jednom propustila osuditi govor mržnje, ugrožavajući tako svaku šansu za suočavanje s prošlošću i međureligijski dijalog u Srebrenici, navodi se u saopćenju.

Memorijalni centar Srebrenica – Potočari odgovoriće na svaki pokušaj negiranja genocida, izražavanja mržnje i netolerancije sa još značajnijim radom na dijalogu, istraživanju i uključivanju novih generacija u programe edukacije o genocidu.

Zatražiće od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine da povećaju stepen sigurnosti oko Memorijalnog centra Potočari, kazao je za BHRT direktor centra Emir Suljagić.

Reakcije Salkića, Fejzića, Mahmutbegović: Očekujemo reakciju MUP-a RS

Potpredsjednik Republike srpske Ramiz Salkić, za BHRT je kazao da je ovo za svaku osudu, i nije način kako se proslavlja jedan praznik.

Sistem podržava takve aktivnosti, kazao je Salkić.

“Ovo treba posmatrati kao jedan kontinuitet slanja poruka mržnje prema drugima i drugačijima, i slanje poruka koji nisu u interesu mira i zajedničkog života.”

Za komentar i buduće poteze pitali smo i Hamdiju Fejzića, aktuelnog zamjenika načelnika Opštine Srebrenica. On je kazao kako su ovo ustaljena dešavanja svake godine na badnje veče da se zastraše povratnici.
Na ovome treba dosta raditi, da se uključi politika, da se smanji rafalna pucnjava. Znamo da povorku prati policija i sve se radi orkestrirano da se stvori nemir i nestabilnost, i uliva strah povratnicima.
Svi trebamo povući potezi i pokušati da se intenzitet smanji, kazao je Fejzić.
Ja sam reagovao međutim oni su kazali da ne mogu spriječiti, i da to rade pojedinci.
Policija mora reagovati, jer se to svage godine dešava sa pojačanim intenzitetom, rekao je fejzić za BHRT.

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović najoštrije je osudila provokacije na Badnje veče i Božić u Srebrenici i drugim povratničkim mjestima u manjem bosanskohercegovačkom etnitetu Republika srpska.
Prizori koje smo jučer i sinoć mogli vidjeti u Srebrenici, Potočarima, Bratuncu, Višegradu i drugim mjestima, u najmanju ruku ne doprinose atmosferi tolerancije, mira i ljubavi kakve propagira hrišćansko učenje i kako ih sigurno razumijeva najveći broj naših sugrađana koji danas u miru slave svoj veliki praznik, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednice Mahmutbegović.


S druge strane, dodaje se u saopćenju, slavlje uz neprimjerenu ikonografiju i pjesme koje se pripisuju fašističkim pokretima, često u naseljima sa većinski povratničkim stanovništvom, ima za cilj nešto što ne doprinosi stabilnosti i boljitku našeg društva u ukupnosti.

Na Facebooku se oglasio i bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković, koji je objavio video proslave Badnje večeri u Srebrenici.
Za razliku od prošlog 6. januara evo šutio sam do sad. Vele Ćamil diže tenzije bez razloga, to su narodne pjesme i vjerski praznik. Zaista sam mislio da će naša reakcija od prošle godine uticati na one koji su vjerski praznik rođenja Isusovog pretvorili u fašističko orgijanje uz četničke pjesme. Ali eto ne mogu kad čujem ovu “Čiča Draža” dižu mi se tenzije, poručio je Duraković.

Sinoć kasno putem društvenih mreža reagovao je i Emir Suljagić, direktor memorijalnog centra Potočari.
Ono što vidite na ovom kratkom snimku su naši pravoslavni susjedi koji Božić proslavljaju vozeći se doslovno kroz Memorijalni centar, svirajući glasnu nacionalističku muziku. Radimo u otvoreno neprijateljskom okruženju. Sve to vrijeme međunarodna zajednica nastavlja s angažiranjem lokalnih vlasti.

Previous Sabahudin, Ajdin i Samra: Vratili se u Prijedor i od zanatske radnje došli do firme ‘CNC Power’
Next Euro Stil ušao u OBI markete u Austriji i Sloveniji

You might also like

NAŠI DANI

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine osigurala nabavku dovoljnih količina kisika

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine osigurala je dovoljne količine kisika za zdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovini. U Turskoj je osigurana saradnja sa dva alternativna dobavljača kisika, o čemu je

NAŠI DANI

Počela turistička sezona u glavnom gradu: Turisti ocjenjuju Sarajevo top destinacijom za posjetiti

Turistička sezona u Sarajevu je uveliko počela. To dokazuje veliki broj turista, kako na Baščaršiji, tako i u cijelom gradu. Turisti ocjenjuju Sarajevo top destinacijom za posjetiti. Glavni grad Bosne

NAŠI DANI

Sarajevo: Otvaranju salona obradovale se i mušterije i frizeri

Vrata su mušterijama nakon duže vremena otvorili i frizerski saloni u Sarajevu. Bila je to jedna od mjera ublažavanja tokom pandemije koronavirusa koju je donio Federalni štab civilne zaštite. Saloni su