Reis Kavazović: Neki su bili u Beogradu gdje se začelo zlo, a trebali su biti u Prijedoru

Reis Kavazović: Neki su bili u Beogradu gdje se začelo zlo, a trebali su biti u Prijedoru

Husein efendija Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koji je danas predvodio dženazu za 27 zvorničkih žrtava, obratio se prisutnim vjernicima.

– Vidite ono što i ja vidim, znate ono što i ja znam. Svjedočite onome onome čemu i ja svjedočim. Ubijali su nas nevine, odvodili u logore, i sada traže od nas da o tome ne pričamo. Mi ćemo govoriti istinu ma koliko ona bila za nas teška i gorka, za njih je još gorča i još teža – kazao je Kavazović.

Istakao je da je jučer u Prijedoru obilježen Dan bijelih traka, kojim je obilježeno ubijanje 3.000 Bošnjakinja i Bošnjaka na području ove općine.

-Danas ovdje ispraćamo 27 braće i sestara. Jučer su neki bili u Beogradu, a trebali su biti u Prijedoru i trebali su biti danas ovdje sa nama. Jer tamo se i zlo začelo, zlo koje je pogodilo ovu zemlju. Začelo se tamo. Oni su otišli tamo da svjedoče tom zlu – naglasio je reis Kavazović.Husein-ef-Kavazovic-Zvornik-SK-16216 (2)Kazao je da Bošnajci nisu narod koji mrzi, ali jesu narod koji pamti i koji neće odustati od svog pamćenja.

– Naravno, želimo živjeti sa našim komšijama u miru. Najveća naša pobjeda je mir. Mi želimo živjeti u miru, ali nećemo biti slijepi da oni koji su ovo sve učinili i oni koji ovo sve negiraju i oni koji se ispod zločinca Radovana Karadžića potpisuju sa “Idemo dalje”, i oni koji su stali iza takvih, mi nećemo biti slijepi na to. Neka ne misle da to ne vidimo – poručio je Kavazović, dodajući da ovo ne govori iz ljutnje, nego iz pune svijesti.

-Vas braćo i sestre, čiji su najmiliji ovdje, molim da u dubini svoje duše potisnete svaku pomisao na zlo i na osvetu. Nemamo na to pravo jer nam dragi Bog to zabranjuje. Ne zato što to ne bismo mogli, nego što znamo da imamo Stvoritelja s kojim ćemo se susresti licem u lice, kada ćemo morati položiti račun. Nemamo pravo na ljutnju, nemamo pravo na srdžbu i bijes, imamo pravo na skrušenu dovu uzvišenom Gospodaru i imamo pravo da tjeramo zločince i da ih izvedemo pred lice pravde. Neka niko ne misli da ovaj narod na tome neće ustrajati. Mi ćemo na tome s Božijom pomoći ustrajati – kazao je Kavazović na kraju svog obraćanja, prenosi Faktor. ba.

 

Previous Srebrenica: Vedad Ibišević donirao sportsku opremu za FK Guber i FK Jadar
Next Zmajevi zadržali dvadesetu poziciju na FIFA listi

You might also like

NAŠI DANI

U Srbiji teorije zavjere i mitovi nakon situacije s Novakom Đokovićem u Australiji

U sporu oko statusa vakcinacije protiv COVID-19, Novak Đoković je u četvrtak pritvoren u hotel za imigracije u Australiji, dok prvi teniser svijeta čeka sudsku odluku o tome da li

NAŠI DANI

Sljedećeg utorka FERK odlučuje o poskupljenju struje u FBiH za najmanje 10 posto?

Narednog utorka će biti održana sjednica Regulatorne komisije za energiju FBiH (FERK), a na njoj bi se mogao naći i prijedlog Elektroprivrede BiH za povećanje cijene struje od 10 posto

NAŠI DANI

Salkić o provokacijama u Vlasenici i Potočarima: Zakazali sistem i predstavnici međunarodne zajednice

Ramiz Salkić, poslanik u Narodnoj skupštini bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS), reagujući na provokacije Bošnjaka u Vlasenici i pucanje iz vozila u pokretu pored bošnjačkih kuća u Potočarima, rekao je