Reisul-ulema: Dok se ponovo vrši progon vjerskog službenika, bošnjački intelektualci šute. Da li se boje Milorada Dodika?

Reisul-ulema: Dok se ponovo vrši progon vjerskog službenika, bošnjački intelektualci šute. Da li se boje Milorada Dodika?

 Reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović poručio je kako su on i Milorad Dodik na suprotnim stranama.

 “Milorad Dodik i ja nismo na istoj strani. Ja sam na strani žrtve, a on je na drugoj strani. U tome je suštinska razlika između nas, nema tu ništa osobno. Takvu nam je ulogu namijenila povijest, a to se ne može promijeniti”, izjavio je reisul-ulema Kavazović za Agenciju MINA, komentarišući jučerašnji istup predsjednika manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS u kojem je javno napao reisul-ulemu.

Reisul-ulema je ovom prilikom dodao i da je progon imama hafiza Amira Mahića, kojeg je MUP RS prijavio Tužilaštvu u Prijedoru zbog “podsticanja nasilja i mržnje”, progon na vjerskoj osnovi i rezultat takve retrogradne politike.

“Svaka tortura nad Bošnjacima počinjala je torturom nad imamima. Tako je bilo u Bratuncu, Vogošći, tako je bilo i u Prijedoru. Ovog puta, dok se ponovo vrši progon vjerskog službenika, bošnjački intelektualci šute. Da li se boje Milorada Dodika?”, upitao je reisul-ulema.

Reisul-ulema: Ja sam na strani žrtve, a Dodik na drugoj strani

Prema njegovim riječima, ovo nije samo problem i pitanje jedne vjerske zajednice, nego i pitanje diskriminacije i gušenja, kako vjerskih, tako i osnovnih ljudskih prava i sloboda.

“Dakle, ovo je po svim mjerilima prvenstveno političko pitanje”,  kazao je reisul-ulema Kavazović.

Tahirović: Napad na hafiza Mahića je početak napada RS na Islamsku zajednicu i reisul-ulemu Kavazovića

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida, izjavio je za Radio BIR kako smatra da je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kozarac hafiz Amir-ef. Mahić žrtva jednog procesa u kojem će u narednom periodu biti izvršen žestok udar na Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini.

– Nakon što je izvršen udar i javni linč na imama Mahića u Kozarcu, izvršen je udar i na dr. Muharema Štulanovića. Bojim se da su to samo počeci nečega što će rezultirati žestokim napadom na Islamsku zajednicu u BiH, pa i samog reisul-ulemu Husein-ef. Kavazovića – kazao je Tahirović.

Imajući u vidu da je Islamska zajednica i jedina vjerska organizacija koja nema potpisan nikakav sporazum s državom Bosnom i Hercegovinom, ona, kako je to kazao Tahirović, faktički “visi” u zraku.

– Bojim se da je upravo to ono čemu stremi politika, ne samo u RS, nego i dobrim dijelom i politika iz Federacije BiH. Jer, prosto je nevjerovatno da 30 godina nakon rata nemate, iz nekog razloga, potpisan sporazum s Islamskom zajednicom, dok je s druge strane dvije vjerske zajednice taj sporazum potpisan bez ikakvih problema – istakao je Tahirović.

Tahirović: Napad na hafiza Mahića je početak napada RS na Islamsku zajednicu i reisul-ulemu Kavazovića

Ocijenio da sve ove aktivnosti predstavljaju samo početak nečeg dalekosežnijeg što bi se moglo desiti u narednom periodu.

– Vi udarate na imame kojima je reisul-ulema vrhovni poglavar i tražite od njega da ne komentariše. Itekako treba da komentariše i, prema mom mišljenju, reisul-ulema treba da bude još i glasniji i jasniji, i da se svima mora staviti do znanja da se neće tek tako preći preko toga, da treba podržati i Mahića i sve one koji pokušavaju ostati na prostorima RS, jer njima je najteže. Od početka ’92 godine pa sve do danas nikada nije prestao pokušaj uništavanja Bošnjaka na prostorima entiteta RS – kazao je Tahirović.

Smatra, također, da sve ovo što se dešava u RS na neki način podržava i međunarodni faktor.

– Očigledno je da osude nema, a da se isto ovo desilo prema katoličkoj zajednici, vjerujte da bi osuda bila istovremena – poručio je Tahirović.

Previous Refik Lendo, bošnjački čelnik FBiH: Ja sam vojnik, general, nema kapitulacije!
Next Udruženje Pomozi.ba – Konvoj od 54 šlepera pomoći krenuo iz Sarajeva ka Turskoj

You might also like

NAŠI DANI

Sjećanje na 640 ubijenih Kotorvarošana (Video)

Danas se u Kotor-Varoši obilježava 27. godišnjica stradanja Bošnjaka i Hrvata ovog grada. U znak sjećanja na žrtve, iz travničkog naselja Karaula u petak je krenula kolona učesnika Marša mira

NAŠI DANI

Bio jednom jedan grad, priča o životu ugašenom turističkim stiskom

–Ovo je priča o središtu grada kojeg više nema, jer u njemu nema građana. Odselili su se, prodali nekretnine, prostor prepustili turistima, počinje priča Hrt-a o Splitu. Domaći svijet u

NAŠI DANI

Sabor Islamske zajednice u BiH usvojio Deklaraciju o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici

Sabor Islamske zajednice na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojio je Deklaraciju o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, te predstavio Fetvu o genocidu nad Bošnjacima muslimanima u Srebrenici koju je 3.