Rekonstrukcija starog grada Ostrovica

Rekonstrukcija starog grada Ostrovica

Restauracija starog grada Ostrovica, kao vrijedne kulturno-historijske građevine, a ujedno velikog turističkog potencijala, značajno bi obogatila kulturnu ponudu i doprinijela razvoju turizma cijelog Unsko-sanskog kantona, a posebno Nacionalnog parka Una, smatraju u Javnom preduzeću Nacionalni park ”Una”.

Ističu da su stari gradovi kao spomenici bogate kulturne baštine, čiste vode ovog kraja i netaknuta priroda do sada bez nekih značajnijih ulaganja u turizam privlačili mnoštvo turista.

Navode da je stari grad Ostrovica stoljećima bio budni čuvar na karavanskom putu, ali da ga sada osvajaju šikara, lijane i razno drugo raslinje.

Tek arheološko istraživanje i radovi na sjevernoj kuli starog grada Ostrovica lociranoj iznad Kulen Vakufa, podsjećaju na postojanje i bogatu historiju tog kraljevskog, a zaboravljenog grada.

Ostrovica se prvi put spominje 1407. godine, ali su pronađeni ostaci zidova koji sežu još od prahistorijskih vremena, tako da do sada niko nije tačno utvrdio kada je izgrađena, a niti je gdje zapisano ime graditelja.

Stari grad Ostrovica, sjedište nekada samostalnih bosanskih vladara, izgrađen je na strmom brdu iznad lijeve obale gornjeg toka rijeke Une kod istoimenog naselja u blizini Kulen-Vakufa koji se prostire na obje obale rijeke.

Proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine i čine ga historijska gradina, srednjovjekovni grad i grad iz perioda osmanske vlasti.

Zbog izuzetne važnosti kao pogranična utvrda, Ostrovica se stalno dograđivala kulama i bastionima i proširivala obrambenim zidinama visokima i do deset metara. Važnost Ostrovice u prošlosti dokazuje i mnoštvo spomenika, koji su razasuti u neposrednoj njenoj blizini, a koje nauka nije dospjela još ni da zapazi, opiše ili da ih obradi, saopšteno je iz JP Nacionalni park ”Una”.

ostrovica2.jpgostrovica1.jpg

 

 

Previous Bosna i Hercegovina povećala izvoz za 3,9 posto
Next Bosna i Hercegovina u oktobru premašila milion posjeta i dva miliona noćenja turista

You might also like

BAŠTINA

Ručno tkani ćilimi Udruženja ‘Bosfam’ na izložbi u Sarajevu (VIDEO)

  Udruženje Bosanska familija – Bosfam iz Tuzle predstavilo je u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu unikatne, ručno tkane vunene ćilime različitog dizajna i veličine

BH RAZGLEDNICA

Kraljevski grad Jajce na tragu starog sjaja (FOTO)

  Iz priče o prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine teško je izostaviti Jajce. Taj grad je neizostavna poveznica i s našom državnošću koja je prestala baš u Jajcu u 15.

BAŠTINA

Batonova ploča – svjedok slobodarske i slavne historije našeg naroda

1938. godine u selu Župča nadomak Breze mještani su prilikom radova u polju pronašli ploču! Smatra se da se radi o Batonovoj nadgrobnoj ploči, kao i njegove porodice. Baton, poznati