Republika Slovenija je priznala Palestinu i u parlamentu

Republika Slovenija je priznala Palestinu i u parlamentu

Narodna skupština (Državni zbor) Slovenije danas je na vanrednoj sjednici podržala odluku vlade da prizna Palestinu kao nezavisnu i suverenu državu. Za priznanje su glasala 52 od 53 prisutna poslanika, nijedan nije bio protiv. Opozicija je opstruirala vanrednu sjednicu DZ. Slovenija je tako postala 147. članica Ujedinjenih naroda koja je priznala Palestinu, piše Delo.

Koalicija se još od podnošenja prijedloga za raspisivanje konsultativnog referenduma bavila pitanjem kako proceduralno zaobići manevar SDS-a, za koji smatraju da odugovlači. Očekivano, tokom plenarne sjednice SDS je ponovo podnio prijedlog za raspisivanje konsultativnog referenduma prije glasanja o priznanju Palestine. Koalicija je to odbacila na vanrednoj sednici Narodne skupštine.

Prvak SDS-a Janez Janša objasnio je da je prvi prijedlog povučen iz tehničkih razloga, ali da su u novom prijedlogu ispravili obrazloženje prijedloga. “Možete odlučiti za 30 dana, ako situacija bude bolja, možemo podržati ovaj prijedlog. Ako su isti, mi to nećemo podržati, ali ako to ipak prihvatite, bit će legalno. Ako ga prihvatite kršeći proceduru i zakon, onda će biti ništavan”. Poslanici SDS-a su nakon Janšinog govora, gdje je najavio da će eventualno glasanje o priznanju Palestine biti poništeno, napustili skupštinsku salu.

“Prijedlog za konsultativni referendum je očigledno zloupotrebljen. Danas smo svjedoci zloupotrebe pravnih instituta, ja kao predsjednica Narodne skupštine to neću dozvoliti“, odgovorila je Urška Klakočar Zupančič . U međuvremenu, koalicione stranke sazvale su novu, 74. vanrednu sjednicu Narodne skupštine, na kojoj će raspravljati o novom referendumskom prijedlogu SDS-a i, kako se očekuje, odbaciti ga. Nakon toga će se vratiti odlučivanju o konačnom priznanju Palestine.

“Prošle su 32 godine otkako je Palestina priznala pravo Slovenaca na samoopredjeljenje, pravo o kojem smo sanjali hiljadu godina, ali smo ga dobili tek prije dobre 33 godine. Nažalost, palestinski narod još nije dobio ovo pravo. Ovo pravo priznalo je 146 zemalja u UN, a Slovenija će im se pridružiti kao 147.“, rekao je premijer Robert Golob u obraćanju poslanicima. Prema njegovom mišljenju, slovenačko priznanje ima znatno veću težinu u međunarodnom svijetu nego što možemo zamisliti. Ali ima težinu upravo zbog svih užasa, zbog humanitarne katastrofe i zbog svih žrtava među djecom i nedužnim civilima u Gazi.

Parlament Slovenije nastoji izbjeći pokušaj Janšine stranke da sabotira priznanje Palestine

Vlada Slovenije donijela odluku da prizna državu Palestinu kao nezavisnu i suverenu državu

Previous Vlada TK-a dala saglasnost za upošljavanje 70 doktora medicine
Next Advokat o slučaju nestanka djevojčice u Srbiji: Mi ne možemo više da govorimo da je dijete ubijeno. Istraga će svake sekunde obustaviti, a cio slučaj će biti pretvoren u farsu

You might also like

NAŠI DANI

Ruskoj diplomatiji ostaje da savlada teleportaciju: Lavrov ne može na Balkan!

Posjeta ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova Srbiji otkazana je nakon što su zemlje okolo Srbije zatvorile svoj vazdušni prostor za njegove letjelice, rekao je u nedelju novinskoj agenciji Interfaks

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Sjećanja preživjelih Srebreničana: “Rođeni brat ti kaže: Produži, da barem neko preživi”

Počeo je pješački pohod “Marš mira Nezuk-Potočari”, koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, radi odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na

NAŠI DANI

Obilježena godišnjica stradanja Hrvata u selu Trusina

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja u Trusini kod Konjica u utorak je obilježena 26. godišnjica ubistva 22 Hrvata koje su pripadnici Jedinice za posebne namjene ‘Zulfikar’ ubili 1993.