Republika srpska plaća 80.000 dolara mjesečno američkoj kompaniji za lobiranje

Republika srpska plaća 80.000 dolara mjesečno američkoj kompaniji za lobiranje

Za 80.000 dolara mjesečno, bosanskohercegovački entitet Republika srpska (Rs) će u periodu od godine dana unajmiti američku advokatsku kompaniju za lobiranje ‘McGinnis Lochridge’ kako bi ih savjetovala i predstavljala u pravnim međunarodnim pitanjima, podaci su prikazani u pismu namjere kojeg je američki advokat poslao krajem decembra prošle godine Ministarstvu ekonomije i regionalne saradnje Republike srpske.

U povjerljivom dokumentu, odnosno pismu namjere, kojeg je objavilo američko Ministarstvo pravde potpisnik dokumenta je ministar ekonomije i regionalne saradnje Republike srpske Zlatan Klokić, kao i advokat i partner unajmljene kompanije Martin T. Lutz.

Podaci također pokazuju da je ministar Klokić pristao i potpisao pismo namjere 5. februara ove godine.

Ministar ekonomije i regionalne saradnje Republike srpske Zlatan Klokić nije želio za RSE komentarisati dokument kojeg je objavilo američko Ministarstvo pravde.​

O kojim uslugama je riječ?

U dokumentu se navodi da su predviđanja kompanije kako će vladi Republike srpske pomagati u sljedećim pitanjima:

“Pravna pitanja i obaveze Republike srpske pod primjenjivim međunarodnim zakonom, uključujući Dejtonski mirovni sporazum i druge sporazume u kojima je Bosna i Hercegovina potpisnica, poput Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Prava i obaveze Republike srpske i Bosne i Hercegovine prema Kancelariji visokog predstavnika, Vijeću za implementaciju mira, Sigurnosnom vijeću Ujedinjenih nacija, OSCE-a, Evropske unije, Vijeća Evrope i drugih.”

Pored toga, obaveze advokatske firme iz Teksasa bit će da savjetuje po pitanju odnosa sa međunarodnom zajednicom, zatim pravnih pitanja koja se odnose na usklađivanje institucija i zakona Republike srpske i Bosne i Hercegovine sa ustavnim okvirom Bosne i Hercegovine u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Ugovor na godinu dana

Također, prema podacima pisma namjere, ‘McGinnis Lochridge LLP’ savjetovat će vladu Rs po pitanju usklađivanja zakona i institucija BiH i Rs-a sa evropskim standardima u vezi sa pristupanjem Evropskoj uniji.

Područje djelovanja prema potpisanoj saradnji ne uključuje zastupanje Republike srpske ili bilo kojeg njenog zvaničnika po pitanjima koja se tiču pripremanja ili vođenja parnica pred sudovima unutar ili van Bosne i Hercegovine.

“Bilo koje predstavljanje na sudovima bit će dogovoreno odvojeno”, navodi se u dokumentu koje je objavilo američko Ministarstvo pravde. Prema Zakonu o registraciji stranih agenata (FARA) koji je donesen 1938. godine, saradnja u političkim aktivnostima ili drugim sličnim aktivnostima utvrđenim statutom, obavezni su da Ministarstvu pravde prijave i javno objave saradnju sa takvim subjektima, kao i aktivnosti, primanja i isplate.

U odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE), američki advokat Martin Lutz koji je sa Rs-om potpisao pismo namjere, naveo je kako on ne može da kometariše svoj rad za bilo kojeg klijenta.

“Slijedeći pravila pravne etike prema kojima djelujemo i naše obaveze o povjerljivosti podataka o klijentima, ne možemo javno komentarisati svoj rad za bilo kojeg klijenta, osim onoga što se nalazi u javnoj evidenciji, izuzev ako klijent nije to tražio. Naš klijent u ovom slučaju nije tražio da razgovaramo o našem radu s novinarima”, rekao je Lutz za Radio Slobodna Evropa.

Angažman između teksaške kompanije i Republike srpske dogovoren je na period od godinu dana, sa početkom od 01. januara ove godine.

Ponovo ista kompanija

Ovo nije prvi put da Republika srpska ima saradnju sa istom kompanijom i za isto novca. Prošli ugovor sa McGinnis Lochridge-om trajao je pd 1. maja do 31. decembra prošle godine. Razlika između prošlogodišnjeg dokumenta i novog jeste jedino u tome što je dokument iz januara pismo namjere, dok je je prošle godine potpisan sporazum.

Obavezujući ugovor u ime Rs-a je i tada potpisao Zlatan Klokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Rs-a i advokat Martin T. Lutz, koji je potpisnik i ovog pisma namjere.

Previous Prof. Amela Jusić: Obrazovanje treba biti vitalni nacionalni interes Bosne i Hercegovine
Next Tegeltija sam sebe imenovao u Komisiju za izbor članova CIK-a

You might also like

Ekonomija/Biznis

U 2023. godini zabilježen do sada najveći iznos tekućih transfera

Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), ukupni tekući transferi u 2023. godini iznosili su 5,26 milijardi KM i za 307 miliona KM su veći u odnosu na 2022.

NAŠI DANI

Dodikova posjeta Zagrebu nema veze sa Predsjedništvom; Nikad neće biti ostvareno ono što su Milošević i Tuđman u Karađorđevu zamislili

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Rs-a Milorad Dodik u privatnu posjetu zvaničnicima Republike Hrvatske donosi poruku koja je ujedno i cilj njegove politike, da entitet Rs i Srbija budu jedna

NAŠI DANI

Dan bijelih traka: Na sarajevskoj Vijećnici ispisana imena i prezimena ubijene djece Prijedora

Povodom Dana bijelih traka na Vijećnici u Sarajevu večeras su ispisana imena i prezimena ubijene djece Prijedora, javlja Anadolija. Danas se Prijedor i svijet prisjećaju 3.176 ubijenih, među kojima i