Restauriran arheološki park Atmejdan: Sutra svečano otvorenje

Svečano otvaranje restauriranog areheološkog lokaliteta At mejdan u okviru programa obilježavanja Dana Općine Stari Grad Sarajevo, bit će upriličeno u ponedjeljak 4. maja u 20:30 sati, prenosi bh. novinska agencija Patria.

– Prva faza konzervacije arheoloških iskopina u Atmejdanu rađena je 2012. godine, pod nadzorom Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo i Vlade FBiH koja je finansirala radove. Prethodili su joj arheološki radovi rađeni od strane JU “Muzej Sarajeva”, Zemaljskog muzeja BiH i Društva arheologa 1894. Prva faza, koja je nazvana “Medresa” obuhvatila je konzervaciju iskopina ostataka medrese.

Druga faza radova, otkrivanje harema sa kompletnim grobnim mjestima, te konzervacija i sanacija ostataka Bakr-babine džamije, rađena je 2014. godine. Urađen je i most koji se prostire iznad iskopina kako bi se posjetiocima omogućila bolja prezentacija arheološkog parka.

Ove radove su finansirali prijateljski turski grad Bursa, Općina Stari Grad Sarajevo i Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo.

Svečanom otvaranju, čiji će domaćin biti načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, prisustvovat će Redžep Altepe, gradonačelnik grada Bursa, Mustafa Dundar, načelnik Općine Osman Gazi, te predstavnici ostalih općina iz BiH, Republike Turske, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije, sa kojima Stari Grad vežu pobratimske veze.

Previous Rimski most, jedan od ljepših sačuvanih mostova u Sarajevu
Next Prije 23 godine RBiH dobila zastavu s ljiljanima

You might also like

BAŠTINA

Bosna i Hercegovina izabrana za članicu Komiteta za svjetsko naslijeđe UNESCO-a

  Bosna i Hercegovina je danas na 21. plenarnom zasjedanju Generalne skupštine zemalja ugovornih strana Konvencije o svjetskom naslijeđu, koje se održava u Parizu, po prvi put u svojoj historiji

BAŠTINA

Džindijska džamija: Još jedan tuzlanski dragulj na listi nacionalnih spomenika

  Husein Čauševa ili Džindijska džamija u Tuzli predstavlja monumentalni objekt tipične bosanske arhitekture, a na nedavno održanoj sjednici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i

BAŠTINA

Fotografije KRALJEVSKOG GRADA BOBOVCA

Kraljevski grad Bobovac je smješten u brdima srednje Bosne na području gdje graniče općine Kakanj i Vareš. Prvi put se spominje u pisanim dokumentima oko 1350.godine. Na Bobovcu se čuvala