Reumal Fojnica ponovo otvorio vrata svojim korisnicima

Reumal Fojnica ponovo otvorio vrata svojim korisnicima

Protekla godina bila je teška i za lječilišta u našoj zemlji.

Pandemija koronavirusa i zabrana rada, te smanjen obim poslovanja, dodatno su usložili nagomilane probleme Lječilišta Reumal. No ovaj privredni subjekt, simbol Fojnice, nakon pomoći nadležnih, ponovno je otvorio vrata svojim korisnicima, te među prvima u regiji počeo novi program kovid rehabilitacije, čime nastoji sačuvati radna mjesta i djelatnost na kojoj počiva ovaj grad.

Kada je početkom novembra u svojoj sedamdesetoj godini, sa dva stenta i hroničnim srčanim oboljenjem dobila prve simptome koronavirusa, Šahza se suočila sa teškom borbom za život. Virus je ostavio velike posljedice po njeno zdravlje, te joj je, kao i brojnim pacijentima, nakon korone bila neophodna dugotrajna rehabilitacija.

„Prije dolaska ovamo kad bih napravila neki uzdah malo jači, čak nekad u normalnom disanju, ja sam imala bolove u predjelu pluća. Međutim, četvrti dan ovdje mi se desilo, da ne povjerujem da je saturacija bila 99%. Ja sam danas presretna“, kaže pacijentica Šahza Slišković.

Fojnički Reumal među prvim je ustanovama u regiji koji je prepoznao potrebe za ovakvim vidom medicinske pomoći, te nakon edukacija, svojim korisnicima ponudio tim specijalista, koji individualno prilagođenim programima, nastoje pacijente osposobiti za što brži povratak normalnim aktivnostima.

„Borgova skala za kratkoću daha, zatim šestominutni test hoda, zatim radimo saturaciju plus te aktivnosti dnevnog života pacijenta. Da li će to biti vježbe disanja, da li će to biti vježbe za jačanje ekstremiteta, šetnja, o tome odlučuje ljekar specijalista“, pojašnjava Emira Klisura, glavni fizioterapeut.

„Nadam se da će svi zavodi zdravstvenog osiguranja to prepoznati kao nešto što je dobro, što smanjuje period bolovanja i ubrzava oporavak nakon covida 19“, ističe prim. dr. Elvedin Kapo, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije.

Inače, nakon dvoipomjesečne zabrane rada naredbama Federalnog kriznog štaba, te smanjenog poslovanja, ali i tužbi dijela radnika, fojničko lječilište se tokom septembra našlo pred zatvaranjem, što bi značilo gubitak oko 400 radnih mjesta. Nakon odaslanog apela, lječilišta su prepoznata u paketima podrške privredi, te je pomoć svih nivoa stigla do ove ustanove.

„Pomogla su nam ta sredstva da bar u ovom periodu dođemo do određene situacije da stvorimo uslove za nastavak i raduje činjenica da su ipak prepoznali i značaj lječilišta u BiH“, ističe Alija Mukača, direktor Lječilišta Reumal Fojnica.

Iako trenutno posluju sa tek trećinom svojih kapaciteta, nadaju se da će novim uslugama privući korisnike, a vlast prepoznati značaj ovog subjekta koji za Fojnicu znači život, te nastaviti s podrškom kako i njihovi radnici ne bi doživjeli sudbinu hiljada onih koji su u protekloj godini završili na birou za nezaposlene.

Videoprilog FTV.

Foto: Fojnica.net

Previous Begić: Kod izbora selektora Bosne i Hercegovine treba slušati puls navijača i igrača
Next Bjelašnica: u potpunosti osposobljen sistem za vještačko osnježavanje!

You might also like

Ekonomija/Biznis

Foča: Trend-Tex otvorio fabriku tekstila – Do kraja 2018. posao za 250 radnika

  U Velečevu kod Foče u petak (12. januar 2018. godine) je zvanično puštena u rad fabrika tekstila Trend-Tex u kojoj je trenutno na proizvodnji medicinske radne odjeće angažovano 65

MADE IN BOSNIA-387

U prvom krvartalu 2018. godine Tešanj izvezao 365 miliona KM

  “Njegovanje rada i radne kulture čini 70 posto uspjeha Tešnja. Druga stvar je da ovdje privrednici znaju odabrati partnere i nije ih stid pitati s kim rade”, ovako komentariše

Ekonomija/Biznis

Porodični biznis: Braća Stankić majice sa motivima Tuzle prodaju širom svijeta

  Nedavno su se na on-line platformama pojavile zanimljive majice sa motivima Tuzle, koje su svojim dizajnom za kratko vrijeme pobrale simpatije onih koji grad soli nose u srcu. Iza