Rihtman: Vakcina iz  Oxforda naći će se prva na tržištu

Rihtman: Vakcina iz Oxforda naći će se prva na tržištu

Bosanac Branko Rihtman, naučnik i mikrobiolog Univerziteta Warwic primio je vakcinu protiv novog soja koronavirusa koja je razvijena na Univerzitetu Oksford.

U ispitivanjima u ranoj fazi vakcine učestvovalo je 1.077 ljudi, a Rihtman se u istraživanje uključio kao dobrovoljac.

“Nisam osjetio promjene, nije me bilo strah. Vakcina kao i svaka druga. Možda malo tempreture, ali ništa više od toga”, rekao je Rihtman za Boje jutra na TV Vijesti.

Kako kaže za ovaj korak se odlučio zbog toga što misli da je bitno da se vakcina nađe što prije, i da je to jedini način da se život vrati u normalu.

Rihtman je primio vakcinu prije šest sedmica i od tada svakih sedam dana radi PCR test. Prije nego je primio pitali su ga da li ima neurološka ili imuna oboljenja.

“Ne znam jesam li primio pravu ili krivu vakcinu. Ljudi se ponašaju onako kako i da je nisu primili. Ponašam se normalno, kao I svi ostali. Nosim masku, češće perem ruke”, ističe naučnik.

Komentarišući vakcinu na kojoj rade naučnici iz Oxforda koja jedina do sada ima dostupne kliničke podatke, Rihtman smatra da će se ta vakcina naći prva na tržištu.

“Sad je u toku treća faza ispitivanja i zajedno sa drugom. Ako sve bude kako treba, mogla bi da bude dostupna u septembru, oktobru”, rekao je Rihtman.

Dodaje da smatra da će se na kraju sve vakcine koje se pokažu efikasne naći na tržištu.

Previous Milošević, Jović i Kadijević: Crna trojka koja je rasturila Jugoslaviju
Next Bajram u bošnjačkoj tradiciji: O bajramskom ruhu i hodočašću u Mekku

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Prof. Sejdić, dobitnik Obamine nagrade, u obraćanju studentima: Budite uporni i imajte jasan cilj

Fondacija za unapređenje obrazovanje i kulture “Izvor nade“ danas je za svoje studente i stipendiste organizirala predavanje prof. dr. Ervina Sejdića, mladog naučnika koji je prošle godine dobio nagradu od

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Univerzitet u Sarajevu promovirao 38 doktora nauka (Video)

Univerzitet u Sarajevu promovirao je danas 38 doktora nauka iz oblasti koje pripadaju grupacijama tehničkih, humanističkih, društvenih, medicinskih, prirodno-matematičkih i biotehničkih nauka.

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu studenti iz 45 država

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS), koji je u vlasništvu Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo (SEDEF), već godinama pruža kvalitetno obrazovanje u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Rektor Internacionalnog univerziteta u