Riječi podrške: Pripadnici Odreda “Lasta” – Generale, uz tebe smo!

Riječi podrške: Pripadnici Odreda “Lasta” – Generale, uz tebe smo!

 

Pripadnike Udruženja veterana Odreda policije za specijalne namjene “Lasta” šokirala je jutros i potresla vijest o hapšenju generala ARBiH Atifa Dudaković.

Generalu Dudukoviću su poslali riječi podrške, naglašavajući da on nije ratni zločinac.

– Generale, uz tebe smo! – poručili su iz Odreda “Lasta” dodajući da se Dudaković 8. decembra 2017. godine pitao, ako je on ratni zločinac, zašto su čekali duže od 25 godina da bi ga optužili?

– Meni je jasno da je na pozornici ratno-politička igra. Istine su torture, logori, ubistva, rušenja… Neka odgovaraju oni koji su za to odgovorni bez tutorstva, ucjenjivanja, sklanjanja, skrivanja, pomaganja nekih država i vapaja o ugroženosti nacionalnih interesa. Dosta tog glumatanja! Neka svaki sud radi po svojoj nadležnosti i savjesti.

Šta su čekali do sada, 25 godina ili je u pitanju nova-stara politika. Žao mi je što se to sve toliko prelama preko BiH. Koje je srpsko ili hrvatsko selo Dudak opkolio i napravo nešto?! Prema tome, zna se ko je silovao, ko je držao logore i dozvoljavao ubijanje ljudi… Nismo mi donijeli presudu u slučaju “Prlić i ostali” već Tribunal u Hagu i ona se mora poštovati. Sud nije švedski stol pa da se uzme šta kome odgovara. Moj narod je najveća žrtva ovih ratova, žrtva je naša BiH. Mi smo žrtve u prošlosti, sadašnjosti, a bojim se, i budućnosti, kazao je ranije Dudaković – prisjećaju se pripadnici “Laste”.

Prisjetili su se i generalovih riječi kada je poručio da će ostati u Bosni i Hercegovini, da se nikoga ne boji i da se ne stidi svog časnog vojničkog i ratnog puta.

– Može Jelić (Mijo, op. a.) pobjeći u Hrvatsku, jer ima skolnište tamo, može Đukić (Novak) pobjeći u Beograd jer tamo ima sklonište, može Jelavić (Ante), Dudak ostaje u svojoj BiH i nikog se ne boji – poručio je ranije general Dudaković.

Iz odreda “Lasta” napominju da je prijava protiv Dudakovića podnesena je još 2006. godine u vezi s navodnim ratnim zločinima. Tada su prijavu protiv Dudakovića nadležnom tužilaštvu zajedno podnijeli tadašnji predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić i premijer Milorad Dodik.

 

(Faktor/MiruhBosne)
Previous Almir Kapić svjetski prvak u brazilskoj džiju-džici!
Next Marija Kotromanić – Bosanka na njemačkom dvoru

You might also like

NAŠI DANI

Za višegodišnju opsadu Goražda i hiljade ubijenih niko nije odgovarao, u međuvremenu optužen 21 branioc

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća upriličila je u ponedjeljak sastanak sa predsjednikom Upravnog odbora Fondacije „Istina za Goražde“ Kasimom Brdarom. Tema sastanka kojem su takođe prisustvovali predsjedavajuća Skupštine Aida

NAŠI DANI

Ivan Štraus – arhitekta koji je gledao rušenje i ponovno građenje svojih objekata

  Komemorativna sjednica povodom smrti uglednog arhitekte Ivana Štrausa (Kremna, Srbija, 28. juna 1928. – Sarajevo, Bosna i Hercegovina, 25. augusta 2018.), čiji su brojni objekti ostali u Bosni i

NAŠI DANI

Ukrajinske snage vjeruju da su probile najtežu liniju ruske odbrane na jugu

 Ukrajinske snage vjeruju da su probile najtežu liniju ruske odbrane na jugu i da će sada moći brže napredovati, izjavio je za Reuters komandant koji se bori na jugu. Ukrajina