Rijeka Fojnica, dragulj koji zaslužuje bolju pažnju

Rijeka Fojnica, dragulj koji zaslužuje bolju pažnju

 

Naše rijeke su naše veliko blago, jer se čovječanstvo danas sve više suočava sa nedostatkom vode. Bog nam je podario izuzetno lijepe rijeke i mi ih moramo zaštiti i sačuvati ne samo radi sebe i naše djece, nego i za generacije koje dolaze.

Kakav je naš odnos prema rijekama koje protiču kroz najuži centar Visokog, Bosni i Fojnici, mogli smo se po ko zna koji put uvjeriti i nedavno, kada su nabujale rijeke pronosile tone otpada svake vrste.

Nadamo se da će stanovništvo konačno postati svjesno kakvo blago imamo, te promijeniti loše navike kada je u pitanju ekologija, a u nastavku možete pročitati osnovne informacije o rijeci Fojnici.

Rijeka Fojnica izvorišnu čelenku ima na sjeveroistočnim i istočnim obroncima Vranice, Dobruške Vranice, Pogorelice i Bitovnje. Ukupna dužina toka iznosi 45,74 kilometara i ima obilježja toka srednje veličine. Protiče kroz Fojnicu, Kiseljak i Visoko, gdje se u samom centru grada ulijeva u rijeku Bosnu.

Prosječni godišnji vodostaj rijeke Fojnice je 99,1 cm. Period visokih vodostaja je u periodu  od februara do maja sa prosjekom od 119,1 cm, sa maksimumom u aprilu – 130,5 cm. Sniženi vodostaji su u periodu juni – oktobar sa prosjekom od 80,3 cm. Minimum vodostaja nastupa u augustu kada iznosi svega 70,3 cm.

Prosječni godišnji srednji proticaj iznosi 18,2 m3/sec.

Na području općine Visoko rijekom Fojnicom gospodari Sportsko ribolovno društvo „Visoko“, a takođe i Udruženje „Eko-viking“ aktivno vodi brigu o ovom prirodnom bogatstvu.

Rijeka Fojnica je izrazito bogata ribljim fondom, pretežno salmonidnim vrstama ribe kao što su Potočna pastrmka, Lipljen i Mladica koje nadprosječno ima u ovako maloj vodi. Ostale Vrste riba koje obitavaju u rijeci Fojnici su Potočna mrena, Sapača, Gagica, Vijun, Klijen, Pliska, Mladica, Gaga.Režim ribolova za ovu rijeku vrijedi kao za sve salmonidne vode u Bosni i Hercegovini.

Pogledajte par fotografija ovog visočkog dragulja.

Izvor: vipromo

Previous Kada čovjek proživi sve ono što su ljudi u Sarajevu preživjeli, teško da se može vratiti u sentimentalnost prošlih vremena
Next Američka klizačica sa ZOI '84. trenerica na EYOF-u: Nevjerovatan osjećaj biti ponovo u Sarajevu

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Prokoško jezero (FOTO)

Skriveno od mnogih, Prokoško jezero smjestilo se na planini Vranica na visini od 1.636 metara. Udaljeno je 22 km od centra gradića Fojnica, između dolina rijeka Vrbasa i Bosne. Ledničkog

BH RAZGLEDNICA

Dabrovi se razmnožili na Sani i pritokama

U proteklih nekoliko godina značajno se povećao broj dabrova na riječnim vodotocima u Općini Sanski Most, te se procjenjuje kako na ovim prostorima živi između trideset i četrdeset ovih vodozemaca

BH RAZGLEDNICA

Japodski otoci na Uni: Do prije deset godina obrasli šumom i trnjem – danas turistička atrakcija

Japodi – ilirsko pleme naseljavali su prostore između rijeka Kupe i Une. Jedno od najljepših mjesta gdje su živjeli jesu Japodski otoci nadomak Bihaća. Tu je danas turističko-rekreativni centar koji