Romi danas slave Đurđevdan

Romi danas slave Đurđevdan

 Romi danas slave Đurđevdan, jedan od najznačajnijih romskih praznika kojim se proslavlja dolazak proljeća.

Biserka Halilović iz Udruženja građana Omladinska romska inicijativa „Budi mi prijatelj“ Visoko kazala je Feni da je Đurđevdan za Rome najznačajniji tradicionalni praznik.

– To je dan koji nas pokreće i podsjeća na to da je došlo proljeće. To je dan kada se budi zemlja – kaže ona.

Po njenim riječima, dan prije Đurđevdana, 5. maja, ide se na omahu. Romi u Visokom imaju posebno mjesto u naselju Carica gdje idu po izvorsku vodu. Voda sa tog izvora se nosi kući kako bi se na Đurđevdan ukućani njome umili.

Tradicija je i da se od kuće ponesu crvene krpice (trakice), koje simboliziraju radost i zdravlje. Te krpice se vezuju na drvo drena, za svakog člana porodice po jedna.

– Dok se vežu na drvo drena izgovara se „ostavljamo bolest, uzimamo zdravlje“. To je za nas značajno, jer vjerujemo da ćemo nakon toga biti zdravi, a da će oni koji su bolesni ozdraviti – kaže Halilović.

Dodaje da vodu koju natoče na obližnjem izvoru nose kući, a također nose i prutiće drenovine i žaru.     

– Na sam Đurđevdan, 6. maja, ustaje se rano na uranak, loži se vatra i kuhaju jaja. Jaja bojimo, što je kod nas značajno, prirodnom bojom. Uglavnom uzimamo iz prirode vrhove žare i ljusku od crvenog luka, tako da se ona prirodno oboje – kaže Halilović.    

Ističe da ne koriste boje za bojenje jaja, nego to rade na prirodan način.

Nakon đurđevdanskog uranka, kupanja i umivanja vodom sa izvora, veselje se nastavlja tokom dana uz muziku, igru i što bogatiju trpezu.

Previous 'Madi' postavio solarne panele na površini od 5.500 kvadratnih metara
Next Na 11. Sarajevo Business Forumu Pahor, Mesić, Zaev, turski ministar trgovine

You might also like

ŽIVOT

Posmatranje našeg naroda sa pozicije sile je pokazatelj elementarnog nerazumijevanja i nepoznavanja i Bosne i Bošnjaka

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović osvrnuo se na intenzivirane razgovore srpskih i hrvatskih političkih lidera.  Izjavu reisu-l-uleme tim povodom prenosimo u cijelosti: – U ime

DUHOVNOST

Bajram-namaz u Ferhadiji u Banjaluci

U Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci vjernici su jutros uz poštivanje epidemioloških mjera klanjali bajram-namaz obilježavajući Kurban bajram. Nusret ef. Abdibegović, muftija banjalučki, poručio je da su blagdani dani gdje ljudi

DUHOVNOST

Kurban-bajram u srednjebosanskom selu Vukeljići ima posebnu draž

Selo Vukeljići, udaljeno oko 13 kilometara od Fojnice, jedno je od najpoznatijih sufijskih mjesta u Bosni i Hercegovini. Tekija izgrađene u 18. stoljeću i danas jednako okuplja derviše iz cijelog