Rs sve snažnije progoni Bošnjake. Saslušan i Ramiz Salkić

Rs sve snažnije progoni Bošnjake. Saslušan i Ramiz Salkić

Zastupnik Stranke demokratske akcije u Narodnoj skupštini entiteta Rs i potpredsjednik ove partije objavio je da je nedavno saslušan u MUP-u Rs. Pozvan je na prevaru!, piše politicki.ba.

“Prije par sedmica dobio sam poziv da se javim u policijsku stanicu u Srebrenici radi davanja izjave u svojstvu svjedoka.

Kada sam došao da dam izjavu saopćeno mi je da je protiv mene podnesena krivična prijava za širenje vjerske i nacionalne mržnje.

Kao i za mnoge druge neugodnosti smatrao sam da nije potrebno i onako opterećenu javnost i Bošnjake u ovom entitetu uznemiravati zbog prijave protiv mene.

Ovo iznosim nakon niza pritisaka i prijava protiv Bošnjaka a ponukan pozivom kojeg sam dobio danas iz Prijedora”, objavio je Salkić.

“Sasvim je izvjesno da se prelazi u novu fazu pritiska na Bošnjake korištenjem sistema radi stvaranja osjećaja nesigurnosti sa ciljem odustajanja Bošnjaka.

Jasno je da će oni koji su odlučili da budu na putu borbe za svoja ognjišta, istinu, pravdu i domovinu biti pod pojačanim pritiskom iako je i ovaj do sada bio gotovo pa nepodnošljiv.

Ostaje dilema do kada će oni koji su pod stalnom represijom i pritiskom različite vrste moći izdržati bez neke reakcije.

Zbog svega ovoga pozivam nadležne državne organe da poduzmu konkretne aktivnosti na zaustavljanju ovih pojava koje dodatno ugrožavaju povjerenje Bošnjaka u postajanje pravne i svake druge sigurnosti, naveo je Salkić dalje.

On je posebno istakao OHR i visokog prestavnika, “kao i međunarodne oružane snage, zadužene su prema Dejtonskom mirovnom sporazumu da garantuju pravo na povratak protjeranih u sigurno okruženje bez diskriminacije”.

“Ovaj ključni i temeljni uslov potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma nikad nije proveden na predviđeni način čemu svjedoče mnogobrojna ubistva, napadi, saslušanja i sistemska diskriminacija Bošnjaka.

Ovaj novi val pritiska dolazi u veoma osjetljivom trenutku jasno iskazanih težnji i napada na Dejtonski mirovni sporazum prije i nakon usvajanja deklaracije srpskog sabora što treba dodatno da zabrine sve kojima je stalo do mira u budućnosti”, ističe potpredsjednik SDA i zastupnik u NS Rs.

“Zbog toga je neophodna brza i konkretna akcija ka zaustavljanju pritiska na Bošnjake kroz fabrikovane prijave istrage i saslušanja zbog iznesenog stava, borbe za istinu i traženja pravde za one koji su ugroženi i diskriminirani u ovom entitetu”, zaključio je.

Jučer je, također na prevaru, u policiju Prijedora odveden Emsud Brdar. Policajci koji su došli pred njegovu kuću u selu Zecovi, gdje je 1992. godine ubijeno više od 150 Bošnjaka, uključujući i najbliže rođake Brdara, nisu mu predočili nikakav nalog. Dobio ga je tek na kraju saslušanja. 

Danas je u Zvorniku saslušan Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, po prijavi osobe koju čak ni ne poznaje. 

Emir Suljagić odbio saslušanje bez prisustva advokata u Zvorniku

Previous Emir Suljagić odbio saslušanje bez prisustva advokata u Zvorniku
Next "Natron-Maglaj" kreće u modernizaciju tehnologije proizvodnje celuloze vrijednu 60 miliona EUR

You might also like

BAŠTINA

Pronađeno sjeme pšenice i susama staro 2.800 godina koje će biti ponovo posađeno

Vladavine Urartu poznata i po prvim kanalizacijskim sistemima u svijetu… Tokom arheoloških iskopavanja u palati Cavustepe na području Gurpinara, u Vanu, na istoku Turske pronađeno je sjeme pšenice i susama

NAŠI DANI

Bosanska političarka u Berlinu oštro kritikovala međunarodnu zajednicu

Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke, boravi danas u Berlinu, gdje je pored njemačkih parlamentaraca Adisa Ahmetovića i Borisa Mijatovića, te specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Manuela Sarrazina i

NAŠI DANI

Bosna i Hercegovina i Crna Gora otvorile zajednički granični prijelaz

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković otvorili su zajednički Granični prijelaz „Vraćenovići“ na putu Bileća – Nikšić, čime je pojednostavljen prelazak granice između