Ruanda se, za razliku od Bosne, uspješno oporavila nakon rata – tamo nema Beograda i Zagreba u blizini

Ruanda se, za razliku od Bosne, uspješno oporavila nakon rata – tamo nema Beograda i Zagreba u blizini

 

Gostujući na televiziji TV1 Davor Sučić iz benda Zabranjeno pušenje povukao je paralelu između naše zemlje i Ruande, u kontekstu rata i kasnijeg oporavka.

.. Znači, tri naroda su i tamo.. u četiri mjeseca milion žrtava. Strašan jedan masakr. Danas ta zemlja se zove Ruanda. Sva tri naroda žive zajedno. Pet puta je veći bruto dohodak. Imaju dva miliona više stanovnika nego što su imali tada, Bosna ima milion manje nego što je imala tada – uporedbe radi.

IT centar srednje Afrike. Turistička destinacija sa najvećim porastom rezervacija itd.

I onda se čovjek zapita zašto se tako brzo riješila jedna još traumatičnija povijest nego što je naša. I mislim da je odgovor jednostavan: Nema Rusa u blizini, nema Beograda u blizini, nema Zagreba u blizini.

Nema nikoga ko će dalje da to podjaruje, podgrijava.. ko će dalje da ovaj narod izluđuje tim sumanutim projektima, za koje niko nema ni sredstava ni snage da ih izvede.

Za imperijalizam treba imati para, imati snage. Kod nas su to, u suštini, neki ‘fejk’ (lažni) imperijalisti. Neke lažne veličine koje žele biti neke balkanske sile, a nemaju plata da isplate profesore na fakultetima i svoju administraciju nego posuđuju pare iz inostranstva da nabiju te svoje plate.

I umjesto da se ovaj prostor pusti na miru kao Ruanda i Burundi, da se razvija.. jer  će se stvari desiti vrlo brzo ako se ljude pusti, ako ih se prestane obasipati tim strahovima i paranojama, tim ksenofobijama.

Mislim da bi mi postali vrlo brzo jedno društvo koje bi bilo daleko naprednije od Ruande i Burundija. Ovo je zemlja koja je pravila avione. Ovo je zemlja koja je pravila helikoptere – što nije pravila ni Srbija, ni Hrvatska.

Dakle, mi bi vrlo brzo stali na noge da nema tih dobročinitelja i tih nacionalnih matrica u koje svi gledamo, umjesto da gledamo jedni u druge – smatra Sučić.

 

Cjelovit intervju:

(MiruhBosne)

 

Previous Vučić mora saopćiti da Kosovo više nije dio Srbije, a RS je samo bosanski entitet
Next Orić prijavio Vučića policiji: Imam informacije da hoće moju glavu! (VIDEO)

You might also like

RIJEČ

Pećanin: Traži se katastrofalna kapitulacija od Izetbegovića i opozicije iz FBiH

Advokat Senad Pećanin analizirao je za N1 dosadašnji tok pregovora stranih predstavnika sa domaćim dužnosnicima. “Radi se o pregovorima koji će odrediti sudbinu Bosne i Hercegovine, ali malo informacija koje

RIJEČ

Avdić: Ne smije biti partijski interes iznad interesa države

Dugogodišnji novinar Avdo Avdić analizirao je političku situaciju u Bosni i Hercegovini, posebno u kontekstu uspostave vlasti nakon izbora i mogućih koalicija. Avdić je detaljno govorio o tome kako je

RIJEČ

Sankcije treba uvesti i Čoviću, politika Zagreba u slijepoj ulici. Srbija nije doživjela katarzu

Posljednji predsjednik SFRJ i bivši presjednik Hrvatske, Stjepan Mesić, objavio je danas Apel za spas Bosne i Hercegovine. Zanimljivo je da se njegovo objavljivanje podudarilo sa pozivom Evropskog parlamenta da se