Ruanda se, za razliku od Bosne, uspješno oporavila nakon rata – tamo nema Beograda i Zagreba u blizini

Ruanda se, za razliku od Bosne, uspješno oporavila nakon rata – tamo nema Beograda i Zagreba u blizini

 

Gostujući na televiziji TV1 Davor Sučić iz benda Zabranjeno pušenje povukao je paralelu između naše zemlje i Ruande, u kontekstu rata i kasnijeg oporavka.

.. Znači, tri naroda su i tamo.. u četiri mjeseca milion žrtava. Strašan jedan masakr. Danas ta zemlja se zove Ruanda. Sva tri naroda žive zajedno. Pet puta je veći bruto dohodak. Imaju dva miliona više stanovnika nego što su imali tada, Bosna ima milion manje nego što je imala tada – uporedbe radi.

IT centar srednje Afrike. Turistička destinacija sa najvećim porastom rezervacija itd.

I onda se čovjek zapita zašto se tako brzo riješila jedna još traumatičnija povijest nego što je naša. I mislim da je odgovor jednostavan: Nema Rusa u blizini, nema Beograda u blizini, nema Zagreba u blizini.

Nema nikoga ko će dalje da to podjaruje, podgrijava.. ko će dalje da ovaj narod izluđuje tim sumanutim projektima, za koje niko nema ni sredstava ni snage da ih izvede.

Za imperijalizam treba imati para, imati snage. Kod nas su to, u suštini, neki ‘fejk’ (lažni) imperijalisti. Neke lažne veličine koje žele biti neke balkanske sile, a nemaju plata da isplate profesore na fakultetima i svoju administraciju nego posuđuju pare iz inostranstva da nabiju te svoje plate.

I umjesto da se ovaj prostor pusti na miru kao Ruanda i Burundi, da se razvija.. jer  će se stvari desiti vrlo brzo ako se ljude pusti, ako ih se prestane obasipati tim strahovima i paranojama, tim ksenofobijama.

Mislim da bi mi postali vrlo brzo jedno društvo koje bi bilo daleko naprednije od Ruande i Burundija. Ovo je zemlja koja je pravila avione. Ovo je zemlja koja je pravila helikoptere – što nije pravila ni Srbija, ni Hrvatska.

Dakle, mi bi vrlo brzo stali na noge da nema tih dobročinitelja i tih nacionalnih matrica u koje svi gledamo, umjesto da gledamo jedni u druge – smatra Sučić.

 

Cjelovit intervju:

(MiruhBosne)

 

Previous Vučić mora saopćiti da Kosovo više nije dio Srbije, a RS je samo bosanski entitet
Next Orić prijavio Vučića policiji: Imam informacije da hoće moju glavu! (VIDEO)

You might also like

RIJEČ

Uh, što volimo granice Bosne: Kad se Hrvati i Srbi tuku, Bošnjaci dobiju batina

  Što su lijepe granice! Pogotovo one BiH. Da nema granica, nikada ne bismo znali da iza njih postoji nešto novo što tek treba otkriti. Nema ništa ljepše od granica

RIJEČ

Prokleto jezero

Sudski sistem međunarodne pravde osudio je dosada najviše rangiranog političara iz jugoslovenskog rata, Radovana Karadžića, za zločin genocida: taj je doživio presudu, i vjerovatno će u zatvoru dočekati prirodnu smrt

RIJEČ

Na Univerzitetu u Sarajevu promovisan ‘Rečnik’ u kojem nema Bosne i Hercegovine, ni Bosanaca, ni Bošnjaka…

Piše: Prof. Vedad SMAILAGIĆ Prije nekoliko sedmica na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu održana je promocija „Nemačko-srpskog rečnika“ autora Miloja Đorđevića. Rečnik je objavila srbijanska kuća Prometej iz Novog Sada. Za razliku