Rub-tahta iz Zavičajnog muzeja u Konjicu

Rub-tahta iz Zavičajnog muzeja u Konjicu

Tragom islamskog vjerskog naslijeđa, a povodom Međunarodnog dana muzeja, putujemo u Hercegovinu: u Zavičajni muzej u Konjicu.

U ovom muzeju se čuva jedna od najstarijih rub-tahti – to je najomiljeniji instrument za tačno određivanje molitvenog vremena, koji se koristio u Bosni i Hercegovini.

Mjerenje vremena u Islamu je važno zbog toga što su vjerski obredi vremenski precizirani. Osobe koje se bave mjerenjem i računanjem vremena se zovu muvekiti. Oni su morali poznavati osnove astronomije i matematike.

Za računanje vremena molitvi su se kroz historiju koristili razni astrološki instrumenti: astrolabi, sunčani i mehanički satovi. Ove instrumente su izrađivali astronomi različitih vjeroispovjesti.

Rub-tahta je ravna ploča u obliku četvrtine kruga. Instrument iz Konjica, iz sela Parsovići, spada u deset primjeraka rub-tahti koje su sačuvane u Bosni i Hercegovini. Napravio ju je Emin, sin Omera 1794/1795. godine. Naučnici smatraju da je napravljena u nekoj domaćoj radionici. Materijal od kojeg je napravljena je drvo.

Poslije nanošenja laka na drvo, na instrumentu su iscrtavane linije, oznake i natpisi. Spoljne dimenzije su 148 x 168 mm, a debljina je 22 mm – ovaj po dimenzijama mali predmet je specifičan po tome što je imao na sebi ispisane mjesece julijanske, sunčane godine. Pomoću rub-tahte se određivao i pravac Kible, pravac prema kojem trebaju biti licem okrenuti muslimani tokom molitve. Također, na ovom instrumentu su ispisana i sazviježđa.

Rub-tahta ima i svoju torbicu za nošenje na ramenu, a uputstvo za upotrebu je ispisano na samom instrumentu.

Izvor: Historijski Muzej BiH

Previous Zenički muzej postavio virtuelnu izložbu 'Digitalni Kulin ban'
Next Nisu srpski vojnici bježali iz Bosne zbog misterioznih talasa, već ih je tjerala bosanska armija!

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Stari grad Dubrovnik kod Ilijaša: Dokaz saradnje Kulina bana s Dubrovčanima (FOTO)

  Stari grad Dubrovnik srednjovjekovna tvrđava na području naselja Višnjica, u općini Ilijaš. U 13. vijeku područje između Sarajevskog i Visočkog polja pripadalo je staroj bosanskoj župi Vidogošći-Vogošći, u kojoj je Dubrovnik, zajedno

BAŠTINA

Ponovo osvijetljena Kozija ćuprija

  U okviru projekta revitalizacije/sanacije historijskog puta od Bentbaše do Kozije ćuprije lijevom stranom Miljacke, sanirana je rasvjeta čuvenog mosta Kozija ćuprija. Po informaciji Službe za investicije, plan i analizu

BAŠTINA

Oživljena nakon 260 godina: Saburina kuća u Sarajevu govori o veličini naših predaka

Saburina kuća, jedan od rijetkih sačuvanih stambenih objekata iz osmanskog perioda u Sarajevu, otvorila je vrata nakon 260 godina. Kuća je još 2006. godine proglašena nacionalnim spomenikom, ali je oživljena