Rudari prekinuli protest: Neizvjestan nastavak proizvodnje. Neće biti smanjenja plate

Rudari prekinuli protest: Neizvjestan nastavak proizvodnje. Neće biti smanjenja plate

Rudari koji su dva dana protestovali ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu odlučili su prekinuti protest, ali proizvodnju neće nastaviti “jer njihovi zahtjevi nisu ispunjeni”.

Radnici iz sedam rudnika u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine, koji posluju u okviru Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, nezadovoljni svojim položajem protestovali su dva dana ispred zgrade Vlade FBiH, ali su danas poslijedpone donijeli odluku o prekidu protesta iako njihovi zahtjevi još nisu ispunjeni.

Rudari se vraćaju kućama, ali su poručili da neće nastaviti proizvodnju uglja do daljnjeg.

Predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić u obraćanju rudarima kazao je da su čekali odgovore iz Vlade FBiH do 15 sati u vezi sa zahtjevima rudara koje su postavili 18. novembra.

“Do 15 sati nismo dobili dostojan odgovor i naši zahtjevi nisu ispunjeni. Mi više ne čekamo, vraćamo se u rudnike uglja FBiH. Imamo aktivan radnički neposluh koji Sindikat radnika rudnika FBiH podržava. Nema proizvodnje uglja u rudnicima Federacije BiH. Nećemo početi s proizvodnjom dok se ne usaglasimo sa svim našim zahtjevima”, rekao je Husić.

Istakao je da fizički nisu spremni izdržati još jednu noć na otvorenom.

Federalni premijer Fadil Novalić sinoć je zakazao hitan sastanak u Vladi Federacije BiH te je formiran pregovarački tim za razgovore s predstavnicima rudara.

Naložio sam generalnom direktoru Elektroprivrede BiH da prilikom rješavanja zahtjeva rudara NE SMIJE doći do smanjenja plate ni za 1 KM proizvodnim radnicima u rudnicima – istakao je danas premijer Novalić.

Okupljeni na protestu ispred zgrade Vlade FBiH zatražili su stavljanje van snage sporne pravilnike o platama i radnom učinku te smjenu generalnog direktora JP Elektroprivreda BiH Admira Andelije i direktora rudnika uglja u sastavu tog javnog preduzeća.

Na protestu su učestvovali rudari rudnika Kreka, Kakanj, Breza, Zenica, Đurđevik, “Abid Lolić” i Gračanica.

Previous Graditeljstvo Bosne i Hercegovine kroz stoljeća
Next Krajiško „ne“ separatizmu i secesiji: „Svi za BiH, BiH za sve“

You might also like

NAŠI DANI

Udružuju se DF, Platforma za progres, SD, GS..

Demokratska fronta, Platforma za progres i Socijaldemokrate u zajedničkoj inicijativi političkog ukrupnjavanja. Da li prave novu, a gase svoje stranke, još nije poznato. O ovome se ipak uveliko priča. Novi

NAŠI DANI

Roditelji bošnjačkih učenika iz Liplja: Nikada nećemo odustati od prava na bosanski jezik

Devetero učenika područne Osnovne škole “Sveti Sava“ u povratničkoj mjesnoj zajednici Liplje kod Zvornika ponovo su sjeli u školske klupe. Njihovi roditelju su uvažili preporuke članova misije OSCE-a u Bosni

NAŠI DANI

Bošnjaci iz Sandžaka i Albanci iz Preševske doline traže da budu uključeni u proces normalizacije odnosa Srbije i Kosova

Lider SDA Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin je predočio Kurtiju da se Bošnjaci i Albanci ne slažu sa svojim teškim položajem u Srbiji i da traže da se založi da i