Ruše rekorde: Proizvest će 15 miliona litara mlijeka

Ruše rekorde: Proizvest će 15 miliona litara mlijeka

Rekordnih 15 miliona litara bit će ove godine proizvedeno na području grada Cazina, pokazuju trenutne procjne. Ovaj je grad godinama vodeća lokalna zajednica, ne samo u Unsko-sanskom kantonu nego u čitavoj Federaciji BiH, po proizvodnji sirovog mlijeka. 

Veći proizvođači uvećavaju gazdinstva

Posljednjih godina i ovaj kraj, a i ovaj poljoprivredni sektor, pogodio je odlazak velikog broja stanovništva iz BiH. Sve je manji broj gazdinstava i neposrednih proizvođača mlijeka. 

Kako kaže Zuhad Poročić, predstavnik Općinske službe za poljoprivredu, taj se problem kompenzuje time da veći proizvođači uvećavaju vlastita gazdinstva, broj muznih grla, a samim time i obim proizvodnje. Ističe da je jedan broj poljoprivrednika ugasio proizvodnju, a mahom se radi o ljudima koji su otišli na privremeni rad u inostranstvo.

Većinom su to farmeri koji su imali manja gazdisntva sa po nekoliko muznih grla, a zbog promjene politike poticaja i rasta troškova, veliki broj njih je odustao od proizvodnje mlijeka, jer im se to nije isplatilo. Politika poticaja sada preferira veće proizvođače“, kazao je Porčić. 

Doprinjela i redovna isplata poticaja

Poročić naglašava kako je zadržavanju pozitivnog trenda, kada je riječ o proizvodnji mlijeka, doprinijela i redovna isplata poticaja iz općinskog i kantonalnog budžeta.

Ove godine imali smo situaciju da je lokalna vlast iz gradskog budžeta uložila 400.000 maraka u poljoprivrednu proizvodnju. Od toga je 170.000 bilo namijenjeno proizvođačima mlijeka i sva ta sredstva su isplaćena uredno i na vrijeme“, istakao je Porčić. 

Na području Cazina proizvodnjom mlijeka se bavi preko 1.000 domaćinstava, a najveći otkupljivač na ovom prostoru je mljekara “Meggle” iz Bihaća, koja veliki broj svojih proizvoda izvozi na inostrano tržište, piše Agro Klub.

Previous 25 godina rada Bosanske škole u Melbournu: Ispraćena 14. generacija maturanata
Next Početak radova na probijanju tunela Zenica

You might also like

Ekonomija/Biznis

Konjic privlači strane investicije – potpisan ugovor o realizaciji projekta koji će omogućiti zapošljavanje 20 radnika

Danas su gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, direktor italijanske kompanije CO.VE. Engineering Srl. Emanuele Verzegnassi i projekt menadžer firme Eurosjaj Konjic Admir Pekić potpisali ugovor o pokretanju sestrinske firme CO.VE. Engineering

Ekonomija/Biznis

Gljive iz Bosne posebno vole Švicarci, Nijemci i Francuzi: Veliki porast izvoza gljiva i ljekovitog bilja

Bosanske šume, livade i proplanci bogati su ukusnim i hranljivim gljivama i drugim plodovima, a vrlo rado konzumiraju ih i drugi. To pokazuju i podaci o izvozu Vanjskotrgovinske komore Bosne

Ekonomija/Biznis

Euro-Metali kupili Mersteel, nekadašnjeg slovenskog giganta u Bosni i Hercegovini

Euro – Metali d.o.o. Doboj Jug, kompanija kćerka HIFA OIL, kupila je slovensku firmu koja posluje u Bosni i Hercegovini, Mersteel d.o.o. Sarajevo. Na ovaj način Euro – Metali su