Ruše rekorde: Proizvest će 15 miliona litara mlijeka

Ruše rekorde: Proizvest će 15 miliona litara mlijeka

Rekordnih 15 miliona litara bit će ove godine proizvedeno na području grada Cazina, pokazuju trenutne procjne. Ovaj je grad godinama vodeća lokalna zajednica, ne samo u Unsko-sanskom kantonu nego u čitavoj Federaciji BiH, po proizvodnji sirovog mlijeka. 

Veći proizvođači uvećavaju gazdinstva

Posljednjih godina i ovaj kraj, a i ovaj poljoprivredni sektor, pogodio je odlazak velikog broja stanovništva iz BiH. Sve je manji broj gazdinstava i neposrednih proizvođača mlijeka. 

Kako kaže Zuhad Poročić, predstavnik Općinske službe za poljoprivredu, taj se problem kompenzuje time da veći proizvođači uvećavaju vlastita gazdinstva, broj muznih grla, a samim time i obim proizvodnje. Ističe da je jedan broj poljoprivrednika ugasio proizvodnju, a mahom se radi o ljudima koji su otišli na privremeni rad u inostranstvo.

Većinom su to farmeri koji su imali manja gazdisntva sa po nekoliko muznih grla, a zbog promjene politike poticaja i rasta troškova, veliki broj njih je odustao od proizvodnje mlijeka, jer im se to nije isplatilo. Politika poticaja sada preferira veće proizvođače“, kazao je Porčić. 

Doprinjela i redovna isplata poticaja

Poročić naglašava kako je zadržavanju pozitivnog trenda, kada je riječ o proizvodnji mlijeka, doprinijela i redovna isplata poticaja iz općinskog i kantonalnog budžeta.

Ove godine imali smo situaciju da je lokalna vlast iz gradskog budžeta uložila 400.000 maraka u poljoprivrednu proizvodnju. Od toga je 170.000 bilo namijenjeno proizvođačima mlijeka i sva ta sredstva su isplaćena uredno i na vrijeme“, istakao je Porčić. 

Na području Cazina proizvodnjom mlijeka se bavi preko 1.000 domaćinstava, a najveći otkupljivač na ovom prostoru je mljekara “Meggle” iz Bihaća, koja veliki broj svojih proizvoda izvozi na inostrano tržište, piše Agro Klub.

Previous 25 godina rada Bosanske škole u Melbournu: Ispraćena 14. generacija maturanata
Next Početak radova na probijanju tunela Zenica

You might also like

Ekonomija/Biznis

Kreće isporuka Energoinvestove opreme za najveću trafostanicu u Africi

Kompanija Energoinvest d.d. Sarajevo upriličila je danas u Blažuju kod Sarajeva prezentaciju za novinare elektroopreme koja će za deset dana biti isporučena kompaniji Sonelgaz iz Alžira, a biće ugrađena u

Ekonomija/Biznis

Posljedice koronavirusa u regionu: Bosna i Hercegovina i Srbija imale najbolji ekonomski odgovor

U državama bivše Jugoslavije od početka pandemije koronavirusa zaraženo je ukupno 1.238.199 osoba, a preminulo je 24.287 osoba oboljelih od Covida-19. Najviše zaraženih registrirano je u Srbiji, čak 442.835, dok

Ekonomija/Biznis

Biznismen iz Turske u Bosni pokrenuo posao tokom pandemije: Nije bio lockdown tako smo došli na ideju da tu otvorimo kompaniju

Pandemija korona virusa na mnoge kompanije djelovala je nepovoljno, smanjen je obim posla, a poslodavci su bili prinuđeni otpuštati radnike. Rijetki su oni koji su u ovako izazovnom vremenu odlučili