Ruše zidove predrasuda: Časna sestra Blanka i muallima Šejla mnogima su spas

Ruše zidove predrasuda: Časna sestra Blanka i muallima Šejla mnogima su spas

Ponekad je dovoljan tek jedan poziv. Tako je i časna sestra Blanka u Bosni i Hercegovini, tačnije Livnu, s učiteljicom islama i imamovom suprugom muallimom Šejlom srušila sve predrasude i zidove mržnje koji su mogli biti prepreka među njima, piše Dnevnik.hr.

Njih dvije zajedno pomažu svima potrebnima, siromašnima i bolesnima, ne pitajući koje su vjere ili nacije. Upravo onako kako bi to i trebalo biti, no često nije. Ove dvije čudesne žene tako čine Livno boljim mjestom za život.

Časna sestra Blanka primjer je kako se trebamo boriti s preprekama koje nas svakodnevno muče u životu. Odrasla je kraj Vinkovaca, a dio rata je provela u opkoljenom Sarajevu.

Muallima Šejla je porijeklom iz Bratunca kraj Srebrenice, iz kojeg je otišla za vrijeme rata. Ove dvije nesvakidašnje žene spojila je pomalo čudesna priča.

Sestra Blanka je, dirnuta vapajem za pomoć jedne mlade majke četvero djece, nazvala pravu osobu s kojom će uskoro krenuti u humanitarnu misiju, Šejlu. Cijela ova akcija nastala je jer je jednoj majci bila potrebna perilica.

No, prerasla je u nešto puno veće od onoga što su mogle i zamisliti. “Ja sam došla do broja muallime Šejle, nazvala sam ju, pitala je li moguće da zajednički pribavimo šta je potrebno. Ona je odmah kliknula i rekla da. Tako smo počele”, prisjeća se sestra Blanka.

Njihovi sugrađani o njima imaju samo riječi hvale. …

-Muallima Šejla jedna je od onih kojoj nije problem učiniti sve kako bi pomogla drugome, a spektar njezinog posla je širok. Pojasnila je i čime se sve bavi te što zapravo znači muallima.

“Muallima sam u Muslimanskoj zajednici Livno. Mualima je nešto kao vjerska učiteljica, iako je opis mog posla puno širi od toga. Pored vjerske pouke za djecu, koordinatorica sam udruženja žena pri Muslimanskoj zajednici Livno. Moj suprug je imam džamiji koja se nalazi u centru Livna. Imamo i kćer od tri i po godine”, kaže Šejla.

Časna Blanka i muallima Šejla spas su za mnoge. Pomažu svima kojima je pomoć potrebna, bez izuzetka.

  • “U Bosni se uvijek tako živjelo, evo ja već šest godina živim u Livnu i možda je ovo jedan od najboljih primjera međureligijskog humanitarnog rada u kojemu sam se osjećala najljepše, najprirodnije i nije bilo te izvještačenosti. Za mene to nije nešto svakidašnje”, kaže Šejla.

Sestra Blanka i muallima Šejla uživaju u zajedničkom radu, a jedna o drugoj imaju samo riječi hvale, razumijevanja i međusobnog poštovanja.

“Sa Šejlom je jako lijepo raditi i sarađivati. Ona je jedna otvorena osoba, otvorenog duha i pogleda, spremna učiniti dobro i žrtvovati se za to dobro. Upravo to je Šejla, dakle, htjeti, moći i ostvariti. Ja bih je tako oslikala”, kaže Blanka.

“Časna sestra Blanka je jedna posebna osoba s kojom je vrlo lako sarađivati, a mogu reći i za sebe da je sa mnom lako surađivati. Karakteri su nam se podudarili, vrlo je jednostavna. Također, vidi se da želi pomoći, nebitno kome. Ne pravi razliku među ljudima”, kaže Šejla.

U Livnu i njegovoj okolini, mnogo je ljudi u potrebi, siromašnih, nezaposlenih, razjedinjenih. A zajedništvo, tolerancija, dijalog, često su tako apstraktni pojmovi kojima se razmeću oni koji ih baš i ne poznaju. Ove dvije žene pravi su primjer da je zajedništvo itekako moguće, one su primjer za kojim se svi trebamo povesti.


Previous Dan grada u bordo boji: Sarajevo napunilo mrežu Željezničara u derbiju na Grbavici
Next Jedan dolazak u Sarajevo je mnogo toga promijenio u Zoraninom životu

You might also like

ŽIVOT

Ko je bio Hasan Muratović: Impresivna akademska i politička karijera bivšeg državnog premijera

Prvi poslijeratni premijer Vlade Bosne i Hercegovine profesor doktor Hasan Muratović preminuo je u 80. godini jutros od posljedica koronavirusa u Sarajevu, javili su mediji u Bosni i Hercegovini. Iza

ŽIVOT

Nogometašice U-16 reprezentacije uče znakovni jezik kako bi komunicirali sa kolegicom

Ženska nogometna U-16 reprezentacija boravi u Trening centru Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine u Zenici gdje se pripremaju za razvojni turnir koji će se održati u Srbiji naredne sedmice. Ono

Ekonomija/Biznis

Sve više Bosanaca vraća se u domovinu i pokreće biznis

Ovih dana privatna firma, koja se jedina u USK bavi izradom i opremanjem dječijih igrališta, intenzivno radi na obnovi igrališta Gradskog vrtića u Bihaću, javlja rtvusk. Izrada i opremanje dječijih igrališta ozbiljan je