S Cetinja slobodarske poruke i uz bosanske patriotske pjesme (Video)

S Cetinja slobodarske poruke i uz bosanske patriotske pjesme (Video)

Danas je na Cetinju održan, vjerovatno, najmasovniji skup u tom crnogorskom gradu posljednjih godina, a možda i decenija.

Okupljeni su uglas pjevali crnogorsku himnu, ali i veliki Merlinov hit iz vremena opsade Sarajeva i bosanskog otpora agresiji.

Starija gospođa držala je na kartonu ispisanu poruku: Četnici su me ubijali 1000 dana – 4 godine sa Trebevića, sada bi htjeli sa Lovćena? NE! Crnogorci postoje!

Grupa građana, koja je organizator protesta, ranije je poručila da će danas odlučno reći NE daljoj fašizaciji i klerikalizaciji crnogorskoga društva, prenosi Antena M.

“Pozivamo sve kojima je na srcu građanska, demokratska, slobodna, antifašistička i sekularna Crna Gora da se okupimo na Cetinju i iskažemo protest onima koji su nas prošle neđelje trovali suzavcima, tukli gumenim mecima, pendrecima, gađali šok bombama – zato što ne pristajemo na veleizdaju ove vlasti”, naveli su ranije oni.

Tokom današnjeg protesta na Cetinju građani su pozvali premijera Zdravka Krivokapića i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da podnesu ostavke i prihvate se odgovornosti za represiju i nezapamćeno nasilje nad svojim građanima.

Mi, slobodnom voljom okupljeni građani, danas na Belvederu, simbolu neporažene građanske Crne Gore, okupili smo se da iskažemo da nećemo pristati na dalja ponižavanja, obespravljivanja, progon, brutalnu represiju i kršenje Ustavom Crne Gore zagarantovanih prava.

Braneći dostojanstvo svoje zemlje i nedozvoljavajući dominaciju srpskoga sveta nad simbolom crnogorske državne slobode, bili smo goloruki izloženi stotinama suzavaca, šok bombi, udarcima pendreka i gumenim mecima.

Na očigled međunarodne zajednice, pred očima diplomata NATO i EU zemalja, stotine policajaca pucalo je u starce, žene i đecu, u mladiće i đevojke koji su mirnim okupljanjem odgovarali na demonstraciju sile i dominaciju srpske i ruske politike nad Crnom Gorom i njenom Prijestonicom.

Aktuelna vlast propuštila je u Cetinjski manastir gomilu do zuba naoružanih kriminalaca i pripadnika paravojnih jedinica, a na barikade građana poslala bagere da se nemilosrdno obračunaju s onima koji su bili na braniku crnogorske slobode.

Zahvaljujući trezvenosti građana i spremnosti da do kraja očuvaju građansko lice Crne Gore, izbjegnut je pakleni plan aktuelne vlasti da nas, pobornike građanske, sekularne, antifašističke i multikulturne Crne Gore, prikaže kao ekstremiste, teroriste i nacionaliste.

Aktuelna vlast je 5. septembra pokazala da Vladom Crne Gore upravlja Srbija i njena crkva posredstvom premijera Krivokapića i vicepremijera Abazovića, koji nijesu prezali od krvoprolića da dokažu pokornost Aleksandru Vučiću.

Stoga pozivamo:

1. Premijera Krivokapića i vicepremijera Abazovića da podnesu ostavke i prihvate se odgovornosti za represiju i nezapamćeno nasilje nad svojim građanima.

2. Predstavnike bezbjednosnog sektora da podnesu ostavke zbog zloupotrebe policijskih i vojnih resursa protiv svojih građana, a u korist crkvene organizacije tuđe države.

3. Rukovodstvo RTCG da podnese ostavku zbog toga što je svjesno dezinformisalo o navodnim napadima građana na policiju vatrenim oružjem, te time zastrašivala javnost.

4. Funkcionere cetinjske Ure, čiji je predśednik partije odobrio brutalni obračun s njihovim sugrađanima, pogazio sve principe izvorne suverenističke i građanske partije te partiju i državu stavio u službu velikodržavne politike Srbije i Crkve Srbije – da podnesu ostavke i pokažu da nijesu pioni anticivilizacijske politike koju njihov šef Abazović sprovodi.

5. Međunarodnu zajednicu da se nepristrasno i jasno uključi u odbranu građanskih prava svih građane ove zemlje koji ne prihvataju radikalnu i šovinističku ideologiju Srpskoga sveta, te izvrši pritisak na aktuelnu vlast koja ovu zemlju iz Evrope vodi u podzemlje Vučićevog Srpskoga sveta.

Mirno i civilizovano ukazivali smo na probleme ovoga društva, na politički revanšizam vlasti, na obespravljenost. Naše poruke jasno su se čule 5. septembra, kao i danas. I nećemo stati dok od Crne Gore ne napravimo zemlju kojom će vladati mir, demokratija, tolerancija i suživot.

Pozivamo sve organizacije i pojedince građanske profilacije u Crnoj Gori da podrže ovaj Proglas, tako što će svako pojedinačno, konkretnim aktivnostima obezbijediti da se danas saopšteni zahtijevi ispune do kraja!

Belveder nije pao! Neće ni Crna Gora!

Previous Na današnji dan Gradaščević postao – Vrhovni komandant Bosne izabran voljom naroda!
Next Procvjetao turizam u USK: Kapaciteti popunjeni do maksimuma

You might also like

NAŠI DANI

Da Murat Badić može vidjeti novu Ferhadiju…

Prije 15 godina, na postavljanju kamena temeljca, ubijen je Cazinjanin kojem je bio san da ponovo vidi najljepšu banjalučku džamiju. Piše: Mirza Sadiković, Al Jazeera Još su svježe slike događanja od

NAŠI DANI

Najbolji odgovor na rathohuškačke poruke i prijetnje – jačanje državnih institucija i NATO integracije

“Današnji poziv Milorda Dodika vojnicima Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine da sljedeće godine, umjesto zakonom obaveznih i propisanih uniformi, obuku uniforme tzv. Vojske RS, predstavlja otvoreni poziv

NAŠI DANI

Zenica: Replika Bilinopoljske izjave obogatila park Kulina bana

U organizaciji Foruma građana Zenice danas je u parku Kulina bana kod stadiona Bilino polje, obilježena 818. godišnjica „Bilinopoljske izjave“ dokumenta u kojem su poglavari bosanske crkve, pred izaslanikom rimskog