SAD: sankcije Milanu Tegeltiji i Mirsadu Kukiću

SAD: sankcije Milanu Tegeltiji i Mirsadu Kukiću

Američki State Department uveo je danas sankcije bivšem predsjedniku VSTV-a BiH Milanu Tegeltiji i predsjedniku PDA Mirsadu Kukiću, saopštio je američki državni sekretar Antony Blinken.

Tegeltija i Kukić, pojašnjava se u saopštenju, sankcionisani su zbog umiješanosti u značajnu korupciju.

Prije svega, ovakva odluka podrazumijeva zabranu ulaska u SAD.

“Njihovo djelovanje ugrožava vladavinu prava, vjeru javnosti u demokratske institucije i vlasti, te mir i prosperitet za građane BiH”, kaže se saopštenju Blinkena.

Kao predsjednik VSTV-a BiH, pojašnjava se u odluci State Departmenta, Tegeltija je bio uključen u koruptivna djela koja uključuju korištenje političkog utjecaja i službene moći za sticanje vlastite koristi.

“Naime, postoje vjerodostojne informacije da je Tegeltija svoj položaj iskoristio za traženje koristi u zamjenu za miješanje u sudski proces, kao i manipulaciju imenovanjima sudija i drugim javnim poslovima”, kaže se u saopštenju.

Osim Tegeltije, na listi sankcionisanih našla se i njegova supruga Tijana, kojoj je također zabranjen ulazak u SAD.

Kada je u pitanju Mirsad Kukić, navodi se da je umiješan u koruptivne aktivnosti koje su se odnosile na rad banovićkog rudnika.

“U svojstvu direktora rudnika Kukić je bio umiješan u koruptivna djela putem kojih je koristio njegov politički utjecaj i službenu moć za sticanje lične koristi.

Naime, postoje vjerodostojne informacije da je Kukić prisvajao javna sredstva za ličnu korist i miješao se u odluke o zapošljavanju i imenovanju kako bi sticao političku korist”, dodaje se u saopštenju State Departmenta, prenose Vijesti.ba.

Sjedinjene Države uvele sankcije Dodiku i ATV-u

Previous Sjedinjene Države uvele sankcije Dodiku i ATV-u
Next Kako je iz Srbije uložen nemali novac u englesku Premier Ligu: Takmičenje Vučića i opoziciji bliskog biznismena

You might also like

NAŠI DANI

Brčko distrikt: Nastava u svim osnovnim i srednjim školama

Nakon što je Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta Bosne i Hercegovine 3. decembra donio Naredbu o početku nastave, danas je u svim osnovnim i srednjim školama na području Brčko distrikta Bosne

NAŠI DANI

Predsjednik parlamenta Turske Sentop i delegacija prošetali Baščaršijom

Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turkiye (TBMM) Mustafa Sentop i delegacija obišli su Baščaršiju, u Sarajevu, javlja AA. Tokom obilaska posjetili su kulturno-historijske spomenike i ujedno simbole Sarajeva iz osmanskog

NAŠI DANI

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježen i u Foči

Koordinacija “Naša Foča“, po prvi put u historiji ovog grada, organizovala je obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. U haremu Aladža džamije priređen je kulturno – umjetnički program, kojem su