SAD: sankcije Milanu Tegeltiji i Mirsadu Kukiću

SAD: sankcije Milanu Tegeltiji i Mirsadu Kukiću

Američki State Department uveo je danas sankcije bivšem predsjedniku VSTV-a BiH Milanu Tegeltiji i predsjedniku PDA Mirsadu Kukiću, saopštio je američki državni sekretar Antony Blinken.

Tegeltija i Kukić, pojašnjava se u saopštenju, sankcionisani su zbog umiješanosti u značajnu korupciju.

Prije svega, ovakva odluka podrazumijeva zabranu ulaska u SAD.

“Njihovo djelovanje ugrožava vladavinu prava, vjeru javnosti u demokratske institucije i vlasti, te mir i prosperitet za građane BiH”, kaže se saopštenju Blinkena.

Kao predsjednik VSTV-a BiH, pojašnjava se u odluci State Departmenta, Tegeltija je bio uključen u koruptivna djela koja uključuju korištenje političkog utjecaja i službene moći za sticanje vlastite koristi.

“Naime, postoje vjerodostojne informacije da je Tegeltija svoj položaj iskoristio za traženje koristi u zamjenu za miješanje u sudski proces, kao i manipulaciju imenovanjima sudija i drugim javnim poslovima”, kaže se u saopštenju.

Osim Tegeltije, na listi sankcionisanih našla se i njegova supruga Tijana, kojoj je također zabranjen ulazak u SAD.

Kada je u pitanju Mirsad Kukić, navodi se da je umiješan u koruptivne aktivnosti koje su se odnosile na rad banovićkog rudnika.

“U svojstvu direktora rudnika Kukić je bio umiješan u koruptivna djela putem kojih je koristio njegov politički utjecaj i službenu moć za sticanje lične koristi.

Naime, postoje vjerodostojne informacije da je Kukić prisvajao javna sredstva za ličnu korist i miješao se u odluke o zapošljavanju i imenovanju kako bi sticao političku korist”, dodaje se u saopštenju State Departmenta, prenose Vijesti.ba.

Sjedinjene Države uvele sankcije Dodiku i ATV-u

Previous Sjedinjene Države uvele sankcije Dodiku i ATV-u
Next Kako je iz Srbije uložen nemali novac u englesku Premier Ligu: Takmičenje Vučića i opoziciji bliskog biznismena

You might also like

NAŠI DANI

Američki komandant u Sarajevu; EUFOR vježba u Hercegovini (VIDEO)

Ceremonija kojom je označen početak EUFOR-ove vježbe Brzi odgovor 2021 održana je 25.9.2021. godine. Godišnjom vježbom provjerava se sposobnost EUFOR-a da izvrši pozivanje i raspoređivanje rezervnih snaga koje se nalaze

NAŠI DANI

Potpisana Platforma i principi ‘Koalicije za Mostar 2020’ (Video)

Predstavnici pet političkih stranaka (SDA, SBB, DF, SBiH, BPS) koje čine “Koaliciju za Mostar 2020” potpisali su u petak Platformu i principe zajedničkog djelovanja na lokalnim izborima u Mostaru. U

NAŠI DANI

Sjedinjene Države uvele sankcije Dodiku i ATV-u

 Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država proširilo je listu sankcija koje se odnose na radnje povezane s korupcijom, a od danas na toj listi su član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad