SAD: Senat traži reformu Ustava i put Bosne ka EU i NATO-u

SAD: Senat traži reformu Ustava i put Bosne ka EU i NATO-u

Sjedinjene Američke Države podržavaju teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i jednakost svih naroda prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, te ohrabruju vlasti Bosne i Hercegovine da nastave s naporima za članstvo u Evropskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu (NATO), navodi se u rezoluciji Senata SAD, ekskluzivno saznaje „Dnevni avaz“.

Najviše američko zakonodavno tijelo usvojilo je rezoluciju povodom obilježavanja 25 godina od Dejtonskog sporazuma koju je predložio senator Šerod Braun (Sharrod Brown) iz Ohaja.

Rezolucija dolazi u vrijeme kada se očekuje pojačani angažman SAD u regiji, posebno u BiH, nakon što je na predsjedničkim izborima pobijedio Džo Bajden (Joe Biden).

U rezoluciji se ističe da je sporazumom “okončan rat u Bosni i Hercegovini i donesen mir.” Istaknuto je, između ostalog, da su “etničko čišćenje i koncentracioni logori korišteni kao sredstvo rata protiv muškaraca, žena i djece Bošnjaka, što je kulminiralo genocidom u julu 1995. u Srebrenici, gdje je 8.000 mladića i muškaraca bilo zatočeno i ubijeno”.

– Od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma vlada i narod Bosne i Hercegovine rade u partnerstvu s međunarodnom zajednicom na izgradnji mirnog i demokratskog društva zasnovanog na vladavini zakona, poštivanju ljudskih prava i slobodnom tržištu – navedeno je u rezoluciji kojom se odaje priznanje i NATO-u, čija je zračna kampanja omogućila potpisivanje Mirovnog sporazuma.

Senat SAD vrlo precizno ističe prioritete za BiH:

– Potičemo vladu Bosne i Hercegovine da provodi ustavne reforme potrebne za pomirenje radi traženja empatije i poštovanja kao temelja za izgradnju zajedničke budućnosti te potiče vladu Sjedinjenih Država da usko sarađuje s vladama zemalja koje graniče s Bosnom i Hercegovinom – posebno onima koje su potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma – kako bi podržala punu provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i balkanskih država koja zahtijeva regionalnu saradnju – navodi se, između ostalog, u rezoluciji.

Također, rezolucija priznaje posebnu ulogu američkih diplomata u postizanju Mirovnog sporazuma te se spominju i svi njegovi potpisnici. No, rezolucija daje smjernice za daljnji angažman SAD u BiH.

Potvrđujemo zajedničku posvećenost Sjedinjenih Država i EU promicanju i zaštiti ljudskih prava, demokratije i vladavine prava širom svijeta. Pozdravlja predanost vlade i naroda Bosne i Hercegovine miru i saradnji 25 godina nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma te potiče Vladu BiH da nastavi napredovati u rješavanju svojih ustavnih pitanja i poboljšanju svoje ekonomske politike dok napreduje prema članstvu u NATO-u i EU – rečeno je u rezoluciji.

Previous PAVLE RADIĆ: Srednji prst i ukradena ikona
Next Vučić o ukidanju entiteta Rs: Taj koji bi to da radi ne želi dobro miru i stabilnosti na Balkanu

You might also like

NAŠI DANI

KS: Odata počast poginulim pripadnicima Armije RBiH pravoslavne vjeroispovijesti

Povodom Božića, predstavnici Koordinacije boračkih udruženja i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović posjetili su danas groblje Sveti Marko, gdje su položili cvijeće i odali počast poginulim pripadnicima

NAŠI DANI

Bećirović i Komšić uputili u proceduru državni zakon o imovini

Prijedlog državnog zakona o imovini upućen je u utorak u zvaničnu proceduru Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, prenosi Anadolu. Kako je saopšteno predlagači su Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH, i Željko

NAŠI DANI

OS BiH na poklon dobija dva helekoptera, država kupuje još dva?

Sjedinjene Američke Države ponudile su Bosni i Hercegovini donaciju dva helikoptera za potrebe Oružanih snaga, ali pod dva uslova, saznaje ATV. Izvor iz Ministarstva odbrane tvrdi da će Amerika helikoptere