SAD uvele sankcije mreži kompanija i osoba povezanih s Dodikom i njegovom porodicom

SAD uvele sankcije mreži kompanija i osoba povezanih s Dodikom i njegovom porodicom

 Ured za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) stavio je na crnu listu sedam firmi iz Bosne i Hercegovine (iz entiteta Republika Srpska) i još dvije osobe koje, kako navode, obezbjeđuju glavne izvore prihoda za predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika, koji je već pod američkim sankcijama, kao i njegovu porodicu.

Dodik je koristio i dalje koristi svoj zvanični položaj da akumulira lično bogatstvo preko kompanija povezanih sa njim i sinom Igorom Dodikom. Na primjer, 2024. godine, Igor i Milorad Dodik su iskoristili svoju kontrolu nad visokim zvaničnicima državne vlasti Bosne i Hercegovine (BiH) kako bi manipulirali nacrtom državnog budžeta BiH, omogućujući da se državni ugovor dodijeli kompaniji Prointer ITSS d.o.o. Banja Luka Clan Infinity International Group- entitetu unutar mreže-izvan konkurentskog procesa.

– Sjedinjene Države osuđuju Dodikove kontinuirane napore da naruši institucije koje su osigurale mir i stabilnost za Bosnu i Hercegovinu i region – izjavio je ranije podsekretar za terorizam i finansijsku obavještajnu službu Ministarstva finansija SAD-a Brian E. Nelson. Dodao je da će SAD nastaviti razotkrivati prevarne šeme koje omogućavaju Dodiku i njegovoj porodici da eksploatiraju sopstveni narod za ličnu korist.

U obrazloženju se dalje navodi da “Dodik ne samo da pljačka građane BiH svojim koruptivnim ponašanjem, već i ugrožava njihovu sigurnost i sigurnost kroz svoje ponovljene prijetnje da će nastaviti s otcjepljenjem RS od BiH.

Dodikova nedavna objava zvanične odluke da predloži “razdvajanje” RS od BiH nastavak je očigledno antidejtonskih aktivnosti i ugrožava mir i stabilnost regiona.

Svojom korupcijskom i secesionističkom retorikom Dodik nastavlja da podriva institucije BiH i obogaćuje svoju porodicu na račun naroda, dodatno rizikujući budućnost BiH u evroatlantskim institucijama”.

Podsjećaju da se Milorad Dodik na osnovu odluke od 5. januara 2022. nalazi na crnoj listi SAD-a jer se tereti da je odgovoran ili da je saučesnik, ili da je direktno ili indirektno učestvovao u kršenju ili činjenju djela koje ometaju ili prijete implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma (DPA), kao i za koruptivne aktivnosti.

Sjedinjene Države su prethodno sankcionirale Dodika još 17. jula 2017. godine zbog ometanja ili prijetnje ometanjem provedbe DPA.

Dodatno, Sjedinjene Države su sankcionirale i Dodikovu odraslu djecu, Igora i Goricu Dodik, 20. oktobra 2023. godine zbog pružanja materijalne pomoći, sponzoriranja ili pružanja finansijske, materijalne ili tehnološke podrške za, ili robe ili usluge za podršku Dodiku, osobi čija je imovina blokirana prema odluci OFAC-a.

MREŽA PATRONATA PORODICE DODIK I VEZE S JAVNIM TENDERIMA

Dodik je koristio svoj zvanični položaj da usmjeri ugovore vlade RS-a ka mreži privatnih kompanija koje on i Igor nadziru. Iako Igor kontroliše mnoge kompanije u ovoj mreži, on sakriva svoju ličnu povezanost sa kompanijama oslanjajući se na fiktivne vlasnike i direktore.

Infinity International Group d.o.o. Banja Luka (Infinity) je holding kompanija u BiH koja direktno ili indirektno posjeduje ili je većinski vlasnik najmanje pet drugih kompanija sa sjedištem u BiH: Prointer ITSS d.o.o. Banja Luka Clan Infinity International Group (Prointer), Kaldera Company El PGP d.o.o. (Kaldera), Infinity Media d.o.o. (Infinity Media), K-2 Audio Services Banja Luka d.o.o. (K-2) i Una World Network d.o.o. (Una).

Dodatno, Sirius 2010 d.o.o. Banja Luka (Sirius) je informatička kompanija koja djeluje unutar Dodikove porodične mreže. Zajedno sa Prointerom i Kalderom, Sirius je poznat u BiH po dobijanju unosnih vladinih ugovora. Zajedno, Prointer i Sirius pružaju IT robu i usluge organizacijama širom entiteta RS i čitave BiH, dok Kaldera uglavnom posluje u inženjerskom sektoru.

Kada se radi o većini ovih poslovnih entiteta, Igor je često uključen u poslovne operacije iza scene. Na primjer, u aprilu 2024. godine, tadašnji direktor Siriusa je dao ostavku, a Igor je bio uključen u zapošljavanje njegove zamjene. Igor je na kraju bio odgovoran za osiguravanje da svaka kompanija, uključujući Prointer, Sirius i Kalderu, izvršavaju svoje finansijske obaveze. Dodatno, Igor je odobrio plan za izmirenje duga Kaldere sa lokalnom bankom, a potom je brzo izvršen kredit između Prointera i Kaldere. Igor je također bio uključen u organizaciju sastanka kako bi raspravljao o novim ugovorima sa svojim saradnicima i generalnim direktorom Prointera.

Povezano s tim, ova Dodikova mreža često restrukturira vlasništvo nad korporacijama kako bi sakrila učešće porodice u kompanijama i izbjegla sankcije.

Na primjer, Prointer je preuzeo vlasništvo nad Alternativna Televizija d.o.o. (ATV) 2021. godine, ali je brzo prenio vlasništvo na Infinity Media i K-2 nakon što je OFAC sankcionirao ATV 5. januara 2022. zbog toga što je bio u vlasništvu ili pod kontrolom, ili što je djelovao ili navodno djelovao u ime, direktno ili indirektno, Milorada Dodika.

Početkom 2024. godine, K-2 je bio u procesu spajanja sa ATV-om, nakon čega bi K-2 preuzeo i zadržao svu imovinu ATV-a, a ATV bi prestao postojati.

Iako Đorđe Đurić (Đurić) i Milenko Čičić (Čičić) zauzimaju vlasničke i upravljačke pozicije unutar mreže, Igor Dodik u konačnici upravlja finansijskim odlukama za mrežne kompanije, uključujući Prointer i Kalderu, te je potrebno Igorovo odobrenje za poslovne odluke.

Đurić, kao krajnji vlasnik Infinity i njegovih podružnica, blizak je Igorov saradnik koji mu često pomaže u finansijskim aktivnostima. Na primjer, Đurić i Igor Dodik su namjerno poduzeli korake kako bi sakrili svoje učešće u offshore bankovnom računu i entitetu nad kojim su imali zajedničku kontrolu, vjerovatno omogućujući Igoru da prebaci milione eura u inostranstvo.

Čičić je generalni direktor Kaldere. U ovoj ulozi, Čičić i generalni direktor Prointera izvještavaju Igora o poslovnim aktivnostima Kaldere i Prointera. Dodatno, u jednoj prilici, Čičić je predstavljao Igora na sastanku sa nekim od Igorovih poslovnih partnera i izvršio niz finansijskih transakcija u Igorovo ime tim istim poslovnim partnerima.

Važno je napomenuti da „Milenko Čičić“ koji je danas sankcioniran nije ista osoba kao „Milenko Čičić“ koji je bio jedini vlasnik Kaldere do njene prodaje Prointeru krajem decembra 2019. godine.

Prointer, Kaldera, Sirius i Čičić su sankcionirani zbog toga što su u vlasništvu ili pod kontrolom, ili što su djelovali u ime, direktno ili indirektno Igora Dodika, osobe čija je imovina i interes u imovini blokiran prema odluci OFAC-a.

Đurić je sankcioniran zbog pružanja materijalne pomoći, sponzoriranja ili pružanja finansijske, materijalne ili tehnološke podrške za, ili robe ili usluge za podršku Igoru Dodiku.

Kao rezultat današnjih mjera, sva imovina i interesi u imovini gore navedenih sankcioniranih osoba koje se nalaze u Sjedinjenim Državama ili u posjedu ili pod kontrolom američkih državljana su blokirani i moraju se prijaviti OFAC-u.

Pored toga, bilo koji entiteti koji su u vlasništvu, direktno ili indirektno, pojedinačno ili u zbiru, 50 posto ili više od strane jedne ili više sankcioniranih osoba također su blokirani.

Osim ako je to dozvoljeno općom ili specifičnom licencom koju je izdao OFAC, ili izuzećem, OFAC-ovi propisi općenito zabranjuju sve transakcije od strane američkih osoba ili unutar (ili u tranzitu kroz) Sjedinjene Države koje uključuju bilo koju imovinu ili interese u imovini sankcionisrnih ili na drugi način blokiranih osoba.

Pored toga, finansijske institucije i druge osobe koje se bave određenim transakcijama ili aktivnostima s sankcioniranim entitetima i pojedincima mogu se izložiti sankcijama ili biti podvrgnute izvršnoj akciji.

Zabrane uključuju davanje bilo kakvih prihoda ili sredstava, dobara ili usluga bilo kojoj sankcioniranoj osobi, ili primanje bilo kakvog prihoda ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od bilo koje takve osobe.

Izvor: Agencije

Previous Egipatski vojnici kažu da je njihova zemlja podbacila u Gazi
Next Potvrđene 162 godine zatvora za zločine u Bosanskom Novom

You might also like

ŽIVOT

IT inženjer nakon odlaska u Njemačku i pola godine rada, vratio se u Bosnu

Prije nego što odluči da ode u inostranstvo, mlad čovjek treba biti siguran da je dao maksimum i u svojoj zemlji i da je uradio sve što je mogao na

NAŠI DANI

Sarajevo: Obilježene 483 godine postojanja Gazi Husrev-begove medrese

Centralnom svečanošću održanom u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, obilježena je 483. godišnjica kontinuiranog odgojno-obrazovnog rada ove ustanove. Gazi Hurev-begova medresa osnovana je 26. redžeba 943. hidžretske, odnosno 8.

NAŠI DANI

Srebreničani jedinstveno na izbore pod sloganom ‘Moja adresa: Srebrenica’

Na sastanku političkih lidera Bošnjaka u Srebrenici danas je donesena odluka o zajedničkoj kampanji podizanja izlaznosti za izbore 2020. godine, pod sloganom ‘Moja adresa: Srebrenica’. Za vođu inicijative imenovan je