Safet Zec: Čitava jedna impresivna zaostavština kulture zapravo čeka na obnovu

Safet Zec: Čitava jedna impresivna zaostavština kulture zapravo čeka na obnovu

Akademski slikar Safet Zec posjetio je prije dva dana multimedijalnu izložbu naučno-istraživačkog, edukativnog i izložbenog projekta “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne” u gradskoj galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu.

Nakon obilaska izloženih eksponata s dr. Aidom Abadžić-Hodžić, autoricom koncepta, voditeljicom istraživačkog projekta i glavnom kustosicom, Safet Zec je za Preporod.info rekao da je iznenađujuća količina izloženih materijala koji prikazuju raznovrsne sadržaje iz Sarajeva ali i sadržaje iz drugih gradova, a koje do sada nije imao priliku vidjeti.

– Raduje me ponovni susret s mnogim sakralnim objektima koji su restaurirani. Odmah nasuprot tome možete zaključiti i da, nažalost, mnogi nisu restaurirani. Mnogi još čekaju, čitava jedna impresivna zaostavština kulture zapravo čeka na obnovu – ističe Zec.

Osvrnuvši se na prikazani značaj vode u ovdašnjoj kulturi ukazao je da bi iz toga mnogi mogli puno naučiti o ovom narodu, uključujući i pojedine istaknute predstavnike vlasti u regionu.

– Svi možemo biti zadovoljni da imamo ovakvu priliku da obnovimo i sjećanja… mi smo u periodu smjene jedne i dolaska nove kulture smatrali da ono što je zaostalo pripada prošlosti i da nema vrijednosti, pa smo kao djeca uništavali bakreno posuđe. Dakle, čitava jedna kultura je pokrivana, stidjeli smo je se – sjeća se akademski slikar ističući da žali zbog tog perioda stida.

Ukazao je da se ta pojava i danas može naći kod uništavanja predivnih starih zbog izgradnje novih objekata i improvizacija.

– Moja velika tuga je to što danas u Sarajevu zamalo da više nemamo mahale, ostali smo na Svrzinoj i još dvije kuće. Svi ruše stare i prave potpuno nove, kapije su srušene a napravljene željezne, i tako redom – ističe Zec, prisjećajući se broja česama koje su davale život mahalama, a koje su prikazane na izložbi.

Upozorio je da je zapuštanje i devastacija prisutna i u drugim krajevima, navodeći grad Počitelj kao jedan od najtužnijih primjera takve pojave.

Za izložbu u galeriji Collegium Artisticum je rekao da bi trebala mjesecima ostati prikazana te da ga žalosti što se uskoro završava.

– Vjerujem da će izložba biti prenesena širom i ove nekadašnje naše zemlje, ali i Evrope, da na ovaj prelijepo sabran i dokumentovan način govori o tom dijelu Balkana koji se zove Bosna, i njenim ljepotama – smatra akademski slikar Safet Zec.

Multimedijalna izložba naučno-istraživačkog, edukativnog i izložbenog projekta “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne” za javnost je otvorena do 18. novembra, od 10.00 do 18.00 sati. U vrijeme trajanja izložbe bit će održano nekoliko panela i zanimljivih radionica a ulaz na izložbu je besplatan.

Previous RH ministar pokušao poljubiti njemačku ministricu - neuspješno!
Next Masakri u Gazi: Izrael bombardovao konvoj s ranjenicima na ulazu u bolnicu, građane koji su bježali prema jugu...

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

U Sarajevu izložba povodom 1. marta: Borba za nezavisnost i dalje traje

Povodom državnog praznika u Sarajevu je danas otvorena izložba pod nazivom “1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine”, javlja Anadolija. Izložbu je organizovao Arhiv Federacije Bosne i Hercegovine u

BAŠTINA

Machu Picchu (Video)

Machu Picchu, grad je kojeg su Inke izgrdili u 14. ili 15. vijeku, ali i napustili već u 16. vijeku brinući da će ga Španci otkriti i uništiti. Na odlasku

NAŠI DANI

Na današnji dan svečano otvoren obnovljeni Stari most u Mostaru

Na današnji dan 2004. godine u Mostaru je svečano otvoren obnovljeni Stari most. Svečanost je upriličena u prisustvu najmanje 50 delegacija, pet predsjednika država, dvaju premijera, jednog predsjednika parlamenta, pet