Salko Tursunović isključen iz kluba Koalicije ‘Moja adresa: Srebrenica’, pozvan da podnese ostavku

Salko Tursunović isključen iz kluba Koalicije ‘Moja adresa: Srebrenica’, pozvan da podnese ostavku

Nakon smjene Ćamila Durakovića sa pozicije predsjednika Skupštine Opštine Srebrenica, inicijativa “Moja adersa: Srebrenica” održala je vanredni sastanak na kojem je donijela tri zaključka.

Naime, na prijedlog Stranke za Bosnu i Hercegovinu (čiji je član Salko Tursunović), Klub odbornika koalicije “Moja adresa: Srebrenica” isključuje Salku Tursunovića iz ovog kluba.

Istovremeno, konstatovano je da Salko Tursunović nema podršku Kluba odbornika koalicije “Moja adresa: Srebrenica” i DF-a u Skupštini Opštine Srebrenica.

– Klub odbornika koalicije “Moja adresa: Srebrenica” i DF nastavlja podržavati bošnjačke funkcionere koji su imenovani na prijedlog ovog kluba – saopćeno je iz Koalicije “Moja adresa: Srebrenica”.

Budući da se Klub odbornika koalicije “Moja adresa: Srebrenica” i DF zalaže za ostvarivanje prava Bošnjaka kroz kolektivno, zajedničko djelovanje odbornika Bošnjaka, a nikako putem pojedinačnog monopola preuzimanjem političkih ovlaštenja, iz ovog kluba pozivaju Salku Tursunovića da podnese ostavku na poziciju predsjednika Skupštine, “jer na tu poziciju nije imenovan na prijedlog ovog kluba i nema podršku niti jednog odbornika Bošnjaka u obnašanju te funkcije”.

– Kolege odbornike iz srpskih stranaka pozivamo da se vrate u okvire civilizovanog dijaloga, uvažavajući legitimnu volju Kluba bošnjačkih odbornika, a koji se ne ogleda niti u prijedlogu niti podršci ovog kluba u samopredlaganju Salke Tursunovića na poziciju predsjednika Skupštine – navodi se u saopćenju.

Iz tog kluba, također, kolege odbornike iz srpskih stranaka podsjećaju “da su jučerašnjim jednonacionalnim preglasavanjem politički kidnapovali glas i političku artikulaciju volje predstavnika srebreničkih Bošnjaka čime su doprinijeli urušavanju temeljnih normi demokratskog društva, načela jednakosti i ravnopravnosti, u našoj lokalnoj zajednici”.

– Nakon što je na jučeraašnjoj sjednici Skupštine opštine Srebrenica dužnosti razriješen Ćamil Duraković, za novog predsjednika imenovan je Salko Tursunović. Pet bošnjačkih odbornika je ranije napustilo sjednicu i nisu učestvovali u radu. 

Previous Mladi Kinez živi svoj bosanski san: U Bosni volim sve. Od hrane do ljudi
Next Predstavljena aplikacija za prijavu ilegalnih aktivnosti u šumarstvu u KS i ZDK

You might also like

NAŠI DANI

Obilježavanje Dana Armije RBiH – Dan onih koji su najzaslužniji za slobodu bosanskih građana

15. aprila 2021. godine obilježava se 16. godišnjice 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH i 29. godišnjice Armije Republike Bosne i Hercegovine. Ministar odbrane Bosne i Hercegovine dr. Sifet

NAŠI DANI

Manifestacija „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2017“: Očekuje se više od 20.000 ljudi

Predstavnici Organizacionog odbora manifestacije „Odbrana BiH – Igman 2017“ najavili su na današnjoj press konferenciji program, a time i sve događaje i aktivnosti planirane u okviru ove manifestacije koja će

NAŠI DANI

Jusuf Nurkić donira 100 tona hrane

Organizacija Pomozi.ba na 1. mart je objavila da će naš Jusuf Nurkić donirati ovaj put 100 tona hrane, a podsjećaju da je “Nurk” u jeku pandemije prošle godine donirao 120