Samir Cerić, Bosanac u V. Britaniji: Pronašao milijarde investicija, traže se pouzdane bosanske kompanije

Samir Cerić, Bosanac u V. Britaniji: Pronašao milijarde investicija, traže se pouzdane bosanske kompanije

 

Banjalučanin Samir Cerić u Velikoj Britaniji važi za izuzetno uspješnog poduzetnika, jednog od simbola tamošnje kreativne industrije čije su firme osvojile neke od najprestižnijih industrijskih nagrada poput H100 award i Walpole Brand of Tomorrow svrstavajući ga u jednog od najvećih inovatora i pionira u Velikoj Britaniji.

Times Magazine uvrstio ga je na prestižnu listu najmoćnijih ljudi u svijetu umjetnosti i mode, što je jasan pokazatelj da se radi o ”velikom igraču”, a iako preko dvije decenije živi u britanskoj prijestolnici, odlučio je ”zaigrati” i na bosanskohercegovačkim terenima.

Poslovne konekcije ostvario je širom svijeta, a sada strane investitore želi dovesti u BiH. Želja mu je od Sarajeva napraviti evropski Silicon Valley i učiniti ga centrom inovacija i tehnologija, odnosno nekom vrstom centralnom tehnološkog grada ne samo u regionu nego na svjetskoj pozornici.

’’Trebamo se okrenuti poduzetništvu, kolaboriranju i međusobnoj suradnji. Uspjeh će nas naći i pratiti ako se mi spremimo za uspjeh. Moramo gledati naprijed i svakodnevno se izgrađivati, unapređivati i redovno pobjeđivati. U fokusu mog djelovanja je dovođenje direktnih stranih investicija u BiH i regiju, a već sada mogu kazati kako smo okupili kvalitetne investicijske kuće, ali i individualce koji su spremni na dugoročnu i kvalitetnu suradnju. Tu priču smo zaokružili u kontekstu da imamo nekoliko milijardi zagarantiranih investicija iz Kine, Hong Konga, Koreje, Indije i Japana. Naredni korak je pronaći bh. kompanije koje su spremne za svjetsku pozornicu i čije se usluge i proizvodi mogu lako adaptirati u globalnom tržištu. Tražim da se napravi kostur poduzetnika, jakih privatnika, koji će napraviti jaku poslovnu mrežu, a kako bismo od BiH napravili progresivnu i prosperitetnu državu. Veoma bitno je da pronađemo jake, transparentne i otvorene partnere koji su spremni za suradnju, ali svakako da je potrebno i da institucije podrže inicijativu s obzirom na to da se ide u pravu kreiranja prosperiteta grada i države’’, kazao nam je Cerić.

Britanski poduzetnik ima dugoročne planove, a jedan od prioriteta je i dovođenje Formule E u naš glavni grad, čiji je on inicijator preko jedne od svojih britanskih firmi, Sarajevo Sports International, inače promoter i suorganizator ove trke, ako se desi u Sarajevu u junu 2020., koju jee pokrenuo sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom.

’’Ne želim da trag ostane samo u narednih sto dana, već u idućih sto godina. Vrijeme je za pozitivne stvari i bitno je da što prije počnemo djelovati, da priča nije šuplja. Ipak, svima mora biti jasno kako će svjetski investitori doći samo ukoliko pronađemo kvalitetne partnere u svim nivoima vlasti i društva. Formula E bila bi samo jedan početni nivo obrazovanja i doškolavanja bh. društva u pravcu visokih tehnologija poput robotike, vjestačke inteligencije i virtualne realnosti. Naime, takve stvari su u svijetu već jasne, ali nama treba nešto što je jednostavno za razumjeti, a lako za napraviti. Na ovaj način želim dati svoj doprinos i ukazati mladima da napuštanje nije rješenje ni pravi odgovor, te da odlazak iz države ne bi trebao biti popularan jer vodi unutrašnjem razaranju države i ide u prilog svima onima koje želi vidjeti raspad BiH. Treba pronaći način da motiviramo i inspirišemo ljude kako bi shvatili da svi zajedno možemo biti dio prave priče i da se možemo nametnuti, ne samo kao regionalni lideri, nego i svjetski bitni igrači. Mi bismo trebali gledati kako se povezati sa svjetskim metropolama, a ne gledati samo u komšiluk’’, smatra mladi, ali iskusni biznismen.

Cerić je sa svojim partnerima osnovao MDC Capital kojem je glavni cilj dovesti do pet milijardi dolara investicija u BiH i regiju u raznim industrijama u naredne dvije-tri godine.

’’Želimo regenerirati domaću privredu, a prioritet je identifikovati 20-ak kompanija koje su spremne otvoriti vrata poslovanja kroz London prema svijetu. Mi smo spona i imamo novac koji nije upitan. Upitna je analiza kvalitete firmi, odnosno onog što one nude kao i njihovom razumijevanju svjetskih poslovnih trendova. Naše firme još nisu spremne da plate za kvalitetnu uslugu otvaranja poslovnih vrata u svijetu i misle da im to neko treba ponuditi reda radi. Tek onda bismo mogli pričati o narednim koracima. Dobio sam mandate iz Kine i Hong Konga da pronađem pet do deset najkvalitetnijih tehnoloških firmi koje su spremne za investicije kao i proširenje aktivnosti na svjetskom nivou kroz svoje proizvode i usluge. Što se tiče drugih industrija, najzanimljivije su energetika, hotelijerstvo, infrastruktura, a tu su Indijci najviše zainteresirani. U prvom kvartalu naredne godine, planiramo dovesti 20-ak firmi i sve su to konkretne stvari, a onda ćemo vidjeti kakav je kvalitet ponuđenog i koliko je realno da svi imamo ‘win-win’ situaciju’’, istaknuo je Cerić.

MDC Capital sa sjedištem u Londonu i svjetskim filijalama bit će dostupan za razgovor svim kompanijama i na predstojećoj konferenciji ’’Pouzdanost 2018’’, koja će se održati 28. novembra u hotelu Hills u Sarajevu.

’’Bitno je da su kompanije struktuirane i da imaju aspiraciju da izađu na svjetsko tržište’’, poručio je Cerić, koji je i veliki zaljubljenik u sport.

’’Radimo iza zatvorenih vrata kada je u pitanju Formula E, a vrlo blizu smo velikog dogovora. Važno je kazati kako se u pozadini dosta toga uradilo i kako ni u jednom momentu nismo stali niti odustali od ideje. Dolazak Formule E u Sarajevo bi bila jedna velika prekretnica za BiH, pogotovo ako znamo da je šesta sezona ovog takmičenja najbitnija do sada gdje Porsche, Mercedes i BMW ulaze u prventsvo sa vlastitim timovima. Međutim, to nije jedini segment sporta za koji smo zainteresirani i trenutno smo u procesu definiranja načina na koji želimo poslovati na ovom polju i na samoj konferenciji izlazimo sa novom firmom Advantage Sports&Entertainment, kao dio Asvantage Group-e koja je u vlasništvu mog poslovnog prijatelja Rudija Kešića s kojim je stvoren i MDC Capital. Želimo iskoristiti inovativne solucije i donijeti nešto potpuno novo, nešto što do sada nije prezentirano u BiH. Ako budemo sve ispravno kanalisali, napravit ćemo veliki uspjeh. Naša velika prednost je što imamo direktne poslovne aranžmane sa vlasnicima svjetskih klubova kako u fudbalu, tako i u košarci i nekim drugim popularnim sportovima (uključujući tenis), pa na taj način kucamo na prava vrata. Postoji mogućnost da će jedan od tih vlasnika klubova, a inače moj poslovni partner uskoro biti sa mnom u Sarajevu’’, zaključio je Cerić.

(Razgovarao: Alen MEHANOVIĆ, Poslovne Novine)

Previous Mlada glumica bosanskih korijena u SAD-u: Kada se ne osjećam dobro, odem do jednog bosanskog restorana ovdje u Los Angelesu
Next Solana d.d. Tuzla bilježi značajno povećanje prodaje soli

You might also like

Ekonomija/Biznis

Bosanski biznismen zaposlio 100 radnika iz Turske – smatra da su najkvalitetniji i nama po mentalitetu najbliži radnici

 Ministar za privredu Zeničko-dobojskog kantona Zlatko Jelić i premijer Mirnes Bašić potpisali su danas 56 ugovora s korisnicima koji su ostvarili pravo na subvenciju u sklopu Programa podrške razvoju konkurentnosti

Ekonomija/Biznis

Bosanski BTLBook.com osvaja zemlje regiona i UK tržište

BTLBook.com je web platforma koja spaja one koji žele da organiziraju poslovnu ili privatnu zabavu s vlasnicima prostora, fotografima, muzičarima, cvjećarima, kuharima, slastičarima… Ovaj, u potpunosti bosanski proizvod, razvijao se

NAŠI LJUDI

Amerikanci oduševljeni Bosancem koji je svladao nasilnika u Chicagu

Muškarac iz Čikaga sa više od dvije decenije iskustva u samoodbrani oborio je navodnog lopova u ‘7-Eleven’ na sjevernoj strani grada, prikovavši ga za zemlju dok policija nije stigla, pišu