Samit u Beogradu – od Pokreta nesvrstanih do pokreta za Rusiju: Bizaran govor Dodika

Samit u Beogradu – od Pokreta nesvrstanih do pokreta za Rusiju: Bizaran govor Dodika

U Beogradu se održava samit povodom 60. godišnjice od osnivanja Pokreta nesvrstanih.

Odavno je sve izgubilo smisao u vezi s tim Pokretom, ali postoje sjećanja koja aktuelni beogradski režim želi iskoristiti. (SFRJ je bila jedna od vodećih zemalja u Pokretu nesvrstanih.)

Koliko je sve besmisleno vidljivo je i kroz prisustvo ruskog ministra vanjskih poslova, što svakako ne ide u prilog samoj suštini nečega što je trebalo biti pokret zemalja koje nisu svrstana i bliske tada (a i sada) moćnom Zapadu i SAD-u, te Istoku i SSSR-u, odnosno Rusiji danas.

Govorancije su držali domaćini, predsjednik Azerbejdžana, ruski ministar Lavrov, Dodik…

Izvodi iz govora predsjednika Srbije i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine dovoljno će reći:

“Uvaženi prijatelji dobro došli kući. Beograd je bio i biće domaćin svakom ljudskom biću koje nosi poruku mira”, naglasio je Aleksandar Vučić.

On je poručio da je Srbija kao pravni nasljednik SFR Jugoslavije, osnivač Pokreta nesvrstanih i Ujedinjenih nacija, promoter ideje multilateralizma. Kao što vidimo, odmah na početku Vučić je iznio određene neistine. Srbija je članicom UN postala 2000. godine, što svakako isključuje mogućnost da se ista poziva na kontinuitet u Ujedinjenim nacijama.

Milorad Dodik je iznio bizarne teze o Bosni i Hercegovini ‘pod protektoratom Sjedinjenih Američkih Država, dijela evropskih zemalja, Japana i Kanade, udruženih u namjeri da njihova rješenja nametnu ljudima u BiH’.

‘… Stojim pred vama kao predstavnik naroda koji je uvijek bio na strani pravednika u svim ratovima sa kojima se region suočio, a sada pati i trpi zbog nepromišljene i nepravedne politike centara moći koji su zamislili da se čitav jedan narod slobodarski i istinoljubivi, može prisiliti da tiho odumre zarad nečijih ciljeva skrojenih u dalekim kancelarijama”, rekao je Dodik.

Sve je prilično apsurdno na ovom skupu, kojem prisustvuju i zemlje poput Turske.

Dovoljno je pogledati i dekoraciju sale (sa tikvama, gljivama…), pa da se zapitate da je li tu riječ o poljoprivrednom sajmu ili čemu već.

Previous Lejla Tanović drugim mjestom na Svjetskom kupu u Francuskoj završila sezonu
Next Roditelji bošnjačkih učenika iz Liplja: Nikada nećemo odustati od prava na bosanski jezik

You might also like

NAŠI DANI

Protest ispred OHR-a: Mi smo svi građani Bosne i Hercegovine, kao takvi zaslužujemo državu jednakih prava

Na protestima koje je organizovala neformalna grupa građana ispred OHR-a nalazi se oko 300 građana, koji su u ovim momentima blokirali glavnu saobraćajnicu, javlja reporterka Hayata. Mi smo svi građani

NAŠI DANI

I JA SAM BRANIO BiH – serija portreta postavljena na bilboarde u 21 gradu širom Bosne i Hercegovine

Među nama žive heroji – oni koji su žrtvovali sebe za naš opstanak, za našu slobodu, ponos, čast, za Domovinu! Bosnu i Hercegovinu branile su i majke ispraćajući sinove, supruge

NAŠI DANI

Džaferović i Komšić posjetili porodicu Sefo u Stocu: Mladi život je izgubljen, materijalnu štetu ćemo nadoknaditi

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić danas su u Stocu posjetili članove porodice Sefo u kojoj je tokom sinoćnjeg razornog zemljotresa teško povrijeđena