Šampionski sirevi sa Kupresa: Na sajmu u Novom Sadu red za sir iz Bosne

Šampionski sirevi sa Kupresa: Na sajmu u Novom Sadu red za sir iz Bosne

Bez obzira na izuzetno dinamične promjene u ekonomiji i dalje će roba ostati perjanica marketing miksa. Uz internet, promocija može da se dovede do savršenstva, unaprijeđenjem saobraćaja i multiplikacijom distributivnih lanaca poboljšava se distribucija, a smanjenjem troškova proizvodnje značajno može da se spusti krajnja cijena proizvoda. Ipak, ostaje mudrost naših predaka – dobra roba sama pronalazi kupca. Kao potvrda toga, potpisnik ovih redova više puta je u prva dva dana 84. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu dobio sugestiju:

  • Moraš da probaš sir sa Kupresa.

I to se desilo trećeg dana. Oduševljenje je bilo dvostruko. Kvalitetom izloženih sireva i cjelokupnom pojavom Smaila Žilića, vlasnika mljekare “Kupres Milch”, njegovim promišljanjem, energijom, preduzimljivošću.

Na sajmu red za sir

Sve vrijeme trajanja sajma bio je primjetan red na štandu zemlje partnera Bosne i Hercegovine. Red za sir. Ono što su prepoznali posjetioci, prepoznale su i ocjenjivačke komisije koje su sir sa Kupresa proglasili pobjednikom u kategoriji polumasni polutvrdi sir.

“Kupres Milch” je na sajmu predstavio sireve sa šest različitih ukusa, s obzirom na to da na Kupresu preuzimaju kravlje, kozje i ovčije mlijeko. Proizvode standardni klasik sir, koji je i pobjednik sajma, i on je baza, i od njega proizvode ostale sireve.

Imaju dvije vrste začinskih sireva. Prvi je sa paprikom, paradajzom, čilijem i origanom, a drugi, sa ljekovitim biljem, sa koprivom, bijelim lukom, peršunom i bosiljkom. Sa tim sastojcima proizvode dvije kombinacije. Prva je sa kozijim mlijekom, a druga je sa ovčijim mlijekom pa se sir zove – Kupreški planinski sir. On odležava godinu dana i uvijek “vuče” na parmezan. Svakako je riječ o premium siru.

Inače, pravilo u “Kupres Milch-u” je da sir se ne prodaje sir mlađi od tri mjeseca odležavanja, što je i normalno za polutvrde sireve.

Tržište Srbije preferira “jače” sireve

Smail Žilić kaže da je sireve izlagao u Beogradu, Čačku i Novom Sadu, i da to tržište prednost daje “jačim” sirevima.

  • To je normalno pošto se ovdje prodaju uglavnom kačkavalj i mekaniji, bijeli sirevi. Uz Livanjski i Kupreški sirevi su polutvrdi, punomasni sirevi. Tržište je prepoznalo kvalitet tih zrelijih sireva. Na sajmu smo sireve ponudili po cijeni od 1.100 dinara (oko 18 KM). To je nešto niža cijena od standardne, ali i cijena sa kojom ulazimo na tržište Srbije.

Proizvodnja – 40 tona sira godišnje

Visoravan na Kupresu je na 1.200 metara sa veoma surovom zimom. “Kupres Milch” zimi radi u jednoj smJeni, a u punoj sezoni, od juna do oktobra rade u dvije smene, kada obrade 2.000 litara mlijeka dnevno. Godišnje prerade do pola miliona litara mlijeka. Na taj način godišnje mogu da proizvedu oko 40 tona sira.

Smail Žilić je dipl. inženjer stočarstva. U poslu je od 1988. godine. Dugo je radio u Poljoprivrednom institutu u Sarajevu. Nakon toga sa suprugom Muneverom, otvorio je firmu za distribuciju mliječnih proizvoda. Potom su 2004. Osnovali su “BH milk” koja je jedna od vodećih firmi u BiH u distribuciji mliječnog programa. “Kupres Milch” je nastao 2014. godine. Pošto je riječ o porodičnom poslu sin Vedad na Kupresu nastavlje tehnološki dio posla a kćerka Vildana koja studira menadžment i ekonomiju trebalo bi da naslijedi finansijski dio.

Kako se u “Kupres Milch-u” kontroliše kvalitet mlijeka?

Smail Žilić kaže da od kooperanata svakodnevno kontrolišu mlijeko u sopstvenoj laboratoriji. Utvrđuju mliječnu mast, protein, vodu, suvu materiju. Farmeri ne znaju kada će “Kupres Milch” uzorke poslati na ispitivanje u laboratoriju Federalnog zavoda za poljoprivredu u Sarajevu, gde se kontroliše hemija i mikrobiologija: mikroorganizmi, somatske ćelije, mliječna mast, proteini, sadržaj suve materije, voda. To rade dva puta mjesečno.

Kooperant je neprocjenjiv resurs

Smail Žilić kaže da mlijeko farmerima plaćaju 0,55 KM što je, prema njemu, najviša cijena u regionu, s tim da oni koji imaju extra klasu dobijaju 15% višu cijenu (0,63 KM). Mlijeko I klase plaća se više za 5 %. Slabiji kvalitet se kažnjava. Kvalitet II i mlijeko van klase bivaju “kažnjeni” sa umanjenjem iznosa do 20% (0,45 KM).

Bonusi i penali podigli kvalitet mlijeka

Kada je Žilić preuzeo siranu, broj mikroorganizama je, recimo, dostizao i do 42.000.000 na kubni centimetar (dozvoljeno 100.000)! Danas, kada broj mikroorganizama u nekom uzorku premaši pola miliona, prestaju sa otkupom mlijeka dok se stanje ne stabiliziuje.

Isti slučaj je i sa somatskim ćelijama. Prvo obavještavaju farmera da kod grla ima problema sa upalnim procesima. Dok veterinar ne potvrdi da je izvršio provjeru i kontrolu zdravstvenog stanja grla i da se stanje po pitanju upale vimena stabilizovalo – “Kupres Milch” to mlijeko ne otkupljuje.

Redovno plaćanje mlijeka je dovelo do toga da se broj grla među kooperantima značajno povećao, i da se mali farmeri odlučuju na ukrupnjavanje farmi. Isto tako, i sve veći broj ljudi na Kupresu se odlučuje na držanje muznih krava.

Kupreška visoravan ima ukupno 92 biljne vrste u biodiverzitetu od čega su njih 25 endemske. Sastav trave, visoka nadmorska visina, uticaj morskih struja i planinska klima uz poboljšanu higijenu objekata i muže sinergetski je pozitivno djelovao na vrhunski kvalitet sira.

 

Izvor: Agroklub.ba

Previous Zapažen rast mesne industrije Bajra iz Travnika: 100 objekata i godišnji prihod od 156,6 miliona maraka
Next Obilježen Dan općine i 25. godišnjica oslobođenja Kalesije (Video)

You might also like

Ekonomija/Biznis

Srednjobosanske šumarije bogatije za 150 radnika

  Svečanost potpisivanja ugovora o zasnivanju radnog odnosa za ukupno 150 radnika ŠPD “Srednjobosanske šume” upriličena je danas u Donjem Vakufu. Kako je naglasio direktor ove kompanije Vildan Hajić, stotinu

MADE IN BOSNIA-387

“Eko etna” – primjer uspješne porodične firme: Na plantaži imaju zasađeno 60 vrsta autohtonih voćki

  Firma „Eko etna“ sa radom je počela prije tri godine. Osnovna djelatnost je proizvodnja zdrave hrane, kao što su džemovi, sokovi i čajevi. U realativno kratkom vremenskom periodu njihov

Ekonomija/Biznis

Dobit BH Telecoma u julu premašila 10 miliona KM

BH Telecom je u prvih šest mjeseci ove godine ostvario dobit od 25,3 miliona KM, dok je u istom periodu prošle godine ostvarena dobit od 24,9 miliona KM.  Sedin Kahriman,