Sandžak: Bošnjačko nacionalno vijeće obilježilo 28. septembar – Dan Bošnjaka

Sandžak: Bošnjačko nacionalno vijeće obilježilo 28. septembar – Dan Bošnjaka

U povodu obilježavanja 28. septembra, Dana Bošnjaka večeras je u Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV) u Novom Pazaru upriličen prijem i otvorena izložba slika sa treće likovne kolonije “Sjenica 2019”.

Uz prisustvo više zvaničnika Vijeća, predstavnika lokalnih samouprava u regiji, javnih ličnosti i gostiju na svečanosti je prikazan film TV Sarajevo o Prvom, svebošnjačkom saboru iz 1993. godine i pročitane su glavne odluke s tog historijskog događaja.

Pročitana je i čestitka predsjednice BNV-a Jasmine Curić u kojoj je ona ukazala da će ovaj historijski dan Bošnjake uvijek podsjećati na to da “samo jedinstveni, složni, poštujući različitosti i uvažavajući druge narode, onako kako nam to naša kultura i tradicija nalažu, nikada više ne zaboravimo ko smo i kojim jezikom govorimo”.

“Svim Bošnjacima i Bošnjakinjama čestitam Dan Bošnjaka uz želju da budu ponosni na svoj bosanski jezik, svoju tradiciju, kulturu i na svoje porijeklo”, navela u pročitanoj čestitki predsjednica BNV-a Jasmina Curić koja je večeras prisustvovala na centralnoj svečanosti obilježavanja Dana Bošnjaka u sarajevskoj Vijećnici.

Obraćajući se gostima, predsjednik Izvršnog odbora BNV-a Hasim Mekić je podsjetio da je odlukama na Svebošnjačkom saboru iz 1993. godine potvrđane bošnjačka nacionalna zrelost, kao politički i kulturno posebnog naroda u državi u kojoj je spreman dijeliti sa ostalim narodima.

“Ovake odluke, u najtežim trenucima, kada su Bošnjacima gledali u bezdan civilizacijskog nestanka i biološkog istrebljenja, praktično i od svih napušteni, potvrdili su njihovom zrelošću, hrabrošću, istrajnošću i odlučnošću. Stojeći na ivici ponora Bošnjaci su poručili da neće nestati. Ni oni ni Bosna i Hercegovina. Oni su time objavili povratak na evropsku i svjetsku historijsku pozornicu”, rekao je Mekić čestitajući 28. septembar, Dan Bošnjaka.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) obilježilo 28. septembar - Dan Bošnjaka

Najavljeno otvaranje Muzeja za savremenu bošnjačku umjetnost

Otvarajući izložbu slika “Sjeničke kolonije 2019.”, selektor kolonije i akademski slikar Medžid Fakić je predočio da ona čini već značajan umjetnički opus sa preko 60 umjetničkih djela izuzetne umjetničke vrijednosti koja su stvarali umjetnici sa prostora regiona i čitavog Balkana.

“Ova kolonija je specifična jer slike i slikari imaju zadatak da obiđu sve sandžačke gradove, u južnom i sjevernom dijelu Sandžaka. Posebne utiske nosimo iz južnog Sandžaka, tamo gdje se bošnjačka kultura i riječ ne čuje kako bi trebalo. Slike su pune sandžačkih detalja i drago mi je što su upotpunile ambijent za ovaj blagdan”, istakao je Fakić.

On je saopštio da se fudus slika sa ove kolonije priprema formiranje nove ustanove Bošnjačkog nacionalnog vijeća koja će se zvat “Muzej za savremenu bošnjačku umjetnosti”.

Ovaj datum je od ove godine uvršten kao jedan od blagdana Bošnjaka u Srbiji.

Bošnjačko nacionalno vijeće je na svojoj posljednjoj sjednici donijelo odluku da 28. septembar proglasi za nacionalni blagdan koji će nositi naziv – Dan Bošnjaka. Ovaj datum je prihvaćen od svih Bošnjaka i zvanično se obilježava kao Dan Bošnjaka u svim novonastalim državama u kojima Bošnjaci žive nakon raspada bivše SFRJ.

Bošnjaci u Srbiji pored ovog blagdana obilježavaju i 11. maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave, 11. juli – Dan sjećanja i 20. novembar – Dan Sandžaka.

Izvor: AA

Bošnjačko nacionalno vijeće posebnu pažnju poklanja i sjećanju na 13. i 14. august 1917. godine kada je donijeta Sjenička rezolucija, kao i na 25, 26. i 27. oktobar 1991. kada je sproveden referendum o autonomiji Sandžaka.

Na saboru, održanom u jeku ratnih zbivanja u opkoljenom Sarajevu, 27. i 28. septembra 1993. godine, ispisane su neke od najznačajnijih stranica historije Bošnjaka. Sabor je usvojio Deklaraciju o bošnjaštvu, kojom je bošnjačkom narodu vraćeno nacionalno ime – Bošnjak, a maternji jezik Bošnjaka ponovo je nazvan svojim pravim imenom – bosanski jezik.

Previous KAKO JE BOBOVAC BIO UTVRĐEN
Next 'Embargo' - instalacija bosaskog umjetnika u Haagu

You might also like

SANDŽAK

Bijelo Polje: Stara kuća porodice Salemović priča priču iz davnina

U doba savremenog i divljeg urbanizma, kada stari tradicionalni objekti propadaju, porodica Salemović iz Bijelog Polja je odlučila sačuvati svoju kuću za naraštaje koji dolaze, pišu Dnevne novine. Kuća u

NAŠI DANI

U Sandžaku nema organizovanog dočeka Nove godine: Novac za slavlje doniraju ugroženoj djeci

  Novi Pazar i općine u regiji Sandžak i ove Nove godine će sredstva namjenjena za novogodišnja slavlja preusmjeriti za djecu iz socijalne kategorije U gradovima regije Sandžak neće biti

SANDŽAK

Tužilaštvo i MUP da utvde ko su osobe koje su pjevale u slavu genocida i ratnih zločina i kazni ih u skladu sa zakonom

Povodom snimka koji se pojavio na društvenim mrežama na kojem su pojedinci za koje sandžački mediji navode da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) – Inicijativa poručuje – ako je