Sandžak: Na Sjeničko-pešterskoj visoravni za noć palo metar snijega

Sandžak: Na Sjeničko-pešterskoj visoravni za noć palo metar snijega

Jak vjetar i snijeg koji je na području Sjeničko-pešterske visoravni za noć napadao preko jednog metra potpuno je od svijeta odsjekao taj dio Sandžaka.

Saobraćaj na magistralnom putu Novi Pazar – Sjenica od juče je u prekidu, a prema informacijama iz preduzeća “Novi Pazar put” i njihovih ekipa sa terena, blokada te dionice potrajaće i u naredna 24 sata.

Gotovo sva raspoloživa mehanizacija i ljudstvo tog preduzeća su na terenu, a zbog sniježnih nanosa visokih i do pet metara, velikog broja zavejanih automobila na tom putnom pravcu i složenih vremenskih prilika, put nije prohodan i teško ga je raščistiti od snijega.

“Ja sam tek došao u ovo preduzeće. Zaposleni na zimskom održavanju ne pamte ovakvu situaciju unazad 40 godina, koliko su u firmi. Juče smo od četiri sata posle podne, pa do pet sati ujutru iz smetova, zajedno sa spasiocima izvlačili ljude iz zavejanih vozila. U smetovima se našlo oko 70 vozila, iz njih smo izvlačili do jutros i trudnice, djecu, bebu staru svega nekoliko dana, stare i bolesne”, rekao je direktor preduzeća “Novi Pazar put” Aleksandar Grbović u razgovoru za Anadolu Agency.

Slika


Gotovo 24 sata u prekidu je i saobraćaj na regionalnom putu od Duge Poljane do Sjenice. Najkritičnija je situacija u mjestu Brnjica.

“Dosta je teška situacija i ona će potrajati. Naša mehanizacija, više od 15 ekipa, bez prestanka rade na probijanju i prohodnosti do Sjenice. Posao nam otežavaju i vozila koja su i dalje zavejana i ispod smetova visine i do pet metara. Pratimo prognoze, vetar ovdje na Sjeničko-pešterskoj visoravni i dalje olujno duva, a biće i novih padavina. Moramo skloniti sva vozila i smetove koji su pored puta, da se ne obruše i ugroze još nekoga, sve ovo radimo s ciljem da nema više ljudskih žrtava zbog snega na ovoj dionici puta o kome mi vodimo računa”, dodao je Grbović.

Zbog složene situacije i snijega od juče su ukinute su i autobuske linije na relaciji Novi Pazar –Sarajevo, autobusi koji su saobraćali ka Sarajevu preko Sjenice, vraćeni su za Novi Pazar.

U mjestu Sušice, nedaleko od Duge Poljane, jutros oko pet sati putari i spasioci pronašli su beživotno telo R. Č. (66) koji je, kako se sumnja, preminuo usljed smrzavanja.

Štab za vanredne situacije opštine Sjenica proglasio je vanrednu situaciju na teritoriji cijele opštine.

Zbog neočišćenih državnih puteva, na pojedinim putnim pravcima ne može se odmah pristupiti čišćenju pojedinih lokalnih puteva, pa su zavejana mnoga sela i zaseoci na teritoriji Sjeničko-pešterske visoravni.

Previous Fining d.o.o. Gračanica povećao izvoz dizalica za čak 50%
Next Vrijedni farmer iz Podžeplja: Koliko god da imamo, sve je unaprijed prodato

You might also like

NAŠI DANI

Marjanović postao službenik Vlade RH

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i predsjednik stranke Za nove generacije Damir Marjanović imenovan je za direktora Instituta za antropologiju Zagreb čiji je osnivač Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske,

NAŠI DANI

Kurti: „Ne mogu da nadoknadim Srbiji to što je izgubila rat“

Kosovski premijer Aljbin Kurti optužio je Beograd da je primorao Srbe s Kosova da se povuku iz kosovskih institucija uz pomoć „manjine koja radi u ime Beograda, maltretirajući Srbe na

NAŠI DANI

Komšić: Stav Njemačke potpuni je poraz politike HDZ-a i Zagreba

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentarisao je službeni stav njemačke vlade o tome da bi načelo tzv. legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda moglo pojačati podjele u Bosni i Hercegovini.