Sandžak: Nastavlja se implementacija nastave na bosanskom jeziku

Sandžak: Nastavlja se implementacija nastave na bosanskom jeziku

 

Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) danas su u tri novopazarske škole podijelili besplatne udžbenike i dodatke za prvi razred učenicima koji pohađaju nastavu na bosanskom jeziku, javlja Anadolu Agency (AA).

Za 1.850 učenika prvog razreda osnovnih škola koji nastavu pohađaju na maternjem bosanskom jeziku, u četiri sandžačke općine, Bošnjačko nacionalno vijeće je uz podršku Turske agencije za razvoj i saradnju (TIKA) obezbijedilo kupovinu udžbenika.

Ističući zahvalnost Turskoj agenciji za razvoj i saradnju (TIKA) zbog finansijske podrške implementaciji kompletnog modela nastave na bosanskom jeziku, potpredsjednik BNV Esad Džudžo je kazao da su Bošnjaci, kao jedina od 21 jedne manjine u Srbiji, imali kapaciteta da po novim standardima urade udžbenike za učenike prvog i petog razreda osnovnih škola.

Za prvi razred su urađeni i podjeljeni udžbenici “Bosanski jezik” sa dodatkom “Sehara slova”, po novim ishodima.

“Novina je da djeca ne reprodukuju samo znanja i vještine koje saznaju od svog nastavnika, nego udžbenik ih tjera da promišljanju ka znanjima i vještinama koje mogu sutra da primjene u životu. Djeca nakon šest godina, od kako traje cjelokupna nastava na bosanskom jeziku, dobijaju udžbenike iz predmeta ‘Svijet oko nas’, ‘Muzička kultura’ i ‘Likovna kultra’. Paralelno s prevedenim srpskim udžbenicima, iz ovih sadržaja, imaju svoje sadržaje. U praksi će biti primjenjen multiperspektivni pristup u nastavnim sadržajima značajnim za svaki manjinski narod. To je novina”, kazao je Džudžo dodavši da se već pripremaju planovi i programi za 2. i 6. razred osnovnih škola.

Izrazivši očekivanje da će se naredne godini vršiti podjela besplatnih udžbenika za nastavu na bosanskom jeziku u Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši, općinama u kojima još nije uvedena cjelokupna nastava na bosanskom jeziku, Džudžo je ukazao da se od ove godine za četiri procenta bilježi trend povećanog broj učenika prvih razreda osnovnih škola čiji su se roditelji odlučili za nastavu na bosanskom jeziku.

Predstavnici BNV-a danas su vršili podjelu besplatnih udžbenika u novopazarskim osnovnim školama “Bratstvo”, “Avdo Međedović” i “Vuk Karadžić”. U jedinom odjeljenju s nastavom na bosanskom jeziku O.Š. “Svetozar Marković” u Brodarevu, općina Prijepolje, sinoć su uručeni besplatni udžbenici. U ukupno 26 osnovnih škola u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu za đake prvake koji uče na maternjem bosanskom jeziku besplatni udžbenici će biti podjeljeni narednih dana.

Cjelokupna nastava na bosanskom jeziku u školama na području regije Sandžak počela je da se primjenjuje 2013. godine. Predmet “Bosanski jezik” s elementima nacionalne kulture počeo je da se izučava 2004. godine. U osnovim i srednjim školama u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, i jednom odjeljenju u Brodarevu na maternjem bosanskom jeziku nastavu sluša više od 15 hiljada učenika.

Previous Danas se navršava 26 godina od pogibije kapetana Hajrudina Mešića (Video)
Next Tešanjski zlatni sir sazrijeva 15 mjeseci, kupci znaju da vrijedi čekati

You might also like

SANDŽAK

Poruka iz N. Pazara uoči izbora: Hoćemo pokrajinu Sandžak (Video)

U Srbiji se u nedelju, 21. juna, održavaju parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori. Građani glasaju za novi saziv Skupštine Srbije, Parlamenta Vojvodine i odbornike lokalnih samouprava. Birači će na parlamentarnim

SPORT

Mundijal – Sandžak navija za Maroko

Ljubitelji fudbala u Novom Pazaru, najvećem gradu srbijanske regije Sandžak, izvjesili su zastavu Maroka čime su jasno pokazali za koga navijaju u polufinalnim utakmicama Svjetskog prvenstva u Kataru, javlja AA.

NAŠI DANI

Ervin Ibrahimović izabran za potpredsjednika Skupštine Crne Gore

Glasovima 76 prisutnih poslanika, predsjednik Bošnjačke stranke i poslanik mr Ervin Ibrahimović izabran je za potpredsjednika Skupštine Crne Gore. Izbor Ibrahimovića je u skladu sa novim Poslovnikom Skupštine Crne Gore, koji predviđa