Sandžak: Novi Pazar i u 2022. zabilježio pozitivan prirodni priraštaj

Sandžak: Novi Pazar i u 2022. zabilježio pozitivan prirodni priraštaj

Novi Pazar je i u 2022. godini bio među rijetkim gradovima i opštinama u Republici Srbiji koji su nastavili da bilježe pozitivan prirodni priraštaj. Duže od decenije, najveći grad regije Sandžak bilježi duplo veću stopu nataliteta u odnosu na stopu smrtnosti, javlja Anadolija.

Tako je i u minuloj godini, a na osnovu podataka Matične službe Gradske uprave, Novi Pazar zabilježio i porast broja novorođenčadi u odnosu na prethodne godine. Prema podacima Matične službe Grada Novog Pazara u matičnu knjigu rođenih tokom 2022. godine upisano je 2.312 beba, a samo je u novopazarskom Porodilištu, koje je jedno od najvećih u Srbiji, rođeno njih 1.900.

Sa takvim trendom nastavljeno je i u ovoj godini. Od prvog dana 2023.godine u novopazarskom Porodilištu rođene su 64 bebe.

“Naše Porodilište je jedno od najvećih u Srbiji. Mnogo je posla, a na kraju najvažnije je da su nam bebe i majke dobro i da su one zadovoljne. Uvijek smo tu za sve njih i sve sa osmijehom, jer ovo je posebno i najveće odjeljenje novopazarske Opšte bolnice. Brojke same govore kako je počela ova godina, vjerujem da će svi prethodni rekordi biti oboreni, a to broj rođenih beba u prvih 10 dana 2023. godine nagovještava”, rekao je za AA načelnik Ginekološko-akušerskog odeljenja Opšte bolnice Novi Pazar dr Avdul Škrijelj.

Tokom 2022. godine u Novom Pazaru sklopljeno je 860 brakova, a u matičnu knjigu umrlih upisano je njih 810. Prema preliminarnim rezultatima popisa stanovništva, stanova i domaćinstava koji je u Republici Srbiji sproveden tokom oktobra 2022. godine, Novi Pazar našao se među tri lokalne samouprave u Srbiji koje bilježe najveći porast broja stanovnika i stanova.

Prema podacima popisa, u Novom Pazaru živi njih 107. 850, dok broj ukupno popisanih osoba na teritoriji tog grada premašuje 121 hiljadu.

(Agencije/MiruhBosne)

Previous Novi rekord i novi milion za Međunarodni aerodrom Sarajevo
Next Konaković se pohvalio da je predložen za ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine

You might also like

ŽIVOT

Sandžak: Komšije Bošnjaci pomogli monasima manastira Crna Rijeka, u znak zahvalnosti pozvani na ručak

-Danas smo organizovali ručak u manastiru povodom nedavnog završetka radova na iskopavanju septičke jame i kanalizacije koju manastir ranije nije imao. Pozvali smo komšije koji su svojim prilozima i radom

ŽIVOT

Mirza Teletović pomogao izgradnju kuće porodici Škahić iz Srebrenika

Kapiten košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, Mirza Teletović, još jednom je pokazao da se osim izuzetnog sportiste, radi i o velikom humanisti, piše Bportal. Teletović, koji uspješno nastupa u NBA

ŽIVOT

Donacija mostarskog muftije za Sabornu crkvu

Delegacija Muftijstva mostarskog, predvođena muftijom Salemom ef. Dedovićem, u četvrtak je (26. decembar) u Mostaru tokom posjete gradilištu Saborne crkve Svete Trojice uručila “simboličnu novčanu donaciju” vladici zahumsko-hercegovačkom i primorskom