Sandžaku pomažu mnogi,  atletičar Asmir Kolašinac volontira i nosi boce s kisikom

Sandžaku pomažu mnogi, atletičar Asmir Kolašinac volontira i nosi boce s kisikom

Asmir Kolašinac, srbijaski olimpijac, odlučio je da tokom perioda pandemije koronavirusa volonterskim radom pomogne narodu u Sandžaku.

Bacač kugle pridružio se volonterima u Novom Pazaru, a prethodno je pomoć pružio i stanovnicima Sjenice kojima je donirao respirator.

“Zbog novonastale situacije u mojoj porodici mnogo više vremena provodim u Novom Pazaru. Svjedok sam 24-satne herojske borbe ljekara i medicinskog osoblja u Covid bolnici.

Takođe, treba spomenuti heroje iz sjenke, neprimjetni su ali i bez njih se ne može. Grupa ljudi koja sebe nesebično daje, na usluzi svima, ljekarima i pacijentima – volonteri Novog Pazara”, napisao je nedavno Kolašinac uz fotografiju sa volonterima.

Humani sportista snagu i slobodno vrijeme iskoristio je da pomogne u prenošenju boca sa kisikom, ali i ostalim volonterskim poslovima čime je sa ostalim dobrovoljcima u ogromnoj mjeri pomogao građanima jednog od gradova koji trenutno predstavljaju žarište koronavirusa u Srbiji, piše nova.rs.

A u Sandžaku nalazi se i medicinska ekipa iz Bosne i Hercegovine.

Direktor sarajevske Hitne pomoći dr. Adem Zahilić je rekao da su nakon apela predsjedavaćujeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića mnogi zdravstveni radnici diljem Bosne i Hercegovine iskazali spremnost da dođu u Sandžak i da pomognu dragom narodu Sandžaka u ovoj situaciji, bez obzira što se epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini pogoršava.

“Što se tiče gostoprimstva u Sandžaku, teško da se negdje može naći ovakvo gostoprimstvo i mi svi mislimo tako, bez imalo kurtoazije. Od kolega u bolnici pa do građana primjećujemo veliko gostoprimstvo naroda Sandžaka”, rekao je dr. Zahilić prilikom prijema pomenute ekipe u Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV).

Bošnjačko nacionalno vijeće je ranije uputilo zahvalnost državi Bosni i Hercegovini na pomoći u medicinskom osoblju i opremi koja je stigla u Novi Pazar i Sandžak, prenosi AA.

Mnogobrojna dijaspora iz Sandžaka posebno se istakla u ovim danima.

Oni su donirali i sanitetska vozila zdravstvenim ustanovama, za koja traže da na sebi nose obilježja (grb) Sandžaka.

-Da se zna, šta je naša dijaspora i narod dao za svoj narod i za bolnice u Sandžaku, a šta republički organi! – istakli su.

(MiruhBosne/Nova)

Previous U 18 država u crkve pretvoreno 329 džamija i građevina iz osmanskog perioda
Next Dragan Bursać: Prvi reket svijeta i Novak Đoković!

You might also like

HISTORIJA

Znamenite ličnosti iz bošnjačke historije: Aćif Hadžiahmetović (1887-1945)

Aćif Hadžiahmetović, u narodu poznat kao Aćif-efendija, jedan je od najpoznatijih sandžačkih političara između dva svjetska rata. Rođen je u Novom Pazaru, 1887. godine. Osnovnu školu i ruždiju završio je

BAŠTINA

Sjeničanka Sadija Totić čuva od zaborava sjeničko-pešterski ćilim

Sjeničko-pešterski ćilim poznat je nadaleko. Vijekovima se on u regiji Sandžak, na jugozapadu Srbije, izrađuje na isti način i s istim šarama i motivima. Za izradu ćilima koristi se vuna

SANDŽAK

Sandžak: Čedovske Banjice kod Sjenice su neiskorišteni dar prirode

Desetak izvora tople vode u dolini Čedova, sela koje je od Sjenice udaljeno svega dva kilometra, gotovo da su najočitiji primjer da je taj dio Srbije bogat mogućnostima za razvoj